С билка пелин срещу панкреатит и рак

Срещу панкреатит и гастрит помага известната билка пелин, а срещу рак сладък пелин, който вирее в Китай

Известната у нас билка пелин (Artemisia) е от голям род двесемеделни растения, които са към семейството на маргаритките и се наричат Сложноцветни (Asteraceae). Този род е с около 182 вида растения. Обикновения пелин наричан и бял пелин (Artemisia absinthium)  често се бърка с дивия пелин (Artemisia vulgaris). Родината му е Европа  Азия, а сега е разпространен и в САЩ.

С билка пелин срещу панкреатит и рак

С билка пелин срещу панкреатит и рак

Пелинът се използва за приготвянето на някои видове вина, заради горчивия си вкус. Особено полезен е под формат на чай за хроничен панкреатит, атрофичен гастрит, при болести на жлъчния мехур и жлъчните пътища. Действа противовъзпалително, антисептично, противомикробно и е способно да премахне спазмите по гладкомускулестата тъкан в стомаха, бронхите и други. Помага и на храносмилането като стимулира отделянето на стомашни сокове. Маслото от бял пелин се използва за стимулиране на нервната и сърдечносъдовата системи. То е подобно на камфора. Изследвания са установили, че маслото от бял пелин има вещества, които са се борят успешно с паразита причинител на болестта Лайшманиоза. Пречистено маслото е отровно, но ако се спазва допустимата доза няма да причини проблеми.

Всички видове пелин са много горчиви и издържат на слънце и растат на свободно-отводняваща се песъчлива почва. Достига височина от 40-120 см. Расте по каменисти и тревисти места, покрай, огради, пътища храсталаци из цялата страна предимно из предпланините и равнините.

От преди няколко години бе установено, че видът сладък пелин (Artemisia Annua) има противоракови лечебни свойства и убива раковите клетки до 98% за по-малко от денонощие, без да уврежда здравите клетки. Това лечебно свойство той придобива обаче само в комбинация с желязо. Този вид пелин вирее в Китай и е използван от народната медицина там срещу малария от хилядолетия. Маларийният паразит не може да живее в присъствието на едно от веществата в пелина тъй като е богато на желязо. Раковите клетки получават апоптоза или самоунищожение в присъствието на пелин и добавено желязо.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Френският фармацевтичен производител „Sanofi“ се е наел с производството на артемисин като очаква то да стигне до 50-60 тона годишно и да задоволи световните нужди. Досега екстрактът от билката е бил много труден за получаване и скъп.

Още за лечение на рак четете – ТУК, а за сладкия пелин – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *