Ползите за здравето от билка змиярник

Билка змиярник е полезна за здравето, въпреки че е и отровна

За билка змиярник казват, че колкото е отровна, толкова е и полезна. Латинското й название е Arum maculatum, но е позната и под други имена като змийска хурка, змийски лапад, козлет, циганско грозде и остреличе. В Германия я наричат жезъла на Аарон – Aronstab, който според писанието е разцъфнал, благодарение на чудо от Бога и по-точно на Неговото слово. Разбира се народът на Германия я е нарекъл така само за възхищение  от нейните лековити свойства. Билката няма нищо общо с истинския жезъл и с неговото разцъфване.

Билка змиярник е полезна за здравето, въпреки че е и отровна

Билка змиярник е полезна за здравето, въпреки че е и отровна

Билка змиярник съдържа скорбяла 70%, флавоноиди и аронин – алкалоидоподобно вещество. Те вирее из сенчести храсти и гори до 1800 м. н. в. За лечебни цели трябва да се употребява много внимателно с дозата, защото е отровна. Всичките й части са отровни – стъбло, цветове, листа и корени. Все пак от хилядолетния опит на хората е установено, че отровата в умерени дози лекува. Използват се предимно грудките на растението и са по-полезни докато са пресни. Със сушенето отслабва силата на отровните вещества в него и на полезните. Коренищата й се вадят от земята през септември или през май.

Грудките на билката се използват сурови като се нарязват на малки части и се вземат по 3 на ден. Толкова малки колкото царевично зърно. Дозата не трябва да се превишава. Тя действа кръвоспиращо, противовъзпалително, полезна е при язви на стомаха и дванадесетопръстника, и при хемороиди.  Някои лечители я ползват под формата на спиртен извлек. В чаша вода се капват само 5 капки от спиртен извлек от листата на билката. Разреденият спиртен извлек се ползва при възпаления на гърлото, в устната кухина, червата, стомаха, при кашлица и простуди.

Демир бозан билки за бъбреци

Намира приложение и за външно налагане по стомаха и червата със счукани на каша корени, когато има болки и подувания.

Настойка с ракия може да се направи като се смесят 1 част от корените на билката с 10 части силна ракия. Тя се ползва при подагра, ревматизъм, болки и киселини в стомаха, кашлица, пясък в бъбреците, хемороиди болести на черния дроб, твърдят билкарите.

Някои билкари твърдят, че може да се използва и лекува рак на простата и миома в начален стадий.

Билка змиярник има много хубави цветове и това привлича децата, затова трябва да бъдете много бдителни, когато сте в гората и да не оставяте своите деца бе надзор, защото отровното привлича.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *