Билки полезни при лечение на глаукома

Някои билки помагат при лечение на глаукома за облекчаване на състоянието и с много добър резултат в начален стадий на болестта

В начален стадий на заболяването глаукома могат да бъдат полезни някои билки. Болестта е много сериозна, уврежда зрителния нерв и води до пълна слепота, ако не се вземат мерки навреме.

Непременно трябва да се правят профилактични прегледи при офталмолог за рисковите групи в работа с натоварване и взиране на слаба светлина, наследствено обременени и навършилите 40 години, поне веднъж или два пъти в годината.

Още по темата ТУК: Билки, лекарства, капки за очи или операция при глаукома?

Билки полезни при лечение на глаукома – една от тях е хвощ

Билки полезни при лечение на глаукома – една от тях е хвощ

Лечението протича с капки, понякога и с други лекарства за понижаване на вътреочното налягане. Ако това не помогне се прибягва до операция. Повишеното вътреочно налягане унищожава постепенно зрителния нерв.

Заболяването протича понякога без болка и забележими промени, но в много случаи е налице болка, други симптоми са поява на ореоли около наблюдаваните обекти, трудно приспособяване към промените на светлината от светло към тъмно и обратно, постепенно отслабване на зрението.

Лекарската помощ е много необходима още в самото начало, за да се спре прогресирането на болестта.

За специалистите глаукомата е приета за нелечима. в начален стадий може да се помогне с някои билки и храни, които ще са от полза и в по-напреднал етап от развитието й, но не трябва да се спират капките.

Спанакът, кайсиите и други храни, които съдържат лутеин са много полезни при глаукома. Гинко билоба помага за по-добро кръвоснабдяване на зрителните нерви. Черната боровинка помага с укрепването на кръвоносните съдове.

“Демир

Други полезни са морковите и сокът им, масло или семена от коноп, билката златник, невен, зелен чай, ройбос, цариградско грозде, сурови ядки, овесени ядки, цитрусови плодове и сок от тях, семена от кориандър, копър, магданоз и други.

Задължително да се отстрани стреса, много са вредни животинските включително млечните, рафинираните храни особено захарта, кафето, алкохола, цигарите, пърженото, лютото. От животинските може риба, но прясна. Повече пресни сокове от плодове и зеленчуци.

Терапията с ударна доза витамин С е полезна при глаукома. Големите натоварвания са вредни, но бягането е много полезно.

Полезни са следните витамини и минерали: Витамин С, А, Е, В-комплекс, селен, цинк. Може и в по-големи дози, но да не се надхвърлят предела, който е отреден за здравословна горна граница. Например витамин С може да се приема в дози до 2-3 г на ден при дневни нужди от около 80 мг, но трябва да е течен или по-специален, по-естествен.

Рецепти при глаукома

Рецепти при глаукома

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Билки полезни при лечение на глаукома

  1. Глаукомата е коварно заболяване,за жалост веднъж загубена нервна клетка не се възстановява. Причините са много, но много важно е вътреочното налягане. Задължително на специалист офталмолог! Препоръчително е приемането на диуретици. Грейпфрут – диуретик.
    Заболяването също така се стопира с поставянето оперативно на имплант, с който се контролира вътреочното налягане. Това, което глаукомата е откраднала, не се възстановява. Аз се оперирах точно преди 1 месец, засега съм добре, налягането е в норма.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *