Вижте! Белодробната болница в село Радунци (СНИМКИ)

Радунци – най-чистия въздух на Балканите

Това е най-голямата болница за костно-ставна туберкулоза на Балканите. Тя е предназначена за долекуване на туберкулоза и други тежки белодробни заболявания. Историята на някогашния противотуберкулозен санаториум е написана от професор Руси Радков през 1965 г.

Доктор Маргарита Йонкова

Доктор Маргарита Йонкова – управител на СБДПЛПФЗР – Радунци.

Сред китните дъбови и букови гори в южните склонове на Стара планина при спирка Радунци, между с. Дъбово и град Трявна се издига величествената четириетажна сграда – болница за долекуване на туберкулоза и други тежки белодробни заболявания Радунци. Това е най-големият на Балканите санаториум. Намира се на 650 метра надморска височина. Закона за построяване и обзавеждане на санаториум Радунци е издаден през 1937 г. Строителството започва през пролетта на 1939 г., а през 1940 г. то се замразява заради войната. Дотогава е издигната 4-етажна сграда. След войната строителството продължава като се има пред вид полезността на проекта и изхождайки от заболеваемостта и смъртността от туберкулозата, която е била много разпространена сред българския народ.

В самото начало е имало хирургически отделения, където са се извършвали операции. Имало е и помещения за провеждане на професионални обучения заради продължителния престой.

Говори се, че в миналото е имало един човек – дядо Радун (откъдето идва името на селото – Радунци), болен от туберкулоза, който се е преселил в местността поради някакви причини и след известно време оздравял благодарение на чистия въздух. Цялото му семейство е измряло от болестта с изключение на малката му внучка, която забирал със себе си когато пасял овцете. Може и това да е помогнало на комисията назначена за търсене на място за избор на строеж на санаториум за лечение на туберкулозата да се спре на тази местност.

Белодробната болница Радунци разполага със 100 легла за пациенти в стационара. Едно голямо неудобство от старото проектиране е, че санитарния възел е общ за всеки етаж. На първия и втория етаж стаите са с по 8 легла, а на третия с по 2.

Пациентите пребивавали там са много доволни от чистия въздух и от обслужването на персонала. Особено много добри отзиви има за управителката на болницата доктор Маргарита Йонкова, която много всеотдайно се грижи за болните и прекарва много безсънни нощи в дежурства.

От 01.04.2012г. приемът на пациенти в лечебното заведение се осъществява по един от трите начини:
1. Направление за хоспитализация бланка номер 7 и етап на епикриза издадени от специалист по белодробни болести от специализирана извънболнична помощ.
2. Направление номер 3 от личния лекар
3. Направление за хоспитализация бланка номер 7 и епикриза издадени от болница за активно лечение.В епикризата да бъде написано ,че пациена се насочва към болница за продължаващо лечение и рехабилитация.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Ако някой реши да посети болницата, желателно е първо да пита по телефона какви документи и други неща се изискват и да се информира за транспорта дали е наред защото, например сега има ремонт на ж. п. линията.

Ето телефона на дежурния лекар за справки: 0878 310 721 и 04345/ 22 70.

Изглед на болницата към улицата.

Приемната.

Природата в местността.

Друга част от местността.

Входът на болницата.

Входът на болницата.

Enjoyed this post? Share it!

 

21 коментара по “Вижте! Белодробната болница в село Радунци (СНИМКИ)

 1. Аз израсла и работила след това ,Руме…, свидетел съм на доста неща свързани с Радунци

 2. Момичета ,много хубави спомени имаме нали?Аз лично много си харесвах работата там и времето прекрасно с вас.Това не се забравя,а помните ли курса който карахме…

 3. Радунци е едно природно богатство, но питам къде е ДЪРЖАВАТА къде са онези които могат, не те са отговорни за подръжката на лечебната база?Отношението им е КОЩУНСТВО! А НА ПЕРСОНАЛА ДЪЛБОК ПОКЛОН! ТЕ СА ГЕРОИ!

 4. Ех спомени, спомени! През 1957-58 год. бях ученик в първо отделение/първи клас/ на тамошното начално училище. Балканския влак беше редовен и пътници имаше колкото щеш.Стоките и багажите извличани с вагонетка от гарата до санаториума бяха атракция по стръмния наклон.Пързалянията със шейни и дъски зиме и лете бяха редовните ни детски занимания. А пък за животни, птички, змии, гущери и разни бубулечки си спомням с умиление. Живееш дето се вика насред Балкана. И народ,народ! Доктори, мед.сестри, санитари, техници, чиновници, даскали и още и още.На места из новите блокчета живееха по две семейства в маломерните апартаменти. А сега ?! СЕГА, днес – септември – 2013 год. е пустош и разруха. Място забравено и от Бога, и от Царя, и от най-новите ни Господари. Шосето с.Дъбово-Явровец-Радунци-Борущица е като болен от едра шарка, ударен от земетресение, наводнение и Американска бомбандировка едновременно.Санаториума и селището лежат на гърба и инициативата на няколко ентусиасти-идеалисти.Хората са на изчезване, а държавния/общинския/чиновник като няма далавера не си туря никакъв дерт за “някаква си“болница и болни хора.

 5. оби4ам Радунци,тук е спокоино, като 4е ли времето е спряло, но за мен е необяснимо защо държавата и по то4но последните правителства и екипи на Министерства нехаят за състоянието на тази голяма база, а допуснаха да се разруши, от наи голямата болница за ле4ение на туберкулоза на Балканския полуостров остана последна?????

 6. Благодаря на вси4ки , които са написали хубави нещта за Радунци,наистина тук е 4удесно,мястото е благословено от Бога, но защо се допусна да се съсипе тази хубава база.От 750 легла през 1990г. сега са само 100 легла. Пациентите искат що-годе приемливи условия на обитаване, поне стаите да бъдат с 2 или3 легла,но за 23 години ,никои от управляващите не се заинтересува за Радунци и навсякъде цари разруха и мизерия

  • Наистина мястото е едно природно богатство и трябва да се запази, но политиците ни не са това, което бяха преди Втората световна война и са национални предатели за всичко. Те трябва да се заемат да съхранят тези важни и ценни места из страната, но всикчо, което правят е само разруха и грабеж. За съжаление това е истината.

 7. Вече 15 години пътувам по този маршрут и всеки ден се възхищавам на красотата на нашата планина и не мога да и се нагледам!

 8. И аз обичам Радунци. Бил съм там на лечение през 69-70 г. два пъти. Помня колко оживено място беше и съм благодарен на целия медицински и обслужващ персонал. Помня красивата околност, зелените гори, рекичката и малките поточета, оживената ЖП линия и спирката пълна с пътници. Помня главния лекар д-р Владков и завеждащ отделение д-р Иванов.
  Там кипеше живот, имаше професионална школа, зимно и лятно кино, спортна площадка и много, много хора получаващи лечение. Сигурен съм, че освен мен в България има хиляди благодарни излекувани пациенти. Толкова прекрасни мигове съм изживял там и никога няма да ги забравя.
  Дано скоро дойде времето, когато болница Радунци отново заеме своето полагащо се място в системата на здравеопазването и да започне да помага на болните хора, но изглежда последните 25 години, народът ни е станал по-здрав и не боледува и за това болница Радунци е на този хал.
  Обичам те Радунци и ти благодаря!!!

 9. Наистина едно прекрасно място. Така съм го запомнила и аз, както други го описаха…оживено, истинско, диво, красиво, едни незабравими години. Живяхме там 1989-1994. Имаше всичко – кино, културен дом, столова, детска градина, спортна зала, игрище под блоковете, автобуси, хоремаг, магазин. Всичко, което беше нужно на съвремения човек по онова време. Болницата сама по себе си е паметник и забележителна сграда. Солидна сграда, огромна с толкова много потенциал. Ако само се намерят инвеститори да закупят сградите и възобновят, може да се направи едно страхотно курортно място. В мечтите си така го виждам, че се връщам един ден и кипи живот и душа. Ако си живял там за цял живот оставаш белязан с възхищение към планинската природа. Нека се разгласи думата за това селце. Нека да пребъде!

 10. deana :Обръщам се към целият народ на Република България,който милее и се чувства отговорен към имуществото на своята родина ,народ който иска да бъде здрав . УЧАСТВАЙТЕ в призива за спасяването на болницата в Радунци,защото тя е наша и нека всеки който има белодробни проблеми да я посети и подложи на лечение с лекарството от кристално чистият лековит въздух и още на четвъртия ден ще захвърли помпичките,защото мястото е уникално и магическо със своите борове,както и самата болница,която е като един величествен и непреклонен замък.Бъдете съпричастни и ПОМОГНЕТЕ за нейното спасяване ,нека си остане наша на българите .!Моля министъра да намери пътеки и начини ,той знае как защото е престъпление пред целия български народ това наше богатство да бъде закрито,но ние имаме нужда от лечение точно там на това място,спокойно,тихо,непокварено и въздухът най-вече.Дайте го на община Мъглиж за да можем да продължим да се лекуваме.Нека министъра на здравеопазването не да закрива а да потърси отговорност на предишното ръководство защо е допуснало да се стигне до там,къде е било министерството ,защо не е правило проверки,ревизии,одити,за да не страдаме сега ние които искаме да се лекуваме там,за да не страда целият екип от 28 души,нека се намерят спонсори и се направи частичен ремонт в ползващото крило.Базата просто и трябва лек ремонт,има всички условия за лекуване!

 11. ОТПРАВЯМ ПРИЗИВ КЪМ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД
  КЪМ ХОРА КОИТО МИЛЕЯТ ЗА НЕЩО МНОГО ПО ЦЕННО ОТ ВСИЧКО „ЗДРАВЕТО“ ЗА РАЗЛИКА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,КОЕТО С ЛЕКА РЪКА ПОСЯГА И УНИЩОЖАВА ВСИЧКО КОЕТО НЕ МУ НОСИ ПАРИ-ПАРИ И ВЛАСТ,ТОВА ЯВНО ЗА СЕГА Е НАШАТА ДЪРЖАВА!
  КЪМ ХОРА КОИТО ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ,ЖЕЛАНИЕ И РАЗПОЛАГАТ С ФИНАСИ ИЗВЪН ЛИЧНИЯТ ЛУКС,КОЛИ,АПАРТАМЕНТИ,ЕКСКУРЗИИ,ВИЛИ И СА СКЛОННИ ДА ЗАДЕЛЯТ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАУЗА ЗА СПАСЕНИЕТО НА ЕДНА БОЛНИЦА ЗА БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В С.РАДУНЦИ И ЕДИН ЧОВЕК КОЙТО МИНИСТЕРСТВОТО СЕ ОТНЕСЕ КРАЙНО НЕУВАЖИТЕЛНО ЗА ДЪЛГОГОДИШНИЯТ МУ СТАЖ КАТО ЛЕКАР ТАМ -Д-Р МИЛКО ДИМИТРОВ .ТОЙ СЕГА ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА Е ПЕНСИОНЕР,А ТЕ ВМЕСТО ДА ГО ПЕНСИОНИРАТ ЗА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ЦЕЛИЯТ МУ ДЪЛГОГОДИШЕН ТРУД КАТО СПЕЦИАЛИСТ ОТ 09.06.2015Г.МУ ЗАДЪРЖАТ МОЛБАТА ЗА ПЕНСИЯ И ГО ДЪРЖАТ ТАМ КАТО ЛИКВИДАТОР В ЦЯЛАТА БОЛНИЦА САМ,БЕЗ ОХРАНА,БЕЗ ЗАПЛАТА,БЕЗ ХРАНА,БЕЗ ОТОПЛЕНИЕ И ВОДА,ЗАЩОТО ВСИЧКО Е СПРЯНО.
  МОЛБАТА МИ Е ДА ДАРИМ КОЙТО КАКВОТО МОЖЕ ЗА ДА СПАСИМ БОЛНИЦАТА КОЯТО ВЪРНЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА ЕVН В РАЗМЕР НА 134х.лв.И ДА Я ВЗЕМЕ ЗА СТОПАНИСВАНЕ ОБЩИНА БОРУЩИНА ИЛИ ДРУГИ ЖЕЛАЕЩИ,НО СЛЕД КАТО СЕ ПЛАТЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ЗА ТОК,ВОДА,ЗАЩОТО ТОВА Е НАШЕ,ВЪЗДУХЪТ,ПРИРОДАТА НЕКА СИ ОСТАНЕ НАШЕ И ДА МОЖЕМ ПАК ДА ХОДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ ДОРИ И ЧРЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ.
  В ИНТЕРНЕТ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ЧРЕЗ САЙТОВЕТЕ ЗА КАКВА СГРАДА И ПРИРОДА СТАВА ВЪПРОС,КАКТО И ЗАДЛЪЖНЕНИЯТА НА БОЛНИЦАТА, ЧИЯТО ВИНА НЯМА Д-Р МИЛКО ДИМИТРОВ А ПРЕДИШНАТА ДИРЕКТОРКА ,НА КОЯТО НИКОЙ НЕ И ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ДО МОМЕНТА !
  МОЯТ ИМЕЙЛ ЗА ВРЪЗКА Е [email protected]

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *