Болестта порфирия прави хората вампири

През вековете човечеството винаги се е вълнувало от легендите и митовете отнасящи се до вампири

Голяма част от мистерията около тези истории се разбива от някои научни факти, а най-вече от картината на изключително рядкото заболяване наречено порфирия. Страдащите от тази болест изпитват остра неприязън към чесъна и слънчевата светлина, зъбите им стават остри и при някои случаи се налага да приемат кръв като лекарство. Според историите, заболяването се получава от проклятие – наказание „свише“, заради извършване на кръвосмешение. Дали в кралския двор, в градовете или по селата, кръвосмешението не е било рядко срещано през средните векове и болни от зловещата болест е имало.

Хората, страдащи от порфирия имат неестествено големи зъби като тъканта около устните им се втвърдява и кучешките зъби се оголват. Кожата на болните става много по-бледа и излагането на дневна светлина е особено неприятно за тях – продължително действие на директна слънчева светлина води до появяване на големи мехури по кожата.

Според учените, порфирията е болест, предавана по наследство и засягаща черния дроб. В организма на болните, засегнати от порфирия, не се произвежда достатъчно хемоглобин, което от своя страна води до анемия. В миналото, най-честия лек за това било чашка кръв, защото се вярвало, че това помага за регулиране нивото на червени кръвни телца. Острите миризми пък причиняват непоносима болка на болните от порфирия. Множество от подробностите около протичането на самата болест остават забулени в мистика дори и днес.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Болестта порфирия прави хората вампири

  1. Male mai i az sam bolna ot taya bolest o.o
    imam neponosimost kam slanceto i lesno izgaryam
    imam izdaljeni ku4e6ki zabi i byala koja

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *