Здравните ползи от билка обичниче

Билка обичниче не се използва в традиционната медицина, а предимно в народната

Билка обичниче е представена от различни видове като 3 от тях са по-популярни – дребно обичниче (Thalictrum minus L.), известно и като Демир Бозан, която е силно отровна билка и се препоръчва само под лекарски контрол, а вторият е ведрицолистно обичниче (THALICTRUM AQUILEGIFOLIUM L.), които са от семейство Лютикови  (anunculaceae) и третият вид е кандилколистно обичниче (Thalictrum aquilegifolium L.), което също наричат Демир Бозан.

Под името Демир бозан обаче има и нещо наистина полезно. И това е известната комбинация, която помага при страшно много неща. Струва 43 лева и се намира (оригиналната!) само в някои аптеки. Например ТУК!

Първият вид дребно обичниче е многогодишно тревисто растение притежаващо дълбоко набраздено и ръбесто стъбло достигащо височина до 1,5 метра. То се среща по каменливи, тревисти и сухи места, поляни, храсталаци, поляни до 2500 м. н. в.

Билка обичниче цъфти през месеците май – август, а използваема част от нея е надземната.

Тя се използва за афродизиак при цистит, при ревматизъм и ставни заболявания, понижава кръвното налягане, при бъбречни проблеми, при заболявания на нервната система, при сърдечносъдови заболявания, при миома и гинекологични заболявания, подсилва имунитета, при екземи, изгаряния, трудно зарастващи рани, при хемороиди и кръвоизливи, потиска апетита.

Ползва се като отвара и се приема половин час преди ядене.

Всички видове от този род са отровни, защото съдържат алкалоиди бисбензилизохинолинови и други подобни вещества.

Билка обичниче – кандилколистно, използва се в народната медицина и е известно с името Демир Бозан

Билка обичниче – кандилколистно, използва се в народната медицина

Ведрицолистното обичниче е известно и с имената дива кошничка, гущерче, ревнивче, Установено е, че притежава спазмолитично действие, цъфти през месеците юни и юли. У нас се среща и в по-ниските места из цялата страна.То е медоносно растение. Ползва се отвара като 2-3 стръка се слагат в 1 л вода, в който се варят, приема се по малко от отварата.

Видът билка обичниче – кандилколистно понижава кръвното налягане и действа противотуморно. То е медоносно и се ползва също и като декоративно растение. У нас виреят още 5 вида от рози род, с които билката не трябва да се смесва при брането. Сущи се при температура не по-висока от 40° С. В неговите семена се намира тлъсто масло 20%.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *