Болки в бъбреците – природни лекове за тях и диета

Симптоми – къде боли. Билки: Тамян, Мечо грозде, Червена боровинка. Диня. Червено цвекло. Горска ягода. Тиквено семе. Листа от малина. Пача трева. Полски хвощ. Хранителен режим, диета. Камъни в бъбреците. Тъпа болка в бъбреците.

Още в текста: ♣ Силни болки. ♣ Болки в бъбреците и кръста. ♣ И корема. ♣ И главоболие. ♣ И яйчниците.

♣ И тестисите. ♣ И стомаха. ♣ И пикочния мехур. ♣ На нервна почва. ♣ Причини. ♣ И цистит. ♣ И висока температура. ♣ При вдишване. ♣ Рано сутрин, вечер, през нощта. ♣ При физическо натоварване. ♣ Често уриниране, кръв в урината, мътна урина. ♣ Разстройство, повръщане. ♣ При деца. ♣ Хомеопатия. ♣ Преди цикъл. ♣ След антибиотик. ♣ Алкохол. ♣ След аборт. ♣ След ангина. ♣ При настинка. ♣ При тичане. ♣ Лекарства. ♣ Болкоуспокояващо: Аулин. ♣ Но шпа. ♣ И бяло течение. ♣ В легнало положение. ♣ Високо кръвно. ♣ Отпадналост. ♣ От креатин. ♣ След химиотерапия. ♣ При бременност.

Симптоми – къде боли.

Обезпокояващите болки в бъбреците обикновено се свързват с камъни в тях и уретерите. Обикновено симптомите за тези болки са от остри до слаби и дори до липса на такива. Те зависят от вида на камъните в нашите бъбреци и отделителната ни система – от тяхното разположение, форма и големина. Болките могат да са причинени и само от възпаление на бъбреците.

Остра болка се получава, когато камъкът блокира нормалния поток на урината в уретера. Усеща се в кръста и хълбока. При наличие на камък или камъчета в уретера, болката се усеща в слабините и дори с бедрата. Това са едни от най-тежките изживявания след болките при раждане. Този вид болки се наричат ренални колики.

Други симптоми съпътстващи острите болки или както са наречени ренални колики са: кръв в урината, гадене, повръщане, треска, болезнено уриниране. Това са критични болки изискват незабавна лекарска намеса.

Другият тип болки в бъбреците са тъпите болки. Те се получават, когато камъните не запушват уретера и затова болките не са постоянни и силни. Те обаче могат да са симптом и на други заболявания, затова е необходимо да потърсите лекар за изследвания и назначаване на лечение, според поставената диагностика.

Билки: Тамян, Мечо грозде, Червена боровинка.

бъбречни камъни, болки в бъбреците

Извадени бъбречни камъни

Тамян

Тамянът намира приложение е народната медицина за различни болести и болестно състояния. Той има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. За изхвърляне на камъни от бъбреците се използва бял тамян като всяка сутрин се изпива по едно зърно преди ядене за 7 дни.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При болки в бъбреците от възпаление се прилага една рецепта от 25 г бял тамян, 50 г медицинска дъвка, 25 г пчелен восък и 100 г зехтин. Смесете тези съставки и ги стопете на котлона в подходящ съд, без да го оставяте да заврат. Когато изстине сместа направете от нея топчета и изяждайте 3 пъти през деня по едно на гладно.

Белият тамян се използва за болки в бъбреците

Белият тамян се използва за болки в бъбреците

Още една рецепта за болки в бъбреците от възпаление. Смесете по едно пакетче бял тамян и медицинска дъвка и ги смелете. Пригответе си около 20 смокини и ги разцепете. Насипете в тях смлените медицинска дъвка и бял тамян и изяждайте по една на ден за период от 20-ина дни.

Третата рецепта и за други причини за болки в бъбреците с бял тамян е с отвара от овесени ядки. Сложете 1 винена чаша овес или овесени ядки в един литър вода и направете отвара. Сутрин и вечер изпивате по 250 мл отвара с едно зърно бял тамян в нея и правете това 9 дни.

Мечо грозде

Смесете в голям сух съд билките: бял имел, шипка, коса от царевица, черешови или вишнови дръжки, плод хвойна, мечо грозде, полски хвощ и троскот. Сутрин сложете 2 литра вода на котлона да заври, сваляте от котлона и слагате 8 супени лъжици от билковата смес. Захлупете ги и изчакайте десетина минути. Прецедете и пийте студена напитката през деня. Препоръчва се да се изпие по-бързо, с цел да предизвика обилно отделяне на урина. С нея излизат камъните и песъчинките.

Червена боровинка

Червената боровинка е супер за болки в бъбреците

Червената боровинка е полезна за болки в бъбреците

За нея е доказано, че е полезна за бъбреците. Действа много добре при цистит, възпаления на пикочните пътища и други проблеми с бъбреците. Може да я ядете под всякаква форма – сушена, сурова и да пиете капсули като хранителна добавка. Изпиват се веднъж дневно по 2 капсули с червена боровинка.

Диня

Семки кори от диня намират приложение за болни бъбреци от заболявания и състояния като задържане на урина, пиелити, камъни, трескави състояния, пиелонефрити и температура. За целта се изсушават и смилат малко кори и семки и сложете 2 супени лъжици от тях в половин литър вода и ги варете 10 минути. Получената отвара се прецежда и се консумира за ден на 2-3 пъти.

Червено цвекло.

Неговият сок се ползва при камъни в бъбреците. Три пъти за деня се изпиват по 300 мл пресен сок от лековитото червено цвекло. Терапията с него продължава няколко дни за по-малките камъни, а ако те са по-големи, тя ще продължи повече време. Кръвното на болния човек се следи и ако то се повишава, се намалява количеството на сока.

Горска ягода.

Горската ягода е полезна за бъбреците и против болки

Горската ягода е полезна за бъбреците

Горската ягода намира приложение в народната медицина като билка. Използват се нейните листа, а плодовете й са също подходящи за здравето, те съдържат витамин С и други полезни вещества. От листата, които са богати на танини се прави отвара при камъни в бъбреците. Те са полезни при артериосклероза и понижават високото кръвно налягане.

За отварата са нужни 20 г сухи листа, които се варят в 0,2 л вода за десетина минути и още 2 часа се оставят да киснат. Остава да се прецедят и да се консумира по 1 супена лъжица 4 пъти през деня.

Тиквено семе.

Тиквеното семе е полезно за подпомагане на уринирането и за укрепване на мускулатурата на пикочния мехур. Достатъчно е да ядете от 3, а ако намерете време и до 5 пъти дневно по 5 до 10 тиквени семки. Това помага за простата на мъжете и против глисти и паразити в червата.

Листа от малина.

Листата от малина са известни със своите лечебни свойства и имат приложение за проблеми с бъбреците. Използва се запарка от тях с 2 препълнени чаени лъжици листа като се запарват в четвърт литър вряла вода. Само остава да прецедите и се ползват 2-3 чаени чаши дневно.

Пача трева.

Една от билките с по-голямо диуретично действие е пачата трева. Тя както и другите подобни на нея, помагат за изхвърлянето на пясък и камъни от бъбреците. Използва се запарка с 2 супени лъжици изсушена билка, които се запарват в 300 мл вода само за 5 минути. Тази доза се изпива след прецеждане 2 пъти на ден.

Полски хвощ.

Билката полски хвощ се използва за много болести и състояния. Тя намира приложение за страдащи от камъни и пясък в жлъчката и бъбреците, за атеросклероза, за ревматизъм, язви, цистит, костна туберкулоза, за черния дроб, хемороиди, подагра и други.

Може да ползвате за болки в бъбреците, когато имате камъни и песъчинки, запарка с 2 супени лъжици стръкове в 300 мл вряла вода. След известно време като изстине и се охлади, се пият по 75 мл запарка 4 пъти дневно.

Хранителен режим, диета.

За спазване на правилен хранителен режим при болки в бъбреците е необходимо да се намали количеството на приемания фосфор (предизвиква загуба на калций, когато е в голямо количество)чрез храната, на натрия (задържа течности в организма), на протеините (от тях се отделя повече урея). Затова трябва да се намали или спре употребата на такива храни.

Богати на фосфор: бобови и млечни храни, ядки, фъстъчено масло, безалкохолни напитки, бира, какао и други.

Богати на натрий: сол, мариновани, осолени и пушени храни, консерви, топено сирене и други.

Богати на протеини: меса, бобови храни, млечни храни, яйца и т. н.

Камъни в бъбреците.

Една от най-случващите се причини за ужасните болки в бъбреците е появата на камъни в тях. В този процес се получава натрупване на вещества с твърда консистенция, отлагани от обработката на месата и другите храни. Постепенно се получава повишено отделяне на пикочната киселина, чието изхвърляне е затруднено. Според своя състав камъните в бъбреците се делят на фосфатни, уратни, оксалатни и смесени.

Тъпа болка в бъбреците.

Симптомът слаба или тъпа болка в бъбреците може да се дължи на образуването на сравнително големи камъни в тях, които заемат формата на органа. Поради тази причина те се наричат отливъчни, защото отвътре заемат формата на бъбрека. Дълго време те могат да се образуват вътре, без да предизвикват болки или други симптоми, докато нараснат значително. Едва тогава започват да предизвикват тъпа болка  в бъбреците, която се усеща главно в кръста. Този тип камъни не могат да се елиминират, когато се уринира спонтанно.

Силни болки.

Силните болки в бъбреците се предизвикват от образуването на камъни, които засядат в единия или в двата уретера, с което предизвикват повишаването на налягането от натрупаната урина. Възможно е да се получи и пълното му запушване, което е причина за силните болки в бъбреците и в такова състояние се налага спешна лекарска намеса.

Болки в бъбреците и кръста.

В тези случаи обикновено камъкът се намира в бъбрека в началото на уретера и затруднява отделянето на урина или напълно го запушва. Също такива силни болки се получават, когато камък преминава през уретера от бъбрека към пикочния мехур. В самите бъбреци не се усещат камъните, в тях липсват нервни окончания, а само, когато те се предвижват към уретера и през него към пикочния мехур. Често лекарите попадат на големи камъни с размер около 2-3 см. По-често болките се получават от малки камъни, които успяват да преминат през уретера.

И корема.

Болки в бъбреците и в корема се получават при наличие на камъни в бъбреците. Болката се разпространява в кръста и в долната част на корема, когато както вече казахме е налице преминаването през уретера на малък камък или ако той е запушен в бъбрека. Често пациентите получават и възпаление в отделителните органи.

И главоболие.

Болки в бъбреците придружени с главоболие се среща при заболяването пиелонефрит, особено при малки деца. За тази болест е характерно, че се получават и световъртеж, нарушения на съня, болки в хълбоците или само усещания, високо кръвно и други симптоми. Причината за болестта е инфекция получена в бъбреците или в пикочните пътища. pramed.com

И яйчниците.

Болки в бъбреците и яйчниците се получават при бъбречна криза и ако има киста в яйчника. Много често болките в яйчника се причиняват от кисти в него и поради близостта им с бъбреците се усеща болка в областта и на двата органа.

И тестисите.

Ако камъкът е в уретера се получава преместване на болката или тя се проектира в други места по тялото. Болката се усеща по ингвиналните гънки и слиза към скротума. В такива случаи е необходимо да се вземат болкоуспокояващи лекарства.

И стомаха.

Едни от причините за болки в стомаха могат да бъдат от пиелонефрит, гломерулонефрит, освен коликите. Те често се локализират в съседните органи като стомаха и се усещат болки в него. Освен това те се локализират откъм страната на болния бъбрек.

И пикочния мехур.

Пикочният мехур също може да бъде засегнат от болести на бъбреците като пиелонефрит. Обикновено пътищата на заразата с бактериалната инфекция върви отдолу нагоре. Започва се от уретрите и се стига до пикочния мехур и бъбреците. Ешерихия коли е бактерията, която най-често причинява пиелонефрит. pramed.com

На нервна почва.

Когато нервната система е разстроена често пъти се стига до много лоши последствия. Много болести имат емоционална и психическа основа. Например бъбреците при силни отрицателни емоции получават влошено кръвоснабдяване и започват да отделят едно вредно вещество, което повишава налягането в кръвоносните съдове, което от своя страна има възможност да причини тежък нефрит. От него има опасност да се стигне до фатален край, ако няма навременна лекарска намеса.

Причини.

Лекар при болки в бъбреците

Потърсете лекарска помощ при болки в бъбреците

Причините за болки в бъбреците са: камъни в бъбреците, кисти, абсцес, травма, пиелонефрит, тумор на бъбрек, запушен кръвоносен съд – инфаркт на бъбрека. Причината за образуване на камъни в бъбреците са недостатъчно пиене на вода, заседнал живот, пикантна храна и богата на животински продукти и други.

И цистит.

Циститът е най-често срещаното възпаление на пикочо отделителната система. Засяга пикочния мехур. За него често се препоръчват лкераствата Уронат Здравит, а сред коментарите има изказвания и аз Цистон на фирмата Хималая. И за двата продукта има добри отзиви. При цистит също се получават болки, които могат да се объркат с тези на бъбреците. При такива болки трябва да се търси лекарска помощ, за да се лекува нвреме болестта, защото циститът може да доведе до пиелонефрит.

И висока температура.

При заболяването на бъбреците пиелонефрит, един от симптомите е вдигане на висока температура. Тя достига при острата му форма до 39-40° С. Освен това пациентите имат болки в двете страни на кръста, гадене, втрисане, безапетитие, повръщане и други. При хроничната му форма се наблюдава вдигане на температура, но не толкова висока, високо кръвно, главоболие, болки в хълбоците и други.

При вдишване.

Бъбреците могат да се местят в тялото ни. Това става, когато не издържат тежестта на тлъстините в хълбоците, когато се движим, когато носим или вдигаме тежки предмети и дори когато вдишваме въздух. Това явление се среща най-често при слаби момичета и такива, които отслабват стремително. То се нарича нефроптоза. Болки в бъбреците могат да се получат и при вдишване, ако е налице бъбречнокаменна болест. Те могат да са и от невралгична причина и да се усещат не точно в бъбреците, а в кръста.  puls.bg

Рано сутрин, вечер, през нощта.

Понякога се получават болки в бъбреците в различните часове на деня. Затова идете на лекар да се прегледате при нефролог и невролог. Причината може да бъде и на нервна почва. При всички положения  е добре да увеличите пиенето на вода.

При физическо натоварване.

Едни от първите симптоми на камъни в бъбреците е усещането за болка в тях по време на физическо натоварване. При това състояние се получават и резки позиви за уриниране без причина.

Често уриниране, кръв в урината, мътна урина.

Често уриниране, кръв в урината и мътна урина се получава често при инфекции на нашите бъбреци и пикочни пътища. Те се получават често при диабетици. Обикновено урината на здрав човек е бистра.

Разстройство, повръщане.

Един от проблемите свързан с бъбреците е бъбречната недостатъчност. Едни от първите симптоми за нея са разстройство и повръщане. Това се получава, защото болестта води до увеличаване на уреята в кръвта.

При деца.

При децата най-честите инфекции са на пикочния мехур и на бъбреците – цистит и пиелонефрит. При момичетата те са 2 пъти повече от това на момчетата. Ешехирия коли и бактериите от групата КЕС, ­са най-честите причинители на тези заболявания. Те са нормални за нашия организъм, но попаднат ли в пикочните пътища, с концентрация по-висока от нормалната водят до инфекция. 9m-bg.com

Хомеопатия.

За бъбречните болести лекарите хомеопати използват най-често Калкареа карбоника, Ликоподиум клаватум, Бензоикум ацидум, Берберис вулгарис, Колоцинтис, Арника монтана и други. Някои са подходящи и за профилактика. phytolek.com

Преди цикъл.

Болки в бъбреците преди цикъл е съпроводен и с други симптоми като болки в гърдите, лошо настроение и други. То е само симптом, който създава дискомфорт и не представлява сериозно заболяване. Трябва обаче да се консултирате с лекар за този проблем.

След антибиотик.

Вземането на антибиотици като стрептомицин и гентамицин. лекарства, като ибупрофен, аспирин, за кръвно налягане и някои други, могат да с апричина з аболки  вбъбреците. Специално антибиотиците имат вредно действие върху тях.

Алкохол.

Лекарите забраняват на пациентите с болни бъбреци да пият алкохол, безалкохолно и кафе. Те са вредни за бъбреците, макар че някои лекари са по-либерални и казват само да бъдат ограничени. Вода трябва да се пие всеки ден минимум 1,5 литра.

След аборт.

Абортите водят до тежки последици за здравето на жената  голяма опасност за нейния живот. Една от последиците е бактериалният шок. От него се затруднява работата на бъбреците, сърцето и други органи. Той може да стане причина за смаъртта н ажените правили аборт.

След ангина.

След прекарана ангина или грип може да се развие хематогенен оиелонефрит, който уврежда двата бъбрека. Инфекцията в такива случаи се разнася от кръвния поток и така се засягат бъбреците.

При настинка.

Настинките заедно с грипа и ангината могат да предизвикат увреждане на бъбреците. Те могат да причинят глоруломеронефрит, който засяга двата бъбрека. Тази болест се причинява от всякакви инфекции – от бактерии, паразити, вируси, но най-често то стрептококи.

При тичане.

Болки в бъбреците при тичане могат да се появят, ако не сте добре хидратирани и ако не сте загряли достатъчно преди да започнете. За повечето хора тя минава с времето. Затова, ако не ви минава и се случва често, идете на лекар.

Лекарства.

В болниците на пациенти с бъбречнокаменни заболявания се слага венозно комбинацията от лекарства БАП. В нея влизат бусколизин (оказва спазмолитичен ефект), аналгин (обезболяващо) и папаверин (за отпускане на гладката мускулатура).

Ровантинекс е предназначен да помага за разграждането на камъните в бъбреците. Лекарствата за камъни в бъбреците включват , цитрати,  диуретици и магнезий.

Болкоуспокояващо: Аулин.

Аулин се взема за краткотрайна употреба след травма, операция, остро възпаление и същи при силни болки в бъбреците предизвикани от камъни в тях или друго състояние, което изисква бързо успокояване на болката. Не е предназначен за продължителна употреба.

Но-шпа.

За преодоляване на болките от бъбречна криза се изписва от лекаря обезболяващи и отпускащи гладката мускулатура медикаменти като но-шпа, бускулизин, спазмалгон и други. Понякога се изписват заедно няколко лекарства за такива кризи и с това те се успокояват.

И бяло течение.

Ако при бяло течение се получават и болки в областта на кръста, това означава, че в съседните органи има възпаление, което е застрашаващо за бъбреците. Самото бяло течение заедно с други симптоми говори за това, че някъде има възпалителен процес в тази част от тялото. С това могат да се засегнат съседните органи като бъбреците.

В легнало положение.

Една от причините за болки в бъбреците в легнало положение може да бъде наличието на камъни в тях. Друга причина може да е инфекциозно заболяване. При такива симптоми потърсете лекарска помощ.

Билков чай при болки в бъбреците

Билков чай при болки в бъбреците

Високо кръвно.

При някои заболявания на бъбреците като камъни в тях, поликостоза и пилонефрит се получава вероятност за увеличаване на кръвното налягане. Затова трябва да го следите. Прич1ината е,ч е при всяко от тях се получава увреждане на тъканите и оттам се получава високо кръвно.

Отпадналост.

При малки деца и такива над 4 години, един от симптомите за пиелонефрит е отпадналост. В острата му форма той е съпроводен с втрисане, липса на апетит и бледа кожа, а на кърмачетата с коремна болка, повръщане, температурата се повишава слабо и други. pramed.com

От креатин.

Креатинът играе важна роля за енергията на мускулите. Той е естествено вещество. Той се произвежда от черния дроб, панкреаса и бъбреците по 1-2 грама дневно. Почти още толкова се набавя чрез месните храни. Ако се храните с повече животинска храна или вземате креатин като хранителна добавка, трябва да знаете, че прекаляването с него увеличава риска от заболявания на бъбреците. doctorbg.com

След химиотерапия.

Химиотерапията з анякои хора може да  е животоспасяваща, но същевременно е и много вредна за здравето. Тя уврежда много органи, включително и бъбреците. След провеждане на курс с нея, е добре да се проведе пречистване с болки и повече плодове и зеленчуци.

При бременност.

В това състояние бъбреците са натоварени повече от нормалното състояние. Тогава е много възможно да се получат инфекциозни заболявания като пиелонефрит. Уголемяването на матката води до притискане на бъбреците и бъбречното легенче и това става причина за болки в бъбреците. За съжаление около 1/3 от жените с болки в бъбреците, пиелонефрит или друг проблем по време на бременност, си запазват болестта и болките след раждането.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *