При блефарит помагат билки и хранителен режим

Някои били и храни могат да ви помогнат да ви бъдат полезни при лечение на блефарит

Заболяването блефарит е едно хронично възпаление появяващо се върху ръбовете на клепачите на очите. Той се среща повече сред децата и в млада възраст, най-често у тези с малокръвие. Обикновено причините са мръсен въздух, проникване на някаква зараза към очите, напрягане на очите с по-голяма сила.

При блефарит е необходимо лекарско лечение, а с природни средства може да се помага за общото укрепване на организма. Едно такова допълващо лечение е с топли компреси. Препоръчва се да се слагат топли компреси всяка вечер и сутрин по 15 минути.

При блефарит компрес с билка невен помага за лечението му

При блефарит компрес с билка невен помага за лечението му

Трябва те да бъдат чисти, защото в противен случай могат да предизвикат допълнително възпаление с намиращите се по превръзката патологични организми.

Освен топъл компрес за клепачите при блефарит, препоръчва се и компрес с отвара от невен. Отварата не трябва да бъде с чешмяна вода, а с дестилирана и билката невен да е чиста от прах, да е екологически чиста. Около 50 г невен се слагат в 200 мл вряща дестилирана вода и след 2 минути го сваляте от котлона и оставате да се накисне 15-20 минути. Отварата се прецежда и се накисват тампоните с нея.  Те се поставят върху клепачите за 15 минути. Тази терапия може да се прави 2 пъти през деня – сутрин и вечер.

Друга билка полезна за лечение на блефарит е очанка. Тя има противовъзпалителни и успокояващи свойства. Може да се ползва вътрешно като отвара – 1 супена лъжица очанка ври в 400 мл вода за около 10 минути. Изпива се на 2 пъти през деня.

За промиване на очите се ползва 1 чаена лъжичка се вари 10 минути в 200 мл дестилирана вода и се оставя да се охлади, след това трябва да азе прецеди и е готова за ползване. Очите се промиват по няколко пъти на ден.

Храните полезни при блефарит са наситените с полиненаситените мастни киселини, а такива са омега-3, омега-6 и омега-9. богати на тях са скумрия, сьомга, рапично и ленено олио, зехтин, тиквени семки, орехи и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *