Ето коя е билката, която е по-скъпа дори от хероина

Жълтата горчивка се използва в медицината и фармацевтичната индустрия

Жълтата горчивка расте по планинските райони на българо-сръбската граница. Това е защитено от закона растение, тъй като рядко срещана и ценна билка. Жълтата горчивка не е култивирана от човека, но е в полезрението му от години, тъй като е ценна за медицината.

Жълтата горчивка е ценна билка, използвана във фармацевтиката

Поради своята рядкост жълтата горчивка е апетитна хапка за прекупвачите, а цената й е по-висока от тази на хероина. По закон брането на билката е забранено, но от години тя незаконно се бере и продава на българо-сръбската граница. Съществува дори цяла схема, при която билката се бере и транспортира по добре разработени канали главно в България, а оттам в Турция.
От Сърбия през България за Турция и Гърция, горчивката преминава по същото трасе, по което се извършва и трафик на наркотици, оръжие и хора. Постоянно се изнасят корени от жълта горчивка, а факта, че българските и сръбските митничари не разпознават тези корени, улесняват още повече трафикантите.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ето коя е билката, която е по-скъпа дори от хероина

  1. Това което сте го дали на снимката за Горчивка – е Змийско мляко – и се намира на пьт и под пьт – Недейте да подвеждате хората с поргешна снимка –

  2. Ееее преди години съм си играл пред блока с горчивка… ако знаех, че е толкова скъпа 😀

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *