Болка в гърдите-причини и симптоми

Наднорменото тегло и тютюнопушенето увеличават риска от инфаркт

Болката и дискомфорта в гърдите между шията и горната част на корема най-често е страх от сърдечен удар. Но причината за болка в гърдите не винаги означава инфаркт.
Проблем със сърцето, белите дробове, хранопровода, мускулите, ребрата, сухожилията или нервите могат да доведе до болка в гърдите.

Инфарктът идва неочаквано

Сърдечни проблеми, които могат да причинят болка в гърдите са: стенокардия или сърдечен удар е болка, която се случва, защото сърцето ти не получава достатъчно кръв и кислород. Най-честият симптом е болка в гърдите, придружена със стягане и силен натиск. Болката може да се разпространи в ръката, рамото, челюстта.

Белодробни проблеми, които могат да причинят болка в гърдите са: кръвен съсирек в белите дробове (белодробна емболия), срив на белия дроб (пневмоторакс), възпаление на обвивката на белия дроб (плеврит) също може да предизвика остра болка в гърдите, която често се влошава, когато поемете дълбоко дъх или кашлица. Пневмонията също
причинява остра болка в гърдите и затруднено дишане.

Други причини за болка в гърдите са: паническа атака, която се случва често с учестено дишане; възпаление на гръдната кост; херпес зостер, който причинява освен остро изтръпване и болка от едната страна, но може да предизвика и обрив; щам или възпаление на мускулите и сухожилията между ребрата.

Болка в гърдите може да се дължи на следните проблеми на храносмилателната система: спазми или стеснение на хранопровода (тръбата, която носи храна от устата към стомаха); камъни в жлъчката причиняват болка, която се влошава след хранене; киселини в стомаха или гастроезофагеален рефлукс; стомашна язва или гастрит.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

При децата болката в гърдите не е с първоизточник сърцето. Винаги при болка в гърдите се консултирайте с лекар. Ако знаете, че имате астма или стенокардия, следвайте инструкциите на вашия лекар и приемайте лекарства редовно, за да се избегнат сериозни влошавания. Задължително потърсете лекар ако имате силни болки в гърдите и то от няколко дни, повишена температура или жълто-зелени храчки. Не забравяйте, че рискът от инфаркт е по-голям ако фамилно сте обременени със сърдечно-съдови проблеми; сте пушачи; сте с наднормено тегло; имате висок холестерол, високо кръвно налягане или диабет.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *