Кандилколистно и дребно обичниче. Истината за Демир бозан

Какво представлява билката обичниче? Разлика между дребно и кандилколистно обичниче и Демир бозан. Цена и ползи от обичничето. Какво лекува. Как се прави чай от него?

Демир бозан е алтернативното име на 2 вида обичниче и на 3-4 билки от други семейства. Названието е влязло в народната лечителска традиция, но не важи за всички региони. На едно място с него обозначават едно растение, на друго място – съвсем различно растение. Това е достатъчно да се обърка човек: всъщност коя билка е Демир бозан?

Ситуацията се усложнява още. Демир бозан като понятие се внася от турския Анадол по време на владичеството им над нашите земи. „Вносният“ назовава не една билка, а създадена от тамошните ходжи комбинация. Този билков сбор бил толкова силно лечебен, че рецептата изминала хиляди километри до Балканите.

003

В България са налични две разновидности на обичниче – ето ги!

Днес по същата старинна рецепта се приготвя фабричният чай Демир бозан. Той повтаря състава на ходжите и е показан за високо кръвно, сърдечни проблеми, за нервна система, за стопяване на миоми, шум в ушите, световъртеж и др. Приложенията на сбора са няколко, защото съчетава 6 билки, а знаем, че всяка билка има не едно, а няколко лечебни въздействия.

Но да се върнем на обичничето. Заради народното му название Демир бозан хората не само се объркват, но се тревожат. Защото повечето обичничета са отровни.

Решихме да разкажем за обичничето и да видим разликата с чая, който се продава под марката Демир бозан.

Родът Обичниче (Thalictrum, таликтрум) е част от семейство Лютикови. Според интернет-енциклопедията The Plant List, той включва 157 вида. В таксономията границите на този род се определят трудно и все още той чака за по-нататъшно изследване и уточняване.

Ние, българите, не знаем за толкова много видове обичничета. В таблица даваме само познатите ни наименования, за да сме наясно за какво говорим.

някои представители на Ranunculaceae
кандилколистно (ведрицолистно)Thalictrum Aquilegifolium L.
дребно обичничеThalictrum minus L.
обичниче (японско)Thalictrum delavayi L.
жълто обичничеThalictr. flavum L.
просто обичничеThalictrum simplex L.
миризливо обичничеThalictrum foetidum L.
теснолисто обичничеThalictrum lucidum L.

Първите два вида от таблицата естествено растат на наша територия. Затова те са ни съвсем добре познати – кандилколистното или ведрицолистното (това са две имена на един и същи вид – aquilegifolium) и дребното обичнече (minus). На третия ред сме сложили един декоративен вид (delavayi), който е внос от източната част на Азия, без лечебни качества.

Според малкото запознати с обичничето билкари, aquilegifolium и minus трябва хубаво да се отличават. Защото са отровни и имат специфично лечебно приложение. Те не се пият, освен с малки изключения и под контрол!!!

]
“Фигурин

Демир бозан се пие, защото не е обичниче, а комбинация от много ценни билки като котешка стъпка, глог и още няколко.

Какво представлява билката обичниче?

Растящите у нас видове обичниче са красиви, цъфтят прекрасно за диви цветя (през цялото лято). Ползва се само техният стрък.

Как да различим

Кандилколистното има нещо специфично, по което се разпознава. Растението е покрито с налеп, който синее, нещо като патина. Цветчетата му са в розово-лилавата гама. Среща се из цялата страна – от Странджа през Родопите и Стара планина до Дунавската равнина и от Рила и Пирин през Витоша до долината на Тунджа.

Защо е отровно? При досег с вода неговите съставки се разпадат и образуват циановодород – смъртоносно съединение. С листата му някога са боядисвали тъкани в жълто (откъдето и народното название жълтиче).

Дребното обичниче също има своя специфика – стъблото му е набраздено. Освен това може да избуи над 1 метър. Цветовете му са като виснали обички – бяло-жълтеникави (на другото бяха розово-лилави, да припомним).

Има ли билка Демир бозан

Не, билка с официално или поне основно име Демир бозан не съществува. Ето какво четем в речника от 1971 година на БАН, където ще видите колко много билки се наричат Демир бозан.

demir-bozan-rechnik-01-600x76

Видове Демир бозан според народната традиция

Според науката в България с името Демир бозан се наричат поне 3 различни билки:

 • Ако сте от Трънско, Асеновградско или от Чепеларе, за вас това е билката шапиче или Alchemilla vulgaris;
 • Ако сте от Търновско, ще смятате, че Демир бозан е растението гайтаника или Melampyrum arvense;
 • В други краища на страната се кълнат, че Демир бозан е жълтеничето или обичничето и по-специално един негов вид – Thalictrum aquilegifolium или кандилколистното обичниче.

Отделно от това има и други билки, които се наричат с името Демир бозан:

 • Това са бабини зъби или Tribulus terrestris;
 • Дребно обичниче според д-р Галина Станева (Thalictrum minus)

Давате си сметка, че различните билки имат различни лечебни свойства и няма как името Демир бозан да се отнася към една-единствена билка.

Разлика с Демир бозан

Чаят, който се продава в аптечната мрежа, е комбинация от шест лечебни растения. Той е съставен по онази спомената рецепта на древните ходжи, която е пропътувала пътя от Азия до Балканите, защото е била силно лечебна и е давала изход на много отчаяни болни.

02

А това е Демир бозан в продажба от аптеки Фрамар

Съвременният чай действа с голям успех на пазара повече от 13 години. Доказателство за неговата лечебна сила е фактът, че се опитват да го фалшифицират – да го наподобят като състав на ниска цена.

Но всички имитации са еднакви (независимо от това дали са изкуствени камъни или реплики на дизайнерски модели) – привличат с евтината цена, но не дават качеството на оригинала. И ако това е поносимо при дрехи и аксесоари, при лечебните средства може да има последствия.

Как да различим Демир бозан

Под името Демир бозан стои продукт с мощни лечебни качества, а не онова отровно растение, за което твърде малко се знае в България. Съвпадението е само в имената и нищо повече. Ето няколко разлики:

Първо, той се продава в аптеките. Второ, Демир е комбинация, а не една билка. И трето, сборът Демир бозан не съдържа обичниче. Не съдържа нито една от отровните билки и помага при страшно много неща.

Струва 43 лева и се намира (оригиналната!) само в някои аптеки. Например ТУК!

В интернет за видовете обичничета има съвсем малко и очевидно несигурна информация. Тъй като билката не се използва, няма конкретен опит, лечебни рецепти и т.н.

Ситуацията с Демир бозан е различна. Основните му приложения са описани подробно, публикувани са отзиви от потребители и разкази на пациенти за това как са се лекували и какви ефекти са получили от чая. Дадени са конкретни лечебни схеми.

Отделно можем да се информираме за качествата на шестте билки от състава на Демир бозан. Те са ясни, описани на етикета, съвсем известни и широко използвани – глог, блатен тъжник, царевична коса, хвощ, котешка стъпка и великденче. Ако имаме съмнения, лесно ще направим справка за ефектите и противопоказанията на посочените лечебни растения.

Видове обичниче

Билка обичниче е представена от различни видове като два от тях са по-популярни.

 • Дребно обичниче (Thalictrum minus L.), известно и като Демир Бозан, която е силно отровна билка и се препоръчва само под лекарски контрол.
 • Вторият е ведрицолистно обичниче с друго име кандилколистно ((Thalictrum aquilegifolium L.), което е от същото семейство Лютикови и също бива наричано Демир Бозан.
Thalictrum aquilegifolium или кандилколистното обичниче

Това растение живее няколко години. Отличава се с къс корен и крупни листа. Те са триъгълни или с по-сложна форма. Цветовете се събират в доста едра метла. Семената са неголеми, от порядъка на 7-8 см.

01

Билка обичниче – кандилколистно, използва се в народната медицина и е известно с името Демир Бозан

Предпочита сухи, светли смесени и дъбови гори. Среща се на поляни и ливади. Цъфти през месеците юни и юли. У нас обитава и по-ниски места из цялата страна.

Забележителното е, че растението е отровно. По-голяма част от отровните в-ва се намират в коренището. Поради това се използва само надземната част и то със сериозни предупреждения.

Дребно обичниче, Демир бозан (Thalictrum minus)

Дребно обичниче е многогодишно тревисто растение притежаващо дълбоко набраздено и ръбесто стъбло достигащо височина до 1,5 метра. То се среща по каменливи, тревисти и сухи места, поляни, храсталаци, поляни до 2500 м. н. в.

004

А това е дребно обичниче, доста по-скромно на вид

Цъфтежът му започва от юни и привършва в края на юли – по-кратко цъфти от другия вид. Използваема част е надземната.

Ползи от обичничето

Билка обичниче не се използва в традиционната медицина, а предимно в народната. Всички видове от този род са отровни, защото съдържат алкалоиди, бисбензилизохинолинови и други подобни вещества.

Ако трябва да сравняваме двете растящи в България обичничета, то можем да кажем следното: кандилколистното е по-силно отровно и има много ограничена употреба в билкарството. Дребното обичниче влиза в критерии за билка и наистина има някои лечебни свойства.

Внимание! Всички видове Thalictrum са отровни растения. Това не значи, че не се използват изобщо. Но при лечение с тях е нужно първо да се изпишат от специалист, второ,  строго да се спазят дозировка и указания (за избягване на нежелателни явления) и трето, да се имат предвид противопоказанията.

Всички Thalictrum (всички обичничета) не се допускат при брадикардия, слаба сърдечна дейност, хипотония, атоничен запек, след зачеване и раждане, когато се кърми.

Корените са кандилколистното са много опасни, а тези на дребното се използват.

Надземната част на дребно обичниче се събира по време на цъфтенето – значи само през юни и юли. След това се премахват листата до половината на стъблото, а долната му част се изхвърля. Корените се вадят и обработват през есента.

Дребно обичниче се използва за афродизиак, при цистит, при ревматизъм и ставни заболявания. Понижава кръвното налягане. Дават го при бъбречни проблеми, при заболявания на нервната система, при сърдечносъдови заболявания, при миома и гинекологични заболявания, подсилва имунитета, при екземи, изгаряния, трудно зарастващи рани, при хемороиди и кръвоизливи, потиска апетита. Ползва се като отвара и се приема половин час преди ядене.

Ведрицолистното (кандилколистно) обичниче е е медоносно растение, известно и с имената дива кошничка, гущерче, ревнивче. Притежава спазмолитично действие, понижава кръвното налягане и действа противотуморно.

Дребното обичниче е суровина за хомеопатите. Прилагат го при ПМС и за подобряване на зрението.

Отварка или чай от дребно обичниче е допустима при епилепсия, малария, ентероколит с диария, туберкулоза, разнообразни отоци. Подпомага терапията на гнойни рани, но само на прах.

Дребно обичниче се води билка, но и с него трябва да се внимава. В стръка му има известна доза отровни съставки. Непременно изпробвайте за алергия.

Може би ще срещнете твърдението, че медицината използва обичниче за сваляне на кръвно. Да, така действат повечето обичничета, обаче фармацията ползва екстракт от миризливото обичниче, каквото не расте у нас. Праят се тинктури с приложение при умерено повишено кръвно. Истината е, че днес има много по-действени препарати с тази цел и няма основание да се рискува с отровното растение.

Преди години обичниче е влизало в състава на билков сбор с приложение при рак, папиломи на  пикочния мехур и анацидни гастрити. Този сбор е спрян от производство.

Как се прави чай

Чай се прави само от дребно обичниче. Кандилколистното не се пие! От него правим отвара за външна употреба.

Приготвяне на чай от дребно обичниче

 • Първи вариант: 1 с.л. сушено и смляно растение (стрък) се попарва (не се сварява) с 200 мл вода. Настойва се 1 час и се профилтрира. Приемът е 3 Х 1 с.л. Забележете – дозата е 1 с.л., не повече от това.
 • Втори вариант: 1 с.л. суха билка пак на 200 мл, обаче се сварява за 1.5 минути и се запарва само до охлаждане. Този вариант обаче не се пие, а се използва външно – за рани, за жабурене при възпалявания и гной в устата, за премахване на брадавици и за обработка на оперативни рани.

Приготвяне на отвара от кандилколистно обичниче

1 с.л. от стръка в 500 мл вода. Попарва се и ври 3 минути. Запарва се 60 мин.

Внимание! Тази отвара не се пие! Прилага се само външно – като компрес или лапа при рани. Успешно лекува декубитални рани и усложнения от диабет.

Къде расте?

Растящите у нас видове обичниче се срещат на средна височина: 500 – 2500 надморски метра. Кандилколистно обичниче в природни условия се среща в европейската част на Русия и в Европа. Дребно обичниче В природни условия се среща в Европа, Средна Азия и Украйна.

Какво съдържа

В стръка дребно обичниче се намират аскорбинова к-на, фитонциди, пирокатехини, дъбилни в-ва. Най-ценното в него са алкалоидите талмин и талмидин. В корените има таликмидин, глауцин, таликтримин, талмин, берберин, таликмин. В листата има гликозид, от който се добива синилна к-на.

Защо са ценни гликозидите? Те потискат ЦНС и отпускат мускулатурата. Действат като успокояващи и като миорелаксанти. Много ефикасно свалят кръвното налягане. Таликмин и таликмидин предизвикват у животните каталепсия – блокиране на нервната с-ма. При човека стимулират матката. Действат като слабително, като диуретик и активизатор на секрецията на жлъчка. Има данни, че билката е ефикасна срещу малария и паразитната Лайшманиоза.

Отглеждане

Обичничетата имат добри декоративни качества. Те създават компактни туфи с височина на 120 см с широки, едри листа.

Имат различни оттенъци – розови, жълти, лилави, сини, розови, бели. Много са ефектни със своите „метличини“ – съцветия, подобни на метли и на китки. Допълнителна красота придават множеството тичинки на дълги дръжки. Другото хубаво е, че тези растения цъфтят дълго време – някои 2 месеца.

Билка обичниче – кандилколистно, използва се в народната медицина и е известно с името Демир Бозан

Обичничето има превъзходни декоративни качества, но в това му качество нито е познато, нито ценено у нас

Като декоративно растение обичничето се гледа лесно. То е устойчиво на суша, на студ, на липсата на слънчева светлина. Дори предпочита да расте в полусянка, но в същото време поставянето му на открито слънце няма да му навреди. Може да се отглежда на открити терени без никакви трудности.

Размножава се със семена и чрез делене на храста. Благодарение на качествата си това е перспективно растение за цветарството. У нас се внася декоративно обичниче.

В качеството на градинска култура съществуват около 15 разновидности обичниче. Един от тях се внася и у нас. Някои са широко разпространени, други са редки.

Най-популярният вид е Thalictrum aquilegifolium, известен от 18 век. По-известните му сортове са Black Stockings с ярки цветове в лилаво-розово, Purpureum в по-светло розово, Thunderclou в нежно лилаво и Album – чисто бял.

Доскоро селекционерите не се интересуваха от жълто обичниче и едва в последните години се появиха няколко жълти сорта – Illuminator, който е лимонен с тъмнозелени листа и средна височина от 130 см, и True Blue в по-нежно жълто на фона на синьо-зелени листа. Тези нови сортове са наистина впечатляващи в съчетанието на цветовете.

Грижа и изисквания

Обичничето е непритенциозно към почвата, не се нуждае от особено подхранване и подготовка за зимата. Все пак има някои тънкости. Ако можете да избирате, сложете го на полусянка. Ако е на слънце, ще живее, но цветовете му ще избледнеят.

В природата растението обича места с високо ниво на подпочвените води. При изкуствено култивиране поливайте често, особено в засушливите периоди. При добро поливане цветовете са много по-ярки, при това ароматът им е в пъти по-силен.

 • Торене само в периода на вегетация. Сложете органичен тор само на възрастните екземпляри. Растения до 3-годишна възраст не се подхранват.
 • Обрязване – прави се през есента на нивото на почвата. Целта е естетична и за да не се разпространява самоволно. Подрязват се само високите растения, при ниските не е необходимо.
 • Зимуване – няма нужда от загръщане. Само при големи студове може да хвърлите малко торф или паднали листа, при липса на такива – парче картон или найлон ще са супер.

Размножаваме растението чрез делене на храста – това е най-лесното. Ако решите да отгледате от семена, съберете ги през есента и ги посадете по същото време направо в почвата. Може да го направите и през пролетта, но преди това ги дръжте 1 месец в хладилник.

Растенията от семена ще цъфнат след 3 години. Хибридните сортове не запазват сортовите си качества при прихващане от семена. По-добре да разделите храста. Деленето се прави през лятото или есента, но не след първото захлаждане. Изберете голямо здраво растение и с нож разсечете коренището. Наръсете срезовете с пепел, за да се избегне гниене.

Полученото отделно растение отново засадете в субстрат на разстояние от 30 – 50 см от другите растения.

 • Болести и вредители не тормозят обичничето. То е доста здраво растение. Появяват се неприятности само при лоша грижа, след дълго засушаване например го нападат въшки. Но количеството им е малко и добре се справят народните средства като настойки от лук, чесън, домашен сапун или тютюн.

Декоративното обичниче е красиво, без да е прекалено ярко и ефектно. Негово достойнство е, че издържа при всякакви условия, без да загине. Той е идеален кандидат за градини, които известно време остават без грижа и наблюдение.

Ето и как изглежда на видео едно от многобройните обичничета:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Кандилколистно и дребно обичниче. Истината за Демир бозан

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Здравейте. Имам доказана полинервопатия, която с времето прогресира , не мислех, че е толкова сериозно но след като преминах тоя грип ковид явно нещата станаха по-зле относно крампи, болки и то такива, които до скоро не са били. Лекар ми предписва някакви анти -епилептици, които не е добър вариант изобщо имайки в предвид общия ми статус относно тази група лекарства. Видях, че пише доста неща за тази чудна билка, аз съм пил преди доста пъти билкови отвари, които единствено ТЕ са ми помагали, но сега не съм наясно точно кое ще е най-доброто за мен. Не желая този смесен чай,а освен това в пакетчета тъй като единствено насипния чай върши истинска работа. Ще ви бъда благодарен, ако някой , имащ опит с билки относно лечението на полиневропатията, да го сподели тук когато е удобно. Благодаря ви, предварително и бъдете здрави!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *