Ето кои са най-характерните симптоми на биполярно разстройство

Най-важният и очевиден признак на биполярно разстройство са множеството неизпълнени задачи

Понякога хората се чудят дали не изпадат в някакво психическо състояние и са затруднени да го определят. Едно често срещано психично отклонение е странното биполярно разстройство. То спада към групата на т. нар. афективни разстройства и е класифицирано като психично заболяване, психично отклонение, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията.

биполярно разстройство

Най-важният и очевиден признак на биполярно разстройство са множеството неизпълнени задачи

Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. Именно това състояние психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, но между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.

Някои научни изследвания посочват примери за доста често срещана връзка между биполярно разстройство и творческото съзидание, таланта, дори гениалността на отделни индивиди. Хората, които са считани за биполярни, обикновено се занимават с изкуство и като цяло са много по-дръзки, смели, общителни и приказливи

Най-важният и очевиден признак на биполярно разстройство са множеството неизпълнени задачи, но иначе страдащите са много продуктивни. Те могат да се захванат с милион неща и да ги оставят недовършени.

биполярно разстройство

Най-важният и очевиден признак на биполярно разстройство са множеството неизпълнени задачи

Фазата на депресия при биполярно разстройство е същата като при стандартно депресивно състояние. Пациентите имат същите проблеми с енергията, апетита, съня и съсредоточаването, както и при нормалните случаи на депресия.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Раздразнението също е симптом на биполярно разстройство. Страдащите се сблъскват едновременно със симптомите на мания и депресия, а изпаднали в това смесено състояние, те са много раздразнителни. Тази раздразнителност оказва влияние върху отношенията им с околните и често споделят, че не са наясно защо са ядосани и нервни и добавят, че просто не могат да се контролират.

Друг симптом на биполярно разстройство е неконтролирането бърборене. Болните говорят по-бързо, и когато искате да кажете нещо, те сякаш ще ви надприказват. Скачат от тема на тема, особено по време на маниакалната фаза.
Пациентите често страдат и от нарушения в съня и могат да спят часове наред и да се чувстват уморени през по-голямата част от времето. По време на маниакалната фаза те не спят дълго и не усещат умора. Тогава те се чувстват страхотно и имат прилив на енергия, дори и да са спали само няколко часа.

Практически за заболяването биполярно разстройство няма ефективно лечение и то продължава до живот. Възможно е обаче потискане на симптомите и предпазване от епизоди с помощта на фармакологични и психотерапевтични средства. Използват се различни антидепресанти и невролептици.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *