Лечебните свойства на билката черен кимион

Билката черен кимион е полезна за много болести и е известна със своите лечебни възможности

Билката черен кимион е с репутация на лекуваща всички болести. Това тя е доказала в миналото досега. Веществата, които се съдържат в нея са много лечебни и вируси, бактерии, диабет, язви, възпаления и дори рак не могат да се развиват в тяхно присъствие. Семената на черния кимион приличат на тези на черния сусам. Той е известен освен с името си черен кимион, но е наричан и „черни семена” или „нигела сатива”.

Лечебните свойства на билката черен кимион

Лечебните свойства на билката черен кимион

Преди 50 години е имало няколкостотин проучвания за билката черен кимион, които са публикувани и, които доказват достоверността за лечебните свойства на този вид билка. Черният кимион е бил известен още от древността със своите целителни способности и са били намерени даже семена държани в близост до мумията на египетския фараон Тутанкамон в една бутилка, с цел да го придружават в отвъдния свят според техните разбирания за живота и смъртта. Царица Нефертити също е използвала семената на черния кимион за здраве и красота. Първите записки за него датират преди около 330 години. Бил е познат на индианците в Северна Америка и в Азия.

При проведени изследвания в научна лаборатория в щата Южна Каролина е доказано, че масло получено от черен кимион стимулира производството на клетките на костния мозък и на имунната система. По този начин се увеличава производството на интерферон, предпазва здравите клетки от увреждане от вируси, унищожава клетките на тумори като предизвика апоптоза и увеличава броя на клетките, които произвеждат антитела. Има силно антиоксидантно действие.

“Фигурин

Семената на билката черен кимион са полезни за лечение на диабет тип 2, астма – облекчава симптомите й, бори Хеликобактер пилори, премахва гъбички, защитава черния дроб и бъбреците, призната е за билка със силно антиканцерогенно действие, причинява апоптоза на някои видове рак при редовна употреба.

Могат да се използват за храна както семената за поръсване на ястия, така и маслото от тях. Ако се смелят  и се смесят с вода може да се получи гел, който да се използва като яйце. Те притежават пикантен вкус.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *