Помогнете си с билки за щитовидна жлеза

Билки за щитовидна жлеза допълват отлично лечението с медикаменти, предписани от лекар

Билките и природата могат да помогнат при много болести и здравословни проблеми. Това важи и за болестите на щитовидната жлеза. Преди да посегнете към билките обаче, първо се консултирайте с вашия лекуващ лекар, защото все пак тази болест трябва да се лекува много внимателно, за да не влошите още повече състоянието си.
Билки за щитовидна жлеза не могат да заменят медикаментите, предписани от докторите, но могат да допълнят лечението, стига да са дозирани правилно.
Една от полезните билки за щитовидна жлеза е сибирският женшен. Той не засяга пряко щитовидната жлеза, но помага на организма да се адаптира към стресови ситуации, а също така помага на здравето на имунната система.

билки за щитовидна жлеза

Билки за щитовидна жлеза допълват отлично лечението с медикаменти, предписани от лекар

Ехинацеята също е от полезните билки за щитовидна жлеза, която се използва за стимулиране на имунната система. Тя е особено полезна за хора, страдащи от базедова болест или болест на Хашимото.
Друга от полезните билки за щитовидна жлеза е червеното кучешко грозде, което се използва при болни със свръхактивна щитовидна жлеза. Облекчава симптоми като сърцебиене, безсъние и нервност и доказано помага особено при хора, страдащи от базедова болест.
При хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза пък могат да се използват листа от кафяви водорасли. Те лекуват запек, хемороиди и помагат за подобряване на метаболизма. Затова то помага за намаляване на теглото.
Индийският женшен също спада към полезните билки за щитовидна жлеза. Той помага на организма да се справи със стреса и е полезна за имунната система, освен това има и противовъзпалителни свойства.
Сред другите билки за щитовидна жлеза, които могат да се използват са камшик, борови връхчета, исландски лишей, листа от орех и блатен тъжник.
При хиперфункцията на щитовидната жлеза много помагат листа от орех, валериана, маточина, шишарки от хмел, бял равнец, глог, дяволска уста, горицвет, жълта тинтява, стръкове от пореч, цвят от лавандула.
При базедова болест билки за щитовидна жлеза са бял равнец, червен кантарион, камшик, корени от жълта тинтява.
При проблеми с вътрешната секреция на щитовидната жлеза, можете да си приготвите следната рецепта. Две чаени лъжици еньовче се накисват в литър гореща вода за около час. От отварата се пие 2-3 пъти на ден. С тази отвара с билки за щитовидна жлеза може да си правите и гаргара.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *