Красивата билка ралица – при хемороиди и главоболие

Лековитата и отровна билка ралица може да се приложи при хемороиди, астма, асцит, главоболие и други

Билка ралица е едногодишно тревисто растение, принадлежащо на семейство Лютикови. Известна е и с имената алтън – топ, синя ралица, делфиниум, дива булица и други. Обикновената ралица е с латинско наименование (Delphinium consolida L ). Нейното стъбло достига до 50 см и е разклонено. Цветовете й са във всички нюанси на виолетово, синъо и розово, тя се ползва като декоративно растение и като билка. Цъфтежът й е в края на пролетта и началото на летния сезон.

Красивата билка ралица (Delphinium consolida L ) се използва при хемороиди и главоболие

Красивата билка ралица (Delphinium consolida L ) се използва при хемороиди и главоболие

Билка ралица вирее по тревисти и сухи места и като плевел в посевите. Среща се до 1000 м. н. в. Тя издържа на големи студове, при условие, че е покрита със сняг – до минус 50° С. разпространено е из цяла Европа и има около 300 вида от него. Трябва да се знае, че много от видовете й са отровни – притежават кураре подобно действие.

Растението съдържа 3 — 4% дитерпенови алкалоиди като делфинин и негови алкохоли, цветовете съдържат освен тях и каротиноиди, флавоноиди, антоцианови багрила.

От цветовете й се прави отвара, с която се унищожават много добре гниди, въшки и се е използвала при краста в миналото. Използват се семената, цветовете и стръковете.

Народната медицина препоръчва билката при астма, асцит, нередовна и болезнена менструация, главоболие, при възпаление и пясък в пикочния мехур и бъбреците, задух, възпаление на червата,  очни болести и други. Външно се ползва сок от растението при кървящи хемороиди и като отвара при въшки, паразити и краста. За външна употреба се прави смес от счукани семена със свинска мас в съотношение 1:10.

За вътрешна употреба се запарват в 200 мл вряла вода 1-2 г чукана билка. Употребява се 3 пъти за деня по1 супена лъжица на гладно. Дам се внимава с дозата, защото действа отровно като отровата кураре. Препоръчва се вътрешната й употреба под контрола на лекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Красивата билка ралица – при хемороиди и главоболие

  • Съжалявам, но не открихме къде се продава, освен семена за отглеждане като цвете. Ето тук: http://telopeanursery.com/fullpreview.php?plant=142
   Освен това е с друго латински име, но сходно с това в статията и е синоним. Може да попитате в билковите и обикновените аптеки.

 1. Другите видове ралица имат, ли същите лечебни свойства като обикновената?

  • Да, и другите видове ралица имат лечебни свойства, но са по-различни като видове. Ето например в тази статия за друг вид ралица, който не вирее в България, но предполагам, че и тука се среща.
   http://novini24.bg/ralitsa

 2. Освен обикновената ралица, останалите видове имат ли лечебните й свойства?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *