Бирата и по-точно хмелът полезни срещу стрес и безсъние (ВИДЕО 2)

Хмелът действа благоприятно като намалява стреса и „отключва” ендорфините – хормоните на щастието

Пивото има свойства, които забавят процеса на стареене и намаляват стреса. През Средните векове се е използвало от лечители, които са давали бира с отвара от мента против лоши мисли и безсъние.

Хмел и произведената от него бира, но полезна е безалкохолната.

Хмел и произведената от него бира, но полезна е безалкохолната.

От направените наскоро научни изследвания се установи, че умерената консумация на бира – до един литър на ден за мъжете и до 0,5 литра за жените, повишава качеството на живота и продължителността на живота и намаляване на общата смъртност с 10 – 20%, съобщават от Съюза на пивоварите в България.

Все пак лекарите са казали отдавна, че алкохол под каквато и да е форма е вреден. Така, че българските пивовари може и да са прави, но по-скоро за безалкохолната бира, тъй като ще излезе, че пиенето на бира се приема за полезно, а всъщност тази подробност за алкохола, че е вреден е вярно и то не малко. Иначе без тази истина публикацията се превръща в реклама на алкохол.

А полезната съставка открита в бирата е никотинамид рибозид (Nicotinamid ribozid).

Тя представлява една много рядка полезна молекула, която се съдържа и в млякото и млечните продукти освен в хмела. Счита се, че тя подобрява функциите на митохондриите (произвеждат вещество, което осигурява енергията за протичане на различни биохимични процеси в клетката), които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките.

Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от другите установени в зеления чай, виното и продуктите от соя.

Хмеловите горчиви вещества и полифенолите показват необикновен спектър на здравословно влияние върху човека от типа на противомутагенно, антираково, противовъзпалително и антимикробно.

Освен това хмелът намалява стреса и и „отключва” ендорфините, които са хормони отговарящи за доброто настроение и затова са наречени хормони на щастието. Не забравяйте, че алкохола даже и в малки количества е много вреден и може да елиминира ефекта от полезните вещества. Ако искате да сте добре със здравето може да ползвате хмела под формата на хапчета бирена мая от аптеката или безалкохолна бира.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *