Причини за бели петна по кожата и рецепти за тях

Една от причините за бели петна по кожата е недохранването

Бели петна по кожата, обикновено се дължат на загуба на пигментацията на кожата. Могат да се появят малки петна или големи петна, които могат да са навсякъде по тялото. Това състояние е възможно да се дължи на различни причини, най-честите, от които е витилиго.

Пигментацията на кожата се среща често като проблем, а това може да бъде под формата на бели петна, тъмни петна или други промени в цвета на кожата. Бели петна по кожата, обикновено показват загуба на пигментацията й и е вероятно да се появят малки или големи петна, които да са навсякъде по тялото, включително на шията, раменете, горната част на гърба, пищялите и предмишниците.

За лечение на бели петна по кожата, яжте смокини

За лечение на бели петна по кожата, яжте смокини

Бели петна по кожата, обикновено не причиняват болка, сърбеж или раздразнение, но те обикновено причиняват стрес, особено при хора с по-тъмна кожа, когато контрастът в цвета е по-очевидна.

Бели петна се появяват при хора от всички раси и цвета на кожата. Те засягат и двата пола, и са често при хора, които живеят в топъл и влажен климат. Някои бели петна се развиват в кафяви, обхванати от белезникава лющеща се кожа. Този вид на бели петна могат да бъдат придружени от сърбеж.

Причини за възникване на бели петна по кожата

Има много възможни причини за бели петна, но най-честата е витилиго.

Витилиго

Бели петна, които се развиват в много области от кожата на човек обикновено са причинени от витилиго. То е състояние, характеризиращо се със загуба на пигмент на кожата наречен меланин, който обикновено се продуцира от клетки, наречени меланоцити. Обезцветяването е причинено от разрушаването на меланоцитите, но точната причина не е известна. Един механизъм, който е предложен включва имунната система на организма, който разрушава собствените си клетки, което е характерно за автоимунно заболяване.

“Демир

Рискови фактори: Около до два процента от населението на САЩ са засегнати от витилиго. Белите петна обикновено се появяват по-рано, между първото и третото десетилетия от живота. Мъжете и жените са еднакво засегнати. Рисковите фактори са:

Семейната история на витилиго;

Преждевременно побеляване на косата;

Автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото.

Диагностика и лечение: Диагнозата на това състояние на кожата лесно се прави от лекар, след анамнеза и физикално изследване. Въпреки това, не може нито да се предотврати, нито постоянно да се излекува витилигото, казват лекарите. Целта на лечението е да се подобри външния вид на кожата с помощта на козметика за прикриване на белите петна, предизвикване на повторна пигментация използване лечение с кортикостероиди или фототерапия, намаляване на пигментацията на незасегната зона, както и чрез присаждане на кожа.

Проблемът може да се дължи и на недохранване. Дефицитът на калций, витамин D, витамин Е, могат да доведат до появата на неприятните бели петна по кожата. Тези кожни марки са безвредни, но те показват, че трябва да се яде здравословна балансирана диета, за да се предпазите от промяна на цвета на кожата.

Куркума

Пригответе си 5 с.л. куркума на прах и добавете към нея 250 мл синапено масло. Мажете витилигото двукратно през деня с тази паста. Още след месец би трябвало да имате подобрение, а пълното отстраняване ще настъпи след 6 или 8 месеца.

Смокини

Те имат много полезни свойства, които са ефективни да лекуват бели петна. Полезно е да консумирате много сурови смокини в продължение на поне един месец  и ще се отървете от проблема. Смокините помагат да се пречисти кръвта ви и с това ще спре разпространението на витилигото. Заедно с превъзходните смокини специалистите препоръчват да се консумират и орехи, които също са много полезни и подобряват имунитета.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *