Болка в ухото – народни рецепти за лечение

Помогнете си с предложените рецепти от народната медицина за облекчаване и лечение на болка в ухото, причини и видове болки

Съдържание на статията: Болка в ухото. Болка в ухото и гърлото. Болка в челюстта и ухото. Болки в ухото при деца. Болка в ухото лечение. Болки в ухото народна медицина. Лек за болки в ухото. Болки в ухото хомеопатия.

Болка в ухото.

Основни причини.

Болка в ухото е често срещан симптом, предизвикващ смущения на децата и възрастните. Тя може да бъде причинена от следните причини:

възпалителни инфекции на ушите наречени отит и в съседните органи;

увреждане на слуховия нерв и нервната система;

патология на съседните органи (кръвоносните съдове, шията, горните дихателни пътища, мозъка и така нататъ);

неопластични процеси.

Болка в ухото

Болка в ухото

Сред патологиите, които причиняват болка в ухото има такива с различен характер: може да бъде по-пронизваща, стрелкаща, пресоваща, пулсираща. Често това е придружено и от някои други симптоми.

За тези причини и симптоми пациентът трябва напълно да се увери, за да може лекарят да постави правилната диагноза и да назначи ефективно лечение.

Освен причини от патология има и други, които не са от болести на ухото.

Възможни причини за болка при здрави уши.

Болка в ушите не винаги може да е симптом на болест. Понякога това се случва на един здрав човек като резултат от:

Много хора често получават болка в ухото след ходене на открито при ветровито време. Остава само ухото да бъде изложено на силните пориви на вятъра и след това настъпва така нареченото болезнено натъртване: кожата на ухото в засегнатата област става със синкав оттенък и е болезнена. Това състояние преминава от само себе си, без лечение след определено време.

Честа причина след плуване или вземане на душ за болка в ухото е „ухо на плувеца“. Ако ушният канал постоянно се пълни с вода, тя помага да се омекоти кожата и да се образува оток. Ако се случи това състояние за повече време, то би могло да се получи развитие на външен отит.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Понякога болката придава чувство на задух и шум в ушите, които може да са прояви на излишна продукция на ушна кал. Тя се образува в големи количества, запушва слуховия канал и води до дискомфорт.

При поява на болка и сухота в ушите – напротив, показва липса на ушна кал.

При възпалителни заболявания.

Външен отит – е възпалително заболяване, което се поразява ушната мида и външния слухов канал. В тази болка патологията на ухото е водеща причина. Характеризира се следната клинична картина:

Болките може често пъти да бъдат в различна степен: те са малки понякога, а друг път има много силна болка в ухото, което прави трудно заспиването, работата и правенето на други неща.

Обикновено тя продължава само няколко дни и след това започва да се разсейва без външна намеса.

Временна загуба на слуха придружава болката.

Има и други неприятни усещания в ушите като чувство на задух, шум, сърбеж, звънене.

Тъй като отитът на външното ухо е възпалително заболяване, от болката се получават неприятни усещания в ухото, често свързани с повишена температура на тялото.

Зачервяване на кожата на ушната мида.

Болката лесно се усилва, когато на пациента някой му дръпне ухото, или се докоснат някои места на ухото.

Диагнозата външен отит се установява след преглед на пациент от УНГ лекар. Предписва се лечение – капки за уши, болкоуспокояващи и антибиотици.

Остра болка в ушите при възпалителни заболявания на кожата на ухото и в областта на  външните отвори.

Състояния с такъв симптом могат да бъдат приписани на разновидностите на външен отит:

 1. перихондриум – възпаление на кожата покриващо хрущяла на ухото, отбелязано е, болка, сърбеж, зачервяване на кожата и дискомфорт.
 2. цирей на ухото – хронично възпалително образование, което в общ език е известно като заври. На ушната кожа се появява конусообразни образувания, които са много болезнени на допир, а в центъра му е некротичната „глава“. Около това се отбелязва, подуване и зачервяване на кожата. Циреи придружени от остра болка в ухото и чувството на дискомфорт в никакъв случай не се препоръчва да ги махате сами, тъй като има вероятност това да доведе до развитие на инфекцията в кухината на черепа.

Отит на средното ухо.Bolka v uhoto – sredno uho

Това е възпалително заболяване на нашето средно ухо, отделено от външното ухо с тъпанче. Ето защо, тази болест е по-сериозна от външен отит, въпреки че те не всякога могат да се различат. Главните причини за възпалението му са:

 1. Проникване на инфекцията в тъпанчевата кухина.
 2. Наранявания.

Отитът на средното ухо често и почти винаги е придружен от силна болка в ухото. Тя значително се увеличава по време на дъвчене и гълтане, в резултат, на което пациентът може да се откаже да се храни. Също така, значително се увеличаване болката като натиснете ухото или го дърпате. За да се намали болката, страдащият лежи върху тази страна, от която е и ухото му. При деца тези признаци са по-ясно изразени.

Към симптомите, които са налице при възпаление на средното ухо са и следните: временни проблеми със слуха и в случай че тъпанчето е повредено от инфекциозен процес, напълно е възможно да се развие глухота в едното ухо или други изразени нарушения.Bolka v uhoto 3

Повишена температура, неразположение.

Неприятни усещания в ухото в случаи на външен отит са: звънене, шум, задръствания.

Силната болка в ухото, придружена с възпаление на средното ухо, която може да продължи достатъчно дълго, и при забавянето на правилното лечение на заболяването, то може да стане хронично и да доведе до сериозни усложнения. Отоларинголог трябва да определи диагнозата на отит. Когато са налице тежки ушни болки и други симптоми, редно е да се свържете с лекар. Лечението се провежда с капки за уши и предписание на антибактериални средства.

Вътрешен отит.

Това може би е най-сериозният вид възпаление на средното ухо, с вероятност да доведе до загуба на слуха и други тежки заболявания. При възпаление на вътрешното ухо УНГ лекари често споменават тази болест лабиринтитис, тъй като е засегнат костеливият лабиринт – ушната мида и полукръглите канали. Тук са органът на баланса на тялото (с който пазим равновесие) – вестибуларния апарат и рецепторите на слуха.

Симптоми, които са водещи за вътрешен отит – световъртеж, загуба на слуха, болки и шум в ушите. Те се появяват обикновено след 1 до 2 седмица, след като пациентът е страдал от бактериална инфекция. Напълно достатъчно време, за да могат патогенните организми чрез кръвта да навлязат във вътрешното ухо и да причинят възпалителен процес.

В допълнение към болката и шумът в ушите, за вътрешния отит са характерни следните симптоми:

виене на свят с тежки пристъпи, придружени от повръщане и гадене – подобна картина силно напомня на морска болест;

нарушение на чувството за равновесие с колебания в походката;

потрепване на очните ябълки – нистагъм;

повишаване на температурата.

Ако заболяването става в гнойна форма, това води до загуба на слуха в болното ухо, и постоянни проблеми от страна на органа на нашето равновесие. Установяването на причините за шум и болка в ушите за вътрешен отит е нужна лекарска намеса от УНГ лекар. Прилагане на тези допълнителни методи на диагностика като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс често е необходимо. За лечение се предписват антибиотици и други лекарства. В тежки случаи понякога е необходима и хоспитализация.

Помощ при вътрешен отит.

Ако имате споменатите симптоми на възпаление по-добре незабавно се консултирайте с отоларинголог. Докато дойде лекарската помощ, може да направите следното:

капнете капки в носа, с които да дишате по-лесно;

капнете в засегнатото ухо капки от разтвор на антибактериален препарат за уши.

вземете еднократно антипиретик.

Остра болка в ушите при травми.

След травмите, болката е водещо усещане на наранените уши. Тя възниква най-често след травматично увреждане:

 1. Травми на ухото и кожата около ухото с натъртвания и спадове. На мястото на нараняването често се получава натъртване. При наличието на силна болка в ухото – винаги има съмнение за фрактура на основата на черепа. Пострадалият трябва да бъде веднага откаран в болница.
 1. Баротравма – рязко покачване на налягането вътре в кухина на тъпанчето. Това може да се случи например от силни остри звуци (като от пистолет), спад на налягането в самолета. Значителна болка, шум в ушите и задръствания. Обикновено тези симптоми сами си изчезват. Понякога пациентите са засегнати само запушване на ухо, без болка. Ако има силна болка и загуба на слуха за по-дълго време, трябва да се посети кабинета на УНГ лекар.Bolka v uhoto – chujdo tyalo
 1. Често попадането на чуждо тяло в ухото се случва при децата. След като има малки чужди тела в ушния канал, това може да доведе до подуване на кожата – като резултат на това те са стабилизирани и фиксирани вътре и затова е много трудно да се премахнат. Тогава има сърбеж и болка в ушите, загуба на слуха. Не се опитвайте да извадите чуждо тяло от ухото си, тъй като небрежните действия могат да навредят на тъпанчето. Нужно е това да направи лекар УНГ.
 1. Прегряване и измръзване кожата в ухото и на самото ухо. Проявява се като остра болка в ухото с непостоянна тежест, възможно е увреждане на слуха. Кожата придобива особен външен вид.
 1. Разкъсвания на тъпанчето често възникват в резултат на попадане в ушите на чужди тела, почистването им с остри предмети, предназначени не за тази цел. Когато човек се травмира, изпитва силна остра болка в ухото, усеща се шум. Понякога, жертвата губи съзнание. Получава се отслабване или загуба на слуха. Ако увреждането е малко и впоследствие не се получи инфекция, тогава настъпва самостоятелно оздравяване – апаратът е възстановен. В останалите случаи може да се изисква операция.

Облекчаване след нараняване.

Ако болката в ухото е поради травма, то първото нещо, което може да се направи локално през първия ден е да се охлади. Впоследствие към 3-тия ден, може да се прилагат топлинни обработки: горещ компрес, намазвания с йод и т.н. Ако вредата е достатъчно силна, трябва незабавно да се свържете със спешното отделение.

Ако си изгорите ухото първата помощ, която може да направите зависи от степента на увреждането:

За първа степен на изгаряния (ако има само зачервяване) трябва да намажете кожата в засегнатата зона с разтвор на алкохол; обикновено силната болка в ухото и други симптоми бързо изчезват.

Ако има втора степен на изгаряне (мехури по кожата) необходимо е да се измиете със студена вода на засегнатото място, прилага се чиста превръзка и незабавно се свържете с спешното отделение.

Ако имате по-тежко изгаряне, е необходимо възможно най-скоро, за да се потърси спешна помощ.

Ако допускате, че има разкъсване на тъпанчевата мембрана трябва да покриете ухото с памучен тампон и веднага да отидете в болницата.

Когато сте получили измръзване на ухото стандартната първа помощ е: пострадалият да се въведе в стая, да се обтрие кожата с алкохол. Ако има мехурчета по кожата, участъци с почерняване и има силна продължителна болка в ушите – да се потърси лекарска помощ незабавно.

Чуждо тяло в ухото не е необходимо в никакъв случай да се извлича, заради възможни допълнителни увреждания. По правило това може да бъде направено само от УНГ лекар.C3

Шум и звънене в ушите, без болка: нарича се болест на Мениер.

Понякога неприятните усещания в ухото, като шум и звънене се появяват в изолация и са без болка. Често шума и в двете уши без болка са симптоми на високо кръвно и вътречерепно налягане, мозъчни циркулаторни нарушения, хипотония. Ако тези симптоми са налице и се появяват в едното ухо, може да има болест на Мениер – заболяване в резултат на нарушен приток на кръв в артериите, пренасящи кръв към вътрешното ухо, и увеличаване на налягането на течността в ушния охлюв и костния лабиринт. Тези нарушения са склонни да се развият на възраст от 25-40 години.

Най-често шума и задръстванията в ухото при болестта на Мениер се комбинират със следните симптоми:

Поражението засяга само лявото или дясното ухо; двустранният характер на заболяването се среща изключително рядко;

виене на свят, разстройване на чувството за баланс;

повръщане и гадене;

пристъпите могат да продължат от няколко часа до ден;

обикновено след пристъпа се забелязва загуба на слуха, която прогресира с всеки нов пристъп.

При липса на подходящо лечение с течение на времето болестта на Мениер може да доведе до пълно глухота. Човекът, който изпитва само звънене и шум в ушите, без болка и други симптоми, трябва да се свържи с УНГ лекар. Предписват се лекарства и физиотерапия.C2

Евстахит.

Евстахиевата тръба – е малък канал, който свързва гърлото и тъпанчевата кухина, където е средното ухо. Тя може да се инфектира при остри респираторни заболявания, което води до развитие на евстахит. При това заболяване болката в ушите може да е с различна сила. Понякога е много слаба, а в други случаи силна или дори не съществува. Страдащите от евстахит имат следните симптоми:

задуха в ушите;

болният чува пращене, трясък, шум;

собственият глас се чува много силно, докато като цяло е увреден слухът и думите на другите се възприемат лошо;

ако в ушите се излива течността: случва се да попадне ушите вода при плуване, получава се познато неприятно чувство.

Ако не се лекува навреме евстахитът, той става хроничен, и за в бъдеще е причина за чести гнойни отити, отново и отново, което води до появата на тежка остра болка в ухото. Диагностиката и лечението на заболяването се провежда от УНГ лекар. Обикновено се предписват антибактериални лекарства.

Болка в ухото получена при патологии в съседните органи и образувания.

Артроза на темпоромандибуларната става.

Ако пациент съответно се оплаква от болките в ухото на сутринта отдясно или отляво (или и от двете страни) – най-вероятно притежава артроза на темпоромандибуларната става – засягащо ставния хрущял дегенеративно заболяване.

Нарушения в темпоромандибуларната става причиняват болка в ухото.

Нарушения в темпоромандибуларната става причиняват болка в ухото.

За разлика от острия отит, при който болката на ухото продължава за кратко време, а след това преминава, артрозата на темпоромандибуларната става обикновено е дълга и упорита.

В допълнение към тези сутрешни болки в ушите, когато се събуждате, болестта има следните симптоми:

болките в ушите и в ставата могат да Ви притесняват постоянно през целия ден, докато има повече болки, които са умерени;

движението на долната челюст става трудно;

по време на отваряне и затваряне на устата се чувства хрускане в темпоралната област;

при удължен период на остеоартрит се разстройва нормалното затварянето на челюстите, захапването по време на ядене на пациента се затруднява, което понякога, особено в тежки случаи, водещи до нарушения на сдъвкването и поглъщането.

Артрозата на темпоромандибуларната става, не е инфекциозно или възпалително заболяване, така че признаците на възпаление отсъстват. При пациенти, страдащи от тази патология, никога не се получава висока телесна температура.

Често самите пациенти, свързват прорязващите болки в ухото, причинени от остеоартрит на темпоромандибуларната става, със симптомите на възпаление на средното ухо. Диагнозата точно може да се установи само след преглед от лекар УНГ и с рентгеново изследване. Лечението на болестта обикновено е дълго, включва използването на лекарства и физиотерапия.

Артрит на темпоромандибуларната става.

Това заболяване често има възпалителен характер и симптоми, наподобяващи артрит или остър отит на средното ухо. Артритът на темпоромандибуларната става се характеризира от следните симптоми:

болките в ухото на засегнатата страна може да са различно силни, от лек дискомфорт до много тежки, болезнени;

често се получава намаление на слуха, понякога до обща загуба;C4

сутрешната скованост в долната челюст е много характерен симптом: пациентът почти напълно не е в състояние да отвори устата си;

по време на движение на долната челюст се чувства шум от различно естество: схрускване и шумолене.

 

При развиване на гноен артрит, той може да бъде със силна болка в ухото, проблеми със слуха и чувство за пълнота в ушите. В областта на темпоромандибуларната става започва да се появява зачервяване и подуване. Повишава се телесната температура.

Причините за болка в ухото с артрит на темпоромандибуларната става се диагностицират също от УНГ лекар. Към специалните мерки за третиране може да се направи превръзка с антибактериални и противовъзпалителни лекарства. Ако има гноен процес може да се изисква хирургична намеса.

Мастоидит.

Зад ухото на черепа има костна издатина, която се нарича мастоид. Възможно е тя да бъде запълнена с костен материал или да съдържа кухина. Ако се получат чрез кръвта патогени, или от нараняване може да се развие възпаление на мастоида – мастоидит.

Основният му симптом е болка пулсираща зад и в ухото. Освен това, често има други симптоми:

подуване зад ухото, може да е придружено със зачервяване на кожата;

дебел секрет от ушите;

слабост, висока температура, треска;

временна загуба на слуха, до пълното му загубване.

За тези, които симптома на мастоидит, който в този случай е пулсираща болка зад ухото, не дава усложнения и не преминава в хронична форма, трябва да се назначи правилно лечение. Ако се появят признаци, описани по-горе, трябва незабавно да се консултирате с отоларинголог.

C1

Паротит – възпаление на слюнчените жлези.

Слюнчените жлези се намират под кожата в предната част на ухото. Гнойният паротит се причинява от стафилококи или стрептококи и в жлезата попадат по един от следните три начина:

с кръвта;

с лимфния поток;

зъбите на пациента.

Характерно за заболяването е тежка болка в ухото. Тя е и с други симптоми като например:

повишаване на телесната температура, треска, обща слабост и неразположение;

в областта на ушите болките могат да бъдат предшествани от главоболие, чувство на слабост;

болката може да възникне или да се засили в процеса на поглъщане или дъвчене;

предната част на ухото под кожата има болезнено подуване, което води до усещане за още по-голямо увеличение на болката;

ако се разгледа в устната кухина, в началната сцена на извода на слюнчената жлеза може да видите зачервяване и гной капчици.

Лимфаденит

Лимфаденит

Когато са налице описаните симптоми и острата болка в предната част на полето или лявото ухо, редно е да се обърнете към стоматолог или хирург. В зависимост от стадия на паротита, може да се използва антибиотична терапия или хирургично лечение.

Болка в ухото и гърлото.

C5

Болка в челюстта и ухото.

Този вид болки в ушите и зъбите се появяват обикновено при кариеси. Чувствителната инервация на ушите и зъбите е изработена от клоновете на троичния нерв. Болки възникващи в зъбите и челюстите може да се разпространи чрез улавяне на други части на лицето, също и ушите. Болките в устата и ушите, ако са причинени от кариес, а след това като правило, тя остава само от едната страна – отдясно или отляво. Болезнените усещания са пулсиращи, остри. Почти винаги те се случват във вечерните часове, а на сутринта напълно преминават.

Кариесът се характеризира със следните симптоми:

Болка в зъба и ухото, предизвикано от химически дразнители (много сладко, кисело, солено), промени в температурата (студена и топла храна).

Ако се присъединява към болката, която се появява под влиянието на механични въздействия (плътно затваряне на зъбите, дъвчене), може да се подозира дълбок кариес. Ако кариесът отива в пулпит, болката става постоянна и възниква независимо от причинителя.

Понякога болката е много мъчителна и тежка, че тя е в състояние да прекъсне нощния сън и работоспособност на пациента, намалява се качеството на живот.

Понякога има треска, подуване в областта на зъба на пациента.

Ако болката в ухото и зъба са в резултат на кариес, тогава ще трябва незабавно да отидете на зъболекар. Трябва да припомним, че дори и, ако болката изчезва напълно в зъба все още продължава процес на унищожение, което в крайна сметка ще доведе до неговата загуба.

Болка в ухото при деца.

Болки в ухото при деца.

Болки в ухото при деца.

Това е доста често срещано оплакване в рецепцията на педиатър. Най-често тя се определя от следните фактори:

 1. Отитис неразвита имунна система и анатомични характеристики на ухото и ушния канал увеличава се риска от възпаление на средното ухо при деца. Често отит възниква като усложнение на остри респираторни инфекции, причиняващи силна болка в ухото на детето. 2. възпаление на сливиците (тонзилит) – друго заболяване, често води до болки в ушите на детето.
 2. По-често при децата, отколкото при възрастните се намират чужди тела във външния слухов канал.
 3. Евстахит. Евстахиевата тръба на едно дете е по-широка и по-къса от тази на възрастен, така че е много по-лесно да проникнат патогени.
 4. Паротит (заушка) – патология, която се проявява предимно при деца. След заушка се развива силен имунитет – заболяването никога не се повтаря за втори път.
 5. Зъбобол, обикновено когато на бебето му растат зъби. В същото време е налице обща тревожност, нарушения на съня, апетита, повишаване на телесната температура.

Болка в ухото на едно дете не винаги може незабавно да се идентифицира, тъй като особено бебето не може да говори и не може да обясни на родителите си, че го боли и да посочи източникът на болката. Ако има съмнение, че има болка в ухото е необходимо да се заведе спешно при УНГ лекар.

Болка в ухото лечение.

Първа помощ в случай на болка в ухото, в различни случаи вече сме разгледали по-горе. Ако тя възниква без видима причина, може да направете следното:

Болка в ухото лечение.

Болка в ухото лечение.

 1. Незабавно да отидеш на лекар или ако болката в ухото е твърде силна и е придружена от нарушение на общото състояние на здравето – извикайте „бърза помощ“.
 2. Направете компрес на ухото с алкохол:

първи слой – марля, напоена с алкохол, с изрязване за ухото;

втори слой – целофан също с изрез;

трети слой – изолирайте – превързване с топъл шал.

 1. Можете да опитате да се освободите поне временно от болката в ушите, като вземате аналгетици.
 2. Можете да приложите капки за уши, като например Отипакс.

Струва си да припомним, че ефективното и правилното лечение на причините за възникване на болки в ухото може да се извършва само от специалист лекар УНГ. Ето защо, след предоставяне на първа помощ възможно най-скоро, следва лечение в болнично заведение.

Болки в ухото народна медицина.

C6

 

Ако на болния не помагат рецептите за болка в ухото, не е необходимо да се изчакат усложнения: по-добре е да се консултирате с лекар за предписване на лечение. Преди употреба, трябва да се консултирате със специалист.

Лечението на болка в ухото с домакински средства и билки с народни рецепти. Болестите на ухото, ако те не са остри, могат да бъдат лекувани с народни средства.

Народните средства за шум в ушите са ефективни, но е важно да се консултирате с вашия лекар преди употреба и правилната доза.

Лечение с народни средства на възпалено ухо

Народните средства ще помогнат бързо и лесно да се отървете от болките в ушите у дома си. За лечение на обикновена болка в ухото, може да се използват народни средства. Много е вероятно да имате едно или повече от тях, лесно достъпни народни средства за лечение в дома.

Какво може да помогне на Вас и семейството Ви, ако внезапно се разболеят ушите? Старите ефективни средства за отит са камфорово масло, което трябва да бъде малко по-топло и се капва в засегнатото ухо по 1 капка.

Болка в ухото народна медицина.

Болка в ухото народна медицина.

За лечение на болки в ушите, причинени от възпаление, ще бъде най-ефективна тази рецепта:

Изсипете 15 грама прополис в сто милилитра 96% алкохол и оставете да престои 10 дни на тъмно като всеки ден се разклаща, или можете да си купите готови прополисова тинктура от аптеката, която е само 10% и ще бъде с по-слабо изразен ефект. Към 100 мл тинктура добавете още 40 грама рафинирано слънчогледово масло. С тази смес нанесете върху малко парче марля и я поставете в засегнатото ухо за един ден. Лечението продължава 5-12 дни.

Лечение на болка в ухото (отит) с борна киселина

Преди започване на лечението почистете с 3% водороден прекис, това ще бъде благоприятно за ефективното въздействие на борната киселина. Болният лежи върху възглавницата, в болното ухо се прокапват пет капки прекис, после се наклонява главата на другата страна и потърква ухото с памучен тампон. Борната киселина е прекрасен антисептик за лечение на външен отит (остър и хроничен), без увреждане на тъпанчето. При остър и хроничен отит 3-5 капки от борна киселина, прилагани за ушния канал и се прилагат във външния слухов канал 2-3 пъти на ден. Лечението не трябва да надвишава 3-5 дни.

След това отново се слага главата на възглавница, капват се три капки разтвор на борна киселина в ушния канал и се изчаква десет минути. След това главата се наклонява рязко на противоположната страна, и внимателно се отстранява влагата с памучен тампон от ухото.

Тази процедура се повтаря 4 пъти на ден. Ние не трябва да забравяме, след всяко вливане се поставя в ухото памучен тампон или марля.

През нощта можете да оставите ухото с борна киселина. Марлята в нашия случай се навлажнява с разтвор на борна киселина и внимателно се слага през нощта в засегнатото ухо. Лечението е не повече от 5 дни.

Компрес от хляб при болка в ушите.

Това е стара рецепта за лечение на уши при деца. Само за 10-15 минути болката стихва. Ние трябва да вземем една черна кора (от пълнозърнест хляб) и да се сложи в гевгир над съд с вода (водна баня), затопля се и от двете страни. След това се прикрепя към ухото на пациента (като компрес: целофан, превръзка от шал и вълна). Желателно е да се проведе най-малко един час. Ако водният компрес се „охлажда“ след 1,5 часа, то този от хляб – запазва топлината за повече от 3 часа и е перфектно топло. И ако се прави 2-3 дни последователно, след това болката ще си отиде за дълго време.Bolka v uhoto narodna medicina 2

Народен лек за гноен отит.

Сварете в „торба“ яйчен жълтък, за да получите от средната му част жълтеникава течност и капнете 2 капки в ухото, завързва се с шал и си лягате. След събуждане ще бъде много по-лесно. След това вземете тънката ципа на глава лук, поставете на едно листо от билката златен мустак, и малко масло и камшиче и ги поставете в ухото. Съхранявайте лекарството в продължение на 3 часа. Вечерта затоплете краката си в 5 литра топла вода, добавете лъжица горчица и 2 лъжици сол. Всичко се разбърква и се затоплят краката, докато не охладнее водата. Носете топли чорапи и лежете под одеялото. През нощта капнете в ухото няколко капки тинктура от мумие: 1 таблетка от него трябва да се разтваря в лъжичка водка и 2-3 капки се капят в ухото. Това средство почиства от гнойна течност. Освен това в обелен лук изрежете малък отвор на върха, добавете малко захар и поставете във фурната, докато лука омекне. От получената горчиво-сладникава течност се въвеждат 2-3 капки. След 7-дневно лечение болестта ще си отиде.

Отит на средното ухо може да се лекува доста бързо с помощта на народната медицина:

За намаляване на болката в ухото

Вземете малки глави лук и го опечете в обикновена пепел. Грудката трябва да е мека. Вземете тънка ленена кърпа и прикрепете парче масло, поставете го на върха на луковицата. Обвийте го с плат. Вие трябва да изчакате, за да стане температурата толкова горещо, колкото сте в състояние да издържите. След това приложете на ухото, или по някакъв начин, така че грудката в ухото да се задържи 1 минута. След това увийте главата си с топъл шал и не излизайте от топлата стая за няколко часа. Направете тази процедура 2 пъти за ден. Заболяването преминава много бързо.

Ако Ви притеснява болка в ухото, използвайте народен лек – отвара от корените на киселец.

Когато имате пронизваща и остра болка, която обикновено се причинява от обикновена настинка, във възпаленото ухо се капват 2-3 капки топло растително масло – бадемово, орехово, зехтин – или да се сложи в ухото (само във външния слухов орган), леко навлажнено памучно масло. Увива се с топъл шал.

При болка в ухото измийте с топъл екстракт от лайка – лъжичка сушени билки в чаша с гореща вода. Вари се и се прецежда. Ако болката е много силна, трябва да отидете на лекар, защото възпалителният процес може да обхване надкостницата и да причини възпаление на менингите. Така че бъдете много внимателни.

При възпаление на средното ухо да се прилага 40% алкохолен екстракт от прополис в смес с растително масло – 1:4. Нанася се върху тампон и се слага в ухото през нощта, правят се 10-15 процедури.

Лук при болка в ухото.

Изчистете секретите от ухото. Пригответе сок от лук. С пипета се затопля във вряща вода и веднага смучат й сок от лук. Внимателно се изливат в ухото 3-4 капки. Направете компрес. Можете да лежите с него като го напоите със сок от лук. Не забравяйте да го премахнете, когато изсъхне. При дълбок отит повторете процедурата няколко пъти. В дома за всякакви заболявания на ушите са много ефективни парните бани с билките коприва и бял равнец . В стерилна кофа налейте вода до 3/4 обем. Когато става въпрос за възпаление, сложете голяма шепа билки и отстранете от огъня. Покрийте с капак. Изберете удобна позиция и започнете процедурата веднага. Главата се доближава до кофата. Дръжте ухото над парата за 15 мин., не повече. Парата не трябва да бъде много гореща. След това можете да капете в ушите и сок от лук. Такива парни бани с бял равнец са благоприятни и за възпалителни заболявания на окото.

Отстраняването на ушна кал от ушите и на болката в ушите след простуда.

Вземете ленен плат дълъг 25 см и 4 см широк разтопете восък на парна баня (може и парафинови свещи, ако нямате восък) и го сипете върху плата. Когато восъкът се втвърди малко, вземете игла за плетене с дебелина към единия край 3 мм. След това извадете иглата. Трябва да се получи подобие на тръба. Единият й край на бъде поставен в ухото, а вторият да се запали, когато тръбата догори премахнете я от ухото си. Преди да започнете да правите това, трябва да се вземат предпазни мерки: покриване на косата и раменете с кърпа и се избира такава позиция, при която стопеният восък да не влиза в ухото. Тази операция е особено ефективна за ушна кал, която се натрупва в продължение на години и не пречи на слуха, ще „изгори“ или ще се изтегли от огъня върху плата. Ако от първия път процедурата не работи, тогава ще трябва да я повторите до желания резултат.

Лечение на отит със софора

Опитайте се да използвате тинктура от софора. 100 грама японска софора (в смлян вид), добавете 0,5 л водка. Оставете в тъмна бутилка на тъмно място за месец. След това с тази тинктура се капва в ушите. Възстановяването ще дойде бързо, и никога няма да боледувате от отит.

Дафинов лист за болки в ушите.

Вземете 5 сухи дафинови листа и ги покрийте с лъжица завряла вода. Оставете да заври, покрийте и оставете да се нагрява на водна баня за 2 часа. След това да се охлади отварата при стайна температура за 45 минути. След това прецедете. В едно болно ухо, е необходимо да се капят 8 капки отвара, след това също вътрешно се вземат 2-3 лъжици. Така се прави по три пъти дневно общо за 5 дни.

При лечение на средното ухо, използвайте следните рецепти:

а) В голяма глава лук се изрязва дупка, изсипва се вътре лъжичка кимион. Затворете отвора с памук и лукът се пече във фурната. Образованият сок се капва в ушите 2-3 капки за деца ин 5-7 капки за възрастни (според тежестта на болестта) 2-3 пъти за деня.
б) Прилага се за ушите торбички с обработени на пара цветове от бъз, лайка или кантарион.
в) За деца в болното ухо се капват 2 капки, а за възрастни – по 7-10 капки сок от пресни листа на босилек по 2-3 пъти дневно. Ако имате под ръка пресен босилек може да го ползвате, а след това да си купите този в аптеката масло от растението. То е отличен аналгетик и определено трябва да бъде в средствата на домакините за домашно лечение. Билката не само ще помогне за болка в ухото, но също така и за артрит и за ишиас. Достатъчно е да търкате маслото в засегнатата зона, като в рамките на няколко минути ще почувствате облекчение.
Вливането в ушите се извършва само в първия етап на отит. Понякога това се случва тези процедури да са достатъчни, за да се премахне възпалението и предотврати образуването на гной. Общото изискване е: всяка капка трябва да бъде топла около 37 градуса по Целзий.

Билка кучешки език – средство за лечение на възпаление на средното ухо.

За лечение на споменатото възпаление на средното ухо, от полза е да използвате едно растение, наречено кучешки език – наумка (Cynoglossum). 200 г сушени корени се нарязват и се поставят в бутилка от литър или буркан. Залива се с водка и престоява 10 дни. Когато имате болка в ухото втривайте от лечебния разтвор зад него по често. Не трябва да се капи от негов ухото.

Компреси с комбуча за лечение на отит.

При болки в ушите помага компреси с 10-12-дневна инфузия на Комбуча: овлажнява се марля, за да се наложи върху мястото на паротидната жлеза (пред и зад ухото), покрийте с полиетилен, памук, навийте вълнен шал или кърпа. Задръжте компреса 8-9 часа. Можете да приложите компрес с чайната гъба и оцет, като инфузията кисне 30 дни. Поставете компреса както и предишния и можете да го държите цяла нощ.

Каланхое и златен мустак при болка в ухото.

Когато страдате от възпаление на ухото (отит), капнете 1-2 капки сок от каланхое във възпаленото ухо 3-4 пъти на ден. Ако използвате спиртен екстракт от каланхое, не забравяйте да се разрежда с чиста вода 1:1. Каланхоето има силно антибактериално и противовъзпалително действие и се използва за лечение на често срещания сред ушните болести отит на средното ухо.

От полза е да се прилага пресен сок от билката златни мустаци – навлажнете памучен тампон и го поставете в ухото за 20 минути. Повторете 2 – 3 пъти на ден за 3 до 4 дни.

Здравец и Алое при болки в ушите.

Един от най-простите и ефективни начини за лечение на отит е цветето здравец. Ако трябва да се пребори внезапна болка може да се промие листо от здравец, да се изсуши, да се трие, така че да започна да се отделя сок. Поставете го в засегнатото ухо. Желателно е да се сложи горещ компрес или вълнен шал отгоре.

Листата трябва да се сменят на всеки 3-4 часа. През това време той почти напълно изсъхва. След 15-30 минути започват болките да се разсейват. Можете да използвате и етерично масло от здравец, което се продава във всяка аптека. За облекчаване на болката трябва да се разрежда с масло от здравец във водна баня, варено растително масло – 1:5, тампона се импрегнира и се прикрепва към засегнатото ухо.

За облекчаване на болката и намаляване на възпалението с отит е подходящ сокът от алое. Желателно е листата да се държат в хладилник за един ден. Натуропатите твърдят, че това засилва неговите лечебни свойства. Предварително внимателно почистете ухото. От един лист трябва да изстискате сока, да го сложете в пипетата, леко да се затопли в гореща вода и да се сложат капки в засегнатото ухо – 3-4 капки. Добре е да се превърже с парче памук и отгоре кърпичка. Процедурата трябва да се повтори няколко пъти на ден. Можете също така да срежете лист алое да го обвиете в бинт и да го поставете в засегнатото ухо. Оставете за една нощ. Растението не само успокоява болката, но също така и поради своите бактерицидни свойства ще изтегли гнойта и започва да се бори с възпалението. Добри резултати се получават чрез прилагане върху ухото сок от алое смесен с пресен сок от каланхое – 1:1.

Лечение с камфорово масло и борна киселина.

Болка в ухото – народни рецепти за лечение.

Болка в ухото – народни рецепти за лечение.

Едно от най-старите лечения за болки в ушите е камфорът.

За лечение маслото трябва да се нагрява леко и да се капне една капка в ухото. Прост и ефективен инструмент за борба със споменатата остра болка в ухото е използването на разтвор на борна киселина.Преди лечението е необходимо да се изчисти ухото с 3% водороден пероксид.

Капнете 5 капки в ушния проход на болното ухо, след това наклонете главата си така, че пероксидът да се изцеди и се избършете. След това се отцеждат 3 капки разтвор на борна киселина, след 10 минути, дайте назад главата си и изтрийте останалата част от влагата. Разтворът трябва да се държат на топло. За да направите това, то трябва да бъде малко по-топло в ръцете. Процедурата се извършва 3-4 пъти на ден. След манипулацията върху ухото се слага памук. Добре е да се помни, че използвате борна киселина за лечение на възпаление на средното ухо може да се прилага само за лечение на възрастни за максимум 5 дни.

Мента и лимон при болка в ухото.

Капват се в засегнатото ухо 2 капки прясно изцеден сок от мента 2-3 пъти на ден. Вие може да приготвите и тинктура от билката. За тази цел 2 лъжици суха мента е необходимо да престои в 100 грама водка за една седмица. С нея намокрете марля и я сложете в ухото. Или капете по 2-3 капки тинктура на всеки 3 часа.

Прост и ефективен метод за лечение на коментираната болка в ухото е с лимон. За да лечението може да капнете лимонов сок 2-5 капки според възрастта на пациента (за деца 2 капки) 2-3 пъти на ден. Желателно е да се яде с такава терапия над една четвърт от един лимон с кората.

Лек за болки в ухото.

Чудодеен мехлем за лекуване на възпаление на средното ухо. Чесново масло за ушни инфекции и възпаления на средното ухо.

Това е особено полезно за ушни инфекции при малките деца, вътрешни ушни инфекции, кандидоза на устата, обрив, сърбеж по гениталиите и слънчеви изгаряния. Чесънът масло се запазва в хладилник за 3 месеца в бутилка от тъмно стъкло с херметична запушалка.

Рецептата. Напълнете чаша до 3/4 от обема със ситно нарязан чесън и го пресипете в буркан от 0.5 литра и бавно се стича, при постоянно разбъркване се изсипва в 3/4 чаша зехтин. Затворете буркана и оставете за 10 дни на слънце. Сместа разбъркайте 2-3 пъти леко през това време. На единадесетия ден, към нея добавете 2-3 капки масло от евкалипт или глицерин, изсипва се в бутилка от тъмно стъкло с плътна капачка от корк например, ако има и се съхранява в хладилник. Капвайте  в ухото до 3 капки масло много бавно и внимателно.

Необходимо е да се помни, че отитът е сериозно заболяване. Ефектите на самостоятелно лечение могат да бъдат много тъжни.

Болки в ухото хомеопатия.

Има хомеопатични лекарства, които се предлагат за болка в ухото. Такива са: Aconite (самакитка), Feruuum phosphoricum(бял железен фосфат), Hepar sulphuris (калциев сулфид), Kali muriaticum( калиев хлорид- минерал карналит), Arsenicum album(бял окис на метален арсен). Silica(силициев двуокис, кремък) и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *