Повишен билирубин може да издава синдром на Жилбер

Синдром на Жилбер се среща много рядко и е свързано с появата на жълтеница или блокиране на жлъчните пътища

Много рядко клинично състояние – синдром на Жилбер – поразява една 5% от хората, страдащи от жълтеница. Причината за неговата поява е повишаването на билирубин в кръвта. При синдром на Жилбер се наблюдава увреждане на еритроцитите, което всъщност препятства и забавя разграждането на еритроцитите в черния дроб. От там се получава и отделянето на билирубин през стомашно-чревния тракт и урината.

синдром на Жилбер

Синдром на Жилбер се среща много рядко и е свързано с появата на жълтеница или блокиране на жлъчните пътища

Повечето случаи на синдром на Жилбер се дължат на генетично предразположени хора, като в повечето случаи поразените от тази клинична находка са мъжете.
Между причините за възникването на синдром на Жилбер са хепатит, болкиране на жлъчните пътища или пък патологично разграждане на еритроцити.
При хепатит А, В или С заради вирусна инфекция клетките на черния дроб може да се възпалят. Това може да се случи и след засилен прием на различни медикаменти и черният дроб да се интоксикира. Стига се до развитието на жълтеница, по време на която може да се появи и синдром на Жилбер.
При блокиране и запушване на жлъчните пътища тази клинична картина може да се прояви също. Причините могат да са камъни, които запушват канала или пък тумор.
Синдром на Жилбер може да се прояви и при прием на токсични медикаменти, при се стига до ненормално разграждане на еритроцити и отделяне на по-голямо количество билирубин.
Високите нива на билирубин при синдром на Жилбер се доказват с кръвен тест. Необходими са и допълнителни изследвания, защото същата клинична картина може да се появи и при по-продължително боледуване от вирусни инфекции.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *