Болест на Хашимото – причини, симптоми, диагностика, лечение

От болестта Хашимото страдат най-често жени на средна възраст

Болестта на Хашимото (или тиреоидит на Хашимото) е хроничен възпалителен процес в щитовидната жлеза, при който най-важна роля играят автоимунните фактори.

В повечето случаи болестта на Хашимото се развива наред с други автоимунни нарушения като перициозна анемия, синдром на Шегрен, хроничен активен хепатит, системен лупус, ревматоиден артрит, адисонова болест, не причинена от туберкулоза, захарен диабет, болест на Грейвс.

Всичките тези патологични процеси, както и самата болест на Хашимото често се откриват и у други членове на семейството.


Какво е Хашимото

хашимото външен вид

Характерни външни признаци за болни от Хашимото

Хроничен тиреоидит ( автоимунен тиреоидит, гуша на Хашимото) е заболяване на щитовидната жлеза, което възниква като следствие на неправилна имунна реакция (автоимунно нарушение).

Организмът изработва антитела срещу клетъчните компоненти на свой собствен орган, в случая – щитовидната жлеза. Най-често заболяването е съпроводено от увеличаване на щитовидната жлеза и постепенно намаляване на нейните функции (хипотиреоза).

Симптоми и диагностика на Хашимото

Болестта на Хашимото е хронично възпаление на щитовидната жлеза с изразени лимфоцитарни инфилтрати. В начален стадий болестта се проявява в умереното увеличаване на щитовидната жлеза, докато в крайния стадий преобладават симптомите на нейната функционална недостатъчност.

Морфология

Въз основа на хистологичните данни се определят различни форми на болестта на Хашимото с техните клинични и имунологични особености. Подходът към класификацията на заболяването непрекъснато се усъвършенства, тъй като в тъканта на щитовидната жлеза едновременно с признаците на възпаление се наблюдават и регионални морфологични различия.


 Форми на тиреоидита Хашимото :

1. Форма с изразена клетъчна инфилтрация

 • При оксифилния вариант се открива лимфоцитна инфилтрация. Често се забелязват фоликулни образувания със зародишни центрове. Структурата на фоликула е разрушена в различна степен и колоидът се локализира в съединителната тъкан. Епителните клетки на фоликулите са изменени дегенеративно, увеличени са, богати са на митохондрии и се оцветяват добре от еозин. Базалната мембрана е повредена, фоликулите са с намален обем, колоидът е с интензивен цвят.Тази форма се среща предимно при жени на средна възраст.
 • При базофилния вариант лимфоцитната инфилтрация и еозинофилната метаплазия са слабо изразени. Фоликулите често не се диференцират заради погълнатия колоид от макрофагите, които проникват в лумена на фоликула. И в двата случая са възможни хиперпластични изменения, но при оксифилната форма липсва изразена еозинофилия. Тези варианти се откриват най-често у млади жени, подрастващи и деца.

В посочените варианти, между които има и преходни форми, фиброзните изменения като правило са незначителни, но прогресират в процеса на заболяването. При палпация на щитовидната жлеза с мека консистенция регионарните лимфни възли са хиперплазирани, но много рядко се установяват. Заболяват предимно жени.

“Фигурин

2. Фиброзна форма

Среща се по-рядко, за нея е характерна хиперплазия на клетките на съединителната тъкан на щитовидната жлеза. Епителните клетки са променени дегенеративно или некротично. Клетъчната инфилтрация е незначителна.

Това съответства основно на хистологичната картина при „гушата на Ридел”, но без да е изразена фиброза на капсулата. Палпация на щитовидната жлеза с плътна консистенция в съответствие с фиброзните изменения. Ако заболяването прогресира бързо, може да се появи съмнение за злокачествен тумор. Тази форма се среща най-често при мъжете.


 

Течение на болестта тиреоидит на Хашимото

„Болестта е нелечима, може само да се наблюдава и при необходимост да се предписват хормонални препарати” – това най-често чуват от лекарите си болните от автоимунен тиреоидит.

Действително няма пряка заплаха за живота на пациента. Но при дългото развитие на заболяването възникват условия за появата на рак на щитовидната жлеза, както и на други органи, на първо място на женската репродуктивна система.

Увеличава се нивото на холестерина, прогресира атеросклерозата с всичките й усложнения /инфаркт, инсулт/. Освен това на болните, които имат сърдечно-съдови заболявания и на възрастните пациенти, е трудно да се подбере адекватна доза синтетични хормони, тъй като те влияят неблагоприятно на сърцето.

Хашимото: причини, честота, рискови фактори

хашимото

Намалената функция на щитовидната жлеза причинява сериозни промени в организма

Хроничният (автоимунен) тиреоидит е най-често срещаното заболяване на щитовидната жлеза.

Може да се появи във всяка възраст, но обикновено това става при жените на средна възраст. Все още не са достатъчно добре изучени причините за неправилната имунна реакция спрямо собствения орган.

Съществуват вродени и наследствени особености на имунитета.

Обикновено автоимунната реакция тръгва от хронични огнища на инфекции, предимно в областта на носоглътката.

Симптоми на Хашимото

Заболяването се развива постепенно, като в началото не се забелязват характерните симптоми.

Първо се появява прогресиращо и безболезнено увеличаване на щитовидната жлеза, шум в ушите, стягане в областта на шията. При палпация /опипване/ жлезата може да бъде с различна консистенция в зависимост от стадия и формата на заболяването, които се определят чрез биопсия. Мека консистенция се регистрира при изразена клетъчна инфилтрация на гушата.

При фиброзната форма на болестта щитовидната жлеза е с плътна консистенция. Повърхността на гушата е равна, често изпъкнала. Като правило лимфните възли на шията не са увеличени.

В случай на регистрирано бързо клетъчно нарастване е необходимо да се проведе диференцирана диагностика за злокачествен тумор.

В началния стадий функцията на щитовидната жлеза не се променя, понякога се забелязва транзиторна форма на тиретоксикоза.

В хода на заболяването вследствие на разрушаването на тъканта на жлезата се появяват симптоми на хипотериоза. Заболяването може да е продължително.

Крайния стадий по всяка вероятност е първичния микседем.

Като правило симптомите са свързани с намалената функционална активност на щитовидната жлеза /хипотиреоза/ :

 • суха кожа, чупливи нокти, късаща се коса
 • запек
 • отслабване на паметта, нарушено внимание
 • отпуснатост, апатия, чувствителност към студ
 • отоци
 • видимо увеличаване на щитовидната жлеза /гуша/
 • напълняване
 • скованост на ставите

Често обаче заболяването протича без симптоми.


 

Диагностика на Хашимото

 • преглед при ендокринолог
 • лабораторно изследване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза/Т3 и Т4/ и на тиреотропния хормон на кръвта /TSH/
 • лабораторно изследване на кръвта за антитела / срещу тиреоидна пероксидаза и тилеглобулин/
 • ехографско изследване на щитовидната жлеза
 • биопсия
 • биохимичен анализ на кръвта /холистерин, чернодробни показатели и др./
 • изследване на кръвта за пролактин
 • радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза /днес се прилага рядко/

 

Лечение на тиреоидит на Хашимото

Заболяването най-често се съпровожда с недостатъчната функция на щитовидната жлеза, ето защо в традиционната медицина то се лекува с прием на синтетични хормони на щитовидната жлеза. Ако функцията й не е нарушена е прието болните просто да се наблюдават.

Фитотерапия при Хашимото

Билколечението на автоимунния тиреоидит е много ефективно и щади организма, но за да се приложи е необходима предварителна консултация със специалист.

Най- провереното средство е билката очеболец / Potentilla alba/. Препаратите, в основата на които е тази билка, могат да се приемат няколко седмици, а продължителността на курса се определя от лекар.

Също така може да се съчетава и с хормонално лечение, както практикуват в Израел и Швейцария.

Лечебна схема:

Комбинация от билки : исландски лишей /стеблото и листата/ – 2 части, обикновена жълтуга – 1 част, дребна водна леща – 2 части, жълта комунига-1 част, блатен тъжник /цветчета/ – 2 части, обикновена луличка – 1 част, полски хвощ – 1 част

Начин на приготвяне: Сложете 1 супена лъжица с връх в 200 мл вода и варете 15 мин. на водна баня, оставете да престои 30 мин. и прецедете. За да възстановите първоначалния обем, добавете вряла вода. Докато отварата е още топла добавете 60 капки 10%-на тинктура от „червена четка”.

Приложение: Пийте по 1/3 водна чаша от отварата по три пъти дневно 30 мин. преди хранене. Продължителност на курса – месец и половина, прекъсване – 14 дни, повторен курс. Може да не правите прекъсване, ако сменяте съставките на всеки 2 месеца. Затова трябва да имате два три варианта билкови комбинации и да ги редувате.

Диета при Хашимото

По отношение на храненето при болните от автоимунен тиреоидит мненията на специалистите се разминават кардинално .

Някои лекари съветват да се употребяват съдържащи йод продукти. Обаче може йодът да не е достатъчен в организма, но пък способства гушата да се разраства.

Само ендокринолог, който е запознат с изследванията на пациента, може да реши дали при хормоналната терапия, той може да приема йод и храни богати на йод.

В Китай се практикува система от диети, които заменят хормоналната терапия.

На болния се предоставя списък с продукти, които компенсират последствията от разрушаването на щитовидната жлеза. Храната се подбира индивидуално, след едноседмичен преглед и изследване на жизнените показатели.

Този метод е ефикасен и освен това показва по-малко странични действия от хормоналната терапия, но е възможен единствено под наблюдение от китайски лекари.

Тъй като пораженията на щитовидната жлеза водят до затлъстяване или отслабване, битува и мнението, че болният трябва да следи и количеството калории, които употребява.

Основната задача на лекарите е лечението на ендокринната система, а не да контролират теглото на пациента. Подобни диети при хормонално нарушение не допринасят за подобряване на състоянието, а и нямат естетически ефект, защото по този начин не се отстранява причината за промяната на теглото.

Така че намаляването на въглехидратите и мазнините, както е прието да се контролира калоричността на дневния хранителен режим, всъщност ще доведе до влошаването на състоянието на организма при нарушената ендокринна система.

Прогноза при Хашимото

Прогнозата е благоприятна, тъй като това заболяване не застрашава живота и се развива в продължение на години.

Все още няма разработени профилактични мерки.

Но как да контролираме болестта?

Вие сами можете да прецените, ако самочувствието ви се промени, но трябва да си правите и изследвания.

Обичайните в такива случаи изследвания са : ехография на щитовидната жлеза, кръвен анализ за хормоните Т4 и TSH и за антитела. Те трябва да се правят най-малко 1 път годишно, а колко често ще реши наблюдаващият състоянието ви ендокринолог.

Динамичният контрол обикновено се ограничава до определяне на TSH. Ако този хормон се е повишил, това означава, че хипотериозът прогресира, въпреки лечебните „усилия” на билковите настойки. При това положение или трябва да се азначи заместваща терапия с тироидни хормони, или да се увеличи дозата на препаратите.

Във всеки случай, настойчиво ви препоръчваме да се обърнете към ендокринолог, който ще прецени вашето състояние, ще назначи изследвания и ще предпише нужните лекарства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Болест на Хашимото – причини, симптоми, диагностика, лечение

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *