Билки полезни при лечение на диабет

При лечение на диабет може да се помогне с билки, след като се нормализират стойностите на кръвната захар

Лечебните растения помагат при лечение на диабет като стимулират функцията на бетаклетките да отделят повече инсулин и за оползотворяването му от скелетната мускулатура и черния дроб. Билките помагат да се нормализира този процес. Те са полезни, когато се нормализират стойностите на кръвната захар.

Земната ябълка или гулия както още е известна съдържа вещество, което е подобно на инсулина по действие. То е най-полезно в суров вид като всички зеленчуци и плодове.

Билки полезни при лечение на диабет

Билки полезни при лечение на диабет

Може и да се направи на отвара, ако някой би предпочел това. Една супена лъжица се вари в 200 мл вода и се пие през деня. Отварата повишава хемоглобина в кръвта, понижава кръвното и нивото на захарта в кръвта.

Подобно действие на намаляване на кръвната захар показват и други растения. Такива са например лука и чесъна. Всички те трябва да се приемат в суров вид, за да могат да се усвояват по-лесно веществата намаляващи захарта в кръвта. Освен тях има и други растения, които намаляват алкалността в кръвта като по този начин глюкозата се преобразува във въглехидратите – маноза и фруктоза, за които е характерно, че не се нуждаят от инсулин за усвояването им. По този начин се намалява нуждата от приемане на инсулин. Едни от тези храни са бобовите – грах, фасул, леща. Например може да се вземе и да се сварят 20 г зелен фасул в един литър вода, предварително смляни. Сместа трябва да ври докато половината от нея остане, а другата половина се изпари. Прецежда се и се изпива на 5-6 приема.

“Фигурин

Една друга полезна билка при лечение на диабет е женшен. Той и други от неговия род адаптогени имат много благоприятно влияние при диабет. Приемат се само по 30-40 капки от спиртния извлек от 2 до 3 пъти на ден половин час преди ядене.

Освен женшен други полезни билки са глухарчето, коприва, бял имел, синята и черната боровинка и други.

Белият имел се накисва от вечерта във вода и се приема по 3 чаени лъжици заедно с 3 чаши вода. Трябва да се взема редовно продължително време, за да има полза. / diabetnews.bg

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *