При болни бъбреци и жлъчка помага билка жълт смил

Билка жълт смил може да се ползва за лечение на много болести

Със силно ароматен мирис лековитата билка жълт смил е многогодишно, тревисто растение, което преди години често е можело да се намери, но сега е станало рядкост. В някои страни като Германия той е защитен вид. Намаляването на разпространението на жълтия смил се дължи донякъде на човешката дейност, но и на обедняването на песъчливите почви откъм хранителни вещества.

Той принадлежи към рода Helichrysum (безсмъртниче), която включва повече от 500 вида, но само 16 от тях се намират в Европа.

Билка жълт смил може да се ползва за лечение на много болести

Билка жълт смил може да се ползва за лечение на много болести

Билка жълт смил произхожда в Централна и Северна Европа и Кавказ. Латинското му наименование е Helichrysum arenarium L., която произлиза от думата арена, което означава, освен другите неща и пясък, защото в Древността на арените е имало пясък. Цветето вирее на влажни и слънчеви песъчливи почви, по полета и борови гори до 1400 метра надморска височина.

В състава на билката влизат активни флавоноиди, горчиви вещества, етерични масла, фенолни природни продукти, кумарин, етерично масло, катран и витамините К, Р, В1, С, В2, провитамин А.

Използват се цветните кошнички за лечебни нужди, събрани, когато цъфти от юни до септември.

Билка жълт смил се използва като лечебно растение предимно при проблеми на жлъчния мехур и стомашно-чревни нарушения. Освен това може да се ползва и за разстроен стомах, камъни в бъбреците, възпалителни бъбречни заболявания и на пикочния мехур също, остър цистит, затруднено уриниране, оток; което ще доведе до бъбречна недостатъчност; възпаление на седалищния нерв, чернодробни заболявания и бъбречни заболяване, ниско кръвно, ревматизъм, ухапвания от насекоми, хроничен холецистит, хепатит, гастрит, киселини в стомаха, дизентерия, колит, цистит, камъни в жлъчката, нарушаването на функцията на панкреаса, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Отвара от жълт смил се прави като 1 супена лъжица от предварително ситно нарязаният жълт смил се слага в 300 мл вряла вода и се вари 3-4 минути. Изчаква се да изстине и се прецежда и се приема по 3 пъти дневно, преди да започнете да се храните по 2 супени лъжици.

Запарката се прави по подобен начин – слагате 1 супена лъжица в половин литър вряла и се оставя 1 час. Прецедете я и пийте по чашка за кафе преди ядене 3 пъти за деня.

Студен извлек – 1 супена лъжица се оставя да кисне 8 часа в 400 мл вода. Остава да се прецеди и се приема преди храна на части.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *