Блатен аир. Ползи и лечебни свойства. Какво лекува?

Ползите за здравето от билката блатен аир

Билката блатен аир (Acorus calamus) се използва в традиционната медицина. Благодарение на неговото съдържание на β-азарон, аирът е негоден за консумация от човека.

Блатен аир, по-известен като сладък флаг, е подправка и билка, традиционно използвани в Аюрведа и традиционната китайска медицина за своите свойства.

За лечебни цели се използва коренището. Народната медицина го използва за болки и киселини в стомаха, диария, дизентерия, газове, воднянка, жълтеница, нередовна менструация, полипи и тумори по дебелото черво, за апетит, за полова слабост и други. Външно за бани при скрофули и рахит, втриване в косата при косопад, жабурене при зъбобол и кървящи венци.

Чай от корените на билката се прави като 1 чаена лъжичка от тях се слага да кисне 2 часа във вряла вода 300 мл. Ползва се по 4 пъти за деня по 1 винена чаша, преди да се храните.

Предклиничните проучвания показват, че добавки от блатен аир имат потенциал за лечение на невропатична болка.

За съжаление, продължителното използване на билката не е практично. Проучванията, които продължават повече от една година, показват, че дори много ниски дози в добавки, може да предизвикат увреждане на органи и чревни тумори. Това е така, защото блатен аир съдържа β-азарон, който е токсичен и известен карциноген.

Основният механизъм на действие на блатен аир включва мощно взаимодействие с GABAA рецептори.

Блатен аир билка

Блатен аир

Активната съставка в него е β-азарон, който е отговорен и за главното му действие. Въпреки, че е възможно да се извлече и премахне това вещество β-азарон от растението, за да се направи добавка, този процес също прави растението безполезно.

Как да приемате препоръчителната доза. Преди ползването, моля прегледайте информацията за токсикологията за него. Блатен аир е негоден за консумация поради съдържанието на β-азарон, пише сайтът examine.com и затова народната медицина го предлага само в малки дози и за външно ползване.

При някои изследвания са използвали етилацетат за получаване на добавка, за която се предполага, че е свободна от β-азарон.

За лечение на невропатична болка се използва блатен аир

За лечение на невропатична болка се използва блатен аир

Тази доза се оказва ефективна в обхвата от 100-200 mg на килограм телесно тегло.

“Демир

Все пак билката се използва и за лечение на тумори. Руският д-р Сергей Корепанов, онколог, е създал извлек от билки за имунната система и полезни за туморна регресия.

Казва се  „Екстал-1”. В неговият състав е включена и билката блатен аир.

Срещу колит и кашлица ползвайте блатен аир

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *