Красивият божур срещу хемороиди и болен черен дроб

Колкото е красив, червеният божур е и толкова отровен за вътрешен прием и затова трябва да се ползва само външно

Много хора си отглеждат в градината цветя, между които и божур. Освен красив, той е и доста полезен за много здравословни проблеми. Най-полезен от всички видове е червеният божур. Това красиво цвете е многогодишно растение, което има характерни червени или мораво-червени цветове, наподобяващи роза, зелено дебело стебло, високо 30-90 см, и дебели, топчести корени.

божур

Колкото е красив, червеният божур е и толкова отровен за вътрешен прием и затова трябва да се ползва само външно

И колкото е красив, червеният божур е и толкова отровен. Затова всичко, което трябва да си приготвяте и да прилагате върху себе си като процедури, трябва да го правите външно и никога за вътрешна употреба. Използваемите части са листата, корените и кората на стеблото.

От цветовете на красивия божур могат да се приготвят много ароматни води и лосиони. Водата от божур се приготвя лесно. Накисват се половин чаена чаша листа от цветето в чаена чаша студена вода. Сложете всичко това в огнеупорен съд. Нека сместа покисне малко, след това я за¬топлете за около 10 минути. Махнете съда от котлона и прецедете цветчетата. Охладете в хладилника и я използвайте в рамките на седмица като освежаващ тоник за лице или тяло. Водата от божур може да се прилага и за успокояваща вана.

“Демир
божур

Колкото е красив, червеният божур е и толкова отровен за вътрешен прием и затова трябва да се ползва само външно

Красивият божурът се използва от билкарите като антибактериално, антиспазматично, успокоително средство, което също понижава кръвното налягане и подуването.
Прилага се при хемороиди, които сърбят и които подуват ануса под формата на отвари за измиване или лапи за налагане. Използва се и при проблеми със съня, при сънуване на кошма¬ри и безсъние, при стомашни неразположения под формата на вани или обтривки на тялото.

Корени от червен божур се използва при различни кожни болести като екземи, кожни възпаления, кървене от носа и болка при нараняване. До 45 грама от билката се киснат в 600 милилитра вода.
Корени от бял божур пък се ползват при проблеми с черния дроб и менструални нарушения. Прилаган редовно като тоник, е идеален за жени, които поддържат кожата си красива.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *