Срещу цистит си помогнете с билки

 

При цистит може да се ползват и билки освен антибиотици

Болестта цистит е сред най-често срещаните възпалителни заболявания, която засяга бъбреците. Често възпаленията зачестяват и стават особено по-силни при неправилно лечение или самолечение. Циститът е по-често срещан при жените, но и сред мъжете все повече се появява.

Основното при лечение на болестта е да се установи причината за възпалението на бъбреците. Понякога се налага продължителни курсове на терапия с антибиотици с периоди на прием на други лекарства. Само ако се отстранят причините за възпаленията, болестта цистит ще може да бъде излекувана окончателно. Трябва да се спазват и някои съвети за хигиената и диетата.

Срещу цистит си помогнете с билки – червена боровинка

Срещу цистит си помогнете с билки – червена боровинка

Много билки се използват при лечението на цистит. Един сериозен проблем е, че много бактерии са станали резистентни към антибиотиците. По този повод много хора търсят като техен заместител природните средства.

През последните няколко десетилетия в много от препаратите за цистит се слага екстракт от червена боровинка. Използва се американски сорт, но и в България боровинките имат същия ефект – синята, червената и черната боровинка.

Повечето от билките за цистит са с антиспастичен и диуретичен ефект.

През 60-те години един професор състави комбинация от билки за цистит, която е широко използвана и до днес. Тя съдържа дръжки от череши, листа от бреза, коса от царевица, брош, хвощ, златна пръчица, гръмотрън, и други.

В билковите чайове продавани по аптеките за цистит, може да има жълт кантарион. За тази известна билка трябва да помните, че при пиенето й, когато сте на лекарствена терапия, тя може да отслаби действието им или да предизвика интоксикация в организма. В упътването на лекарствата трябва да пише, дали може да се приема заедно с билки, но може да е пропуснато.

Билката мечо грозде е от най-популярните за бъбреци, други такива освен изброените по-горе са медуница, меча пита, страшниче, изтравниче, магданоз, мента, кокази, кокоз, суница, червена брусница, дива хурка, прешленица, вършилка, мечо вретено, конска опашка, маясъливче, мотика, бял равнец и други.

Освен билките трябва да се спазва здравословна диета, да се пие повече вода и да се отстрани запека.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *