Болки в гърба – лечение, упражнения цигун и лекове

Лечение и видове болки в гърба, лечение, мазила, лекарства, упражнения цигун и народна медицина, които помагат да се справите с проблема

Още в статията: Болка в гърба и гърдите.

Болка в гърба и кръста. Болки в гърба рак.  Видове болки в гърба. Болки в стомаха и гърба. Силна болка в гърба. Болка в гърба вдясно. Болки в гърба при бременност. Пареща болка в гърба. Лечение на болки в гърба. Упражнения за болки в гърба. Цигун. Природни лекове за болки в гърба. Пластири за болки в гърба.

Болки в гърба.

Има много причини за досадните болки в гърба.

Симптомите в долната част на гърба могат да са резултат от проблеми в мускулите тази област, лумбалните прешлени и системни дискове между прешлените, сухожилията около гръбнака, гръбначния мозък и нервите, таза и коремните вътрешности, кожата покриваща лумбалната област.

Болките в горната гръбна част могат да бъдат в резултат на нарушения на аортата, гръбнака на гръдния кош, тумори и възпалителни клетки.

Болки в гърба – един много често срещан проблем, особено сред работещите и студентите. Тези, които стоят отделят много време за работа в превозни средства, на бюрото, пред компютър – често страдат от болки в кръста, но рядко им обръщат внимание.

Смята се, че това заболяване не се поддава на лечение и преминава само. Но в действителност, нещата могат да бъдат много по-сложни.

Какви могат да са причините за често срещаните болки в гърба и в кои случаи някои от тях се нуждаят от медицинска помощ?

Мускулни натоварвания

Приблизително 85% от страдащите от епизодични или хронични болки в гърба, обикновено се свързват с прекомерни натоварвания върху долната му част.

Не се изненадвайте: дори и ако не упражнявате спорт, не носите тежки неща, не вдигате тежести и не копаете в градината, мускулите на гърба все изпитват ежедневно пренапрежение. Когато седнете например пред монитора, Вие поддържате по-голямата част от телесното си тегло. Затова лекарите препоръчват, за тези, които работят седнали на стол, да облегнат гърба си.

“Фигурин

Въпреки това, диагнозата на „умора на гърба“ никой няма да Ви постави. Обикновено не-остри болки в гърба се приписват на „несигурни причини“ (това може да е временно нараняване или мускулни сухожилия) и се лекува с почивка и правилна поза на стола. Ако болката не изчезне след 2 седмици или редовно се повторя, трябва да кажете на лекаря, да се направи по-подробен преглед.

Компресионна фрактура

Статистиката от Американската медицинска асоциация показва, че диагнозата се среща в приблизително 4% от страдащите от болки в кръста. Компресионната фрактура, това е фрактура на прешлен, най-често при диагностоцирани в напреднала възраст и болни от остеопороза. Костите стават по-малко плътни при това заболяване и може просто да се счупят под натиска на телесното тегло. Следователно, фрактури поради травма не са включени в тази категория. А това означава, че пациентът сам не може да забележи как се е счупил прешленът му и острата болка не минава. При такива фрактури правете почивка на легло и вземайте лекарства за болката.

Дискова херния

Междупрешленната херния е проблем, който доста често се среща при хора над 40 г. (въпреки че те могат да се диагностицират и в по-ранна възраст). Дегенерацията на мускулите и съединителната тъкан е причината. С възрастта, гръбнакът получава нещо като „уреждане“ – прешлените се притискат по-близо един до друг, междупрешленните дискове се сплескват и издуват извън гръбначния стълб. Резултатът е един и същ – притискане на нервните коренчета, водещо обикновено до остра болка в долната част на нашите гърбове и краката.

Като правило, след локализацията на болката, лекарят може да предположи, че може да се е получила херния. Но, за да се потвърди диагнозата и точно да се определи местоположението на хернията, обикновено се извършва с магнитно резонансна томография (МРТ).

Спондилолистеза

Това състояние се среща сред 5-7% от населението, въпреки че се диагностицира много по-рядко (най-често при хронични болки в лумбалните прешлени хора, но хората просто не обръщат внимание). Когато се получи спондилолистези на крачето на един от прешлените (обикновено на 5-ти лумбален), той се деформира и започва да „пълзи“ в долната част и се издува в същото време напред или назад. В съответната част на гръбначния стълб започва да се забелязва променен релеф.

bolki-v-garba-3Симптомите на всички са едни и същи – болки в гърба в долната му част, понякога и в задните части, рядко могат да бъдат дадени в долните крайници. Разместените прешлени могат да компресират нервните корени, разпростряни от гръбначния мозък, и това води до болка.

Болест на Бехтерев

Другото име за тази болест е анкилозиращ спондилит. Среща се предимно често при мъжете, както при по-възрастните, така и при по-младите. Жените съставляват по-малко от една шеста от всички пациенти.

bolki-v-garba-sn-8Главно се проявява с болка и скованост в гърба в долната му част, постоянно напрежение на мускулите му, болежки в областта на бедрата. Причината както се знае обикновено е възпаление на ставите, а също и на сухожилията на гръбнака. Това е хронично прогресиращо заболяване, което се получава в поясния отдел на гръбначния стълб, възпалението се разпространява в шийния и гръдния отдел. При това с времето, могат да бъдат поразени тъканите на вътрешните органи, сърдечносъдовата система, бъбреците, и дори очите и белите дробове. Въпреки това, заболяването се среща рядко – примерно при 0,35% от пациентите с болки в гърба.

Инфекциозно поражение на гръбначния стълб

Една от най-редките причини за обсъжданите болки в гърба (0.01%). Обикновено, инфекцията не започва с гръбначния стълб, а стига до лумбалната област чрез кръвния поток от други части на тялото – от пикочния канал например. Подобно на други инфекциозни лезии, обикновено те са придружени от треска. Въпреки това, комбинацията от „болки в гърба и треска“ още не означава, че е заразен гръбначният стълб. Грипът например, може да доведе до същите симптоми.

Почти всички възрастни от време на време чувстват болки в гърба си. Структурата и функцията на гръбначния стълб го прави предразположен към болки в гърба и нараняване. Той се състои от 33 прешлена, разделени с гъвкави хрущялни междупрешленни дискове и е заобиколен и проникнат от сухожилия, мускули и нерви. Неудачните внезапни движения, носенето на твърде тежък товар или лоша поза може да доведе до нежеланите болки в гърба. Те в повечето случаи не са сериозен проблем и може лесно да бъде предотвратен, но понякога може да бъде свързан с тежко заболяване и увреждания на гръбначния мозък (включително остеохондроза) и в някои случаи, стомашно-чревния тракт или на пикочните пътища ( например, камъни в бъбреците).

Гръбначните инфекции от туберкулоза, остеомиелит, сифилис и други заболявания, като причина за болката са особено редки (около 0,01%).

Както е посочено по-горе, ясно е, че не може да се определи причината от самите вас за болките. Най-доброто решение би било да се прегледате пред ортопедичен лекар.

Болка в гърба и гърдите.

Причините могат да бъдат:

Психологически проблеми,

Инфаркт на миокарда,

Аортна аневризма, в което усещането за постоянна болка парене, придружен от периодично „лумбаго“ в гърдите, гърба, лявото рамо. В някои случаи на болка може да бъде причинена от притискане на гръдни гръбначните нерви.

Пневмония, за която е характерна умерената до силна болка в гърдите и рамото. Тази болка става по-лоша, когато кашляте или при дълбоко дишане, хрипове наблюдавани в белите дробове и треска.

Ако бременните жени през целия период н бременност имат чувство на тежест и болка в гърба и гърдите при кашляне, то се дължи на нарастващото налягане от плода, което той създава. Поради промените в корема, тазът и лумбалните мускули се опитват да задържат теглото. Поради тези причини, има болки в гърба.

Някои жени в предменструален синдром могат да получат симптоми като главоболие, промени в настроението, депресия или сълзливост, а други – болка в гърдите, повръщане или постоянна болка в коремната област.

В областта на гръбначния стълб и гръдния кош има много взаимосвързани органи, които изпълняват различни функции. Повечето от нарушенията в тези органи предизвикват болка в гърба и гърдите, която е доста неприятна.

Болките в тези области могат да бъдат причинени от шията, кръста, и най-малко разпространената – гръдна остеохондроза, както и всички видове дефекти на гръбначния стълб и коригирани (сколиоза, кифоза, навеждане). Поради заседналия начин на живот това заболяване през последните години все по-често се среща. През последните години, заболяването започва да се проявява сред всички младежи, които по-рано заменят физическата работа с умствена, мястото на активните дейности за игра и спорт се заменя от компютърни игри и интернет. В такива случаи болките са концентрирани в гръбнака на гръдния кош и сер усеща в гръдната кост и ребрата.

Сърдечносъдовите заболявания като инфаркт на миокарда и стенокардия също могат да бъдат причина за характерната ужилваща, дърпаща или спукваща болка в гърдите и гърба. В това състояние, тя въпреки често срещаното погрешно схващане, не е локализирана вляво, където е сърцето, но точно в центъра на гръдната кост. По време на такива атаки се стига до паника и страх от смъртта. Болката може да се прехвърли в гърба, кръста и корема. Подобна болка е типичен признак на белодробна емболия.

Настинки, остри респираторни инфекции, бронхит и други респираторни заболявания, също се проявяват по този начин. При заболявания на дихателната системата болката се дължи на бронхиално раздразване на лигавицата от кашлица с храчки. Освен упоритата кашлица – се получава натоварване за гръбните и гръдните мускули, и това води до болки, поради наличието в тях на млечна киселина.

Болките в гърдите и гърба, имат и патологии на стомаха или на жлъчния мехур. Това е така, защото по време на хранене с такива заболявания, може да бъде засегнат и диафрагмен нерв. Нищо чудно, че се получават такива чувства, ако човек е бил по-рано в синини или фрактури в горепосочените области. Причините могат да бъдат различни видове тумори, но също така – психични разстройства и депресия.

Оказва се, че болката в гърба и гърдите може да се дължи на редица здравословни проблеми и са проблем. Ето защо, ако имате такъв дискомфорт, не се колебайте да потърсите професионална помощ, проверете комплексни изследвания: ултразвук на вътрешните органи, рентгенови снимки на гръбначния стълб, ядрено-магнитен резонанс и фиброгастродуоденоскопия. Лечението на болка в гърдите и гърба се прави в зависимост от естеството на болките, генерирани от това заболяване.

Болка в гърба и кръста.

bolki-v-garba-sn-9

Първа помощ за остър пристъп на болка

bolki-v-garba-sn-1

 

Самостоятелни грижи при остра болка в гърба.

bolki-v-garba-sn-2

 

В повечето случаи тази патология се случва на фона на различните промени в ставите на структурата на гръбначния стълб и прилежащите мускули, нерви или кожата над гръбначния стълб. В допълнение, този симптом е съпроводен с някои заболявания или дисфункция на вътрешните органи. Местоположението на болката може да разкрие много за това, колко са повредени вътрешните органи. По този начин, болката в долната част на гърба, показва, че може би има проблем с гръбначна костна тъкан при хора, които развиват дискова херния, костен мозък, поразени нерви на коремните органи и таза. Болките в горната част на гърба имат различен фон и се появява с аортни заболявания, рак или доброкачествени тумори в гърдата, кашлица, и на фона на възпаление на гръбначния стълб. Но по-често болки в гърба се появяват в ставите и ставните връзки на гръбначния стълб, поради тежки товари. Но ако дискомфортът се разпространи към двете страни на гърба и е с изразени допълнителни симптоми като повишаване на температурата на тялото до 38 градуса, постоянно гадене, налягане в белите дробове от кашлица и стомашни заболявания, трябва да се лекува незабавно в медицинско заведение за лечение, като съвкупността от симптоми може да показват сериозни вътрешни безредици.

Причини: лоша стойка; наднорменото тегло; вдигане на тежести; инфекции и други заболявания.

Какво можете да направите?

bolki-v-garba-sn-10

 

 

Болки в гърба рак.

Около 0,7% от пациентите оплакващи се от болки в гърба, впоследствие са открити ракови тумори. Ракът може първоначално да бъде локализиран в областта на гръбначния стълб, или тумор, метастази от други органи. Както е видно от статистиката, тези случаи са доста редки: обикновено ракът се открива по други симптоми и ако не сте го имали по-рано, малко е вероятно болките, да ви вещаят тази ужасна диагноза.

Онкологични заболявания – тумор в гръбначния стълб, който може да бъде първичен най-често се среща под формата на метастази от други органи.

Видове болки в гърба.

В зависимост от причините за това неприятно чувство, неприятните болки в гърба, се получават на различни места:

Болка в гърба над кръста – може да има прекъснат или хроничен характер, обикновено се случва поради безвредни фактори, включително, лоша работа или вдигане на тежки предмети.

Болка директно в лумбалната област – появява се на фона на компенсиране или от дискова херния. Болезнеността може да бъде толкова силна, че е налице болка в гърба при дишане или кашляне, но в хоризонтално положение всичко преминава.

Болка под кръста – това може да се получи от хипотермия или от вдигане или носене на тежки товари на гърба. Ако този симптом се проявява с всяко заболяване, е необходимо да се обадите на бърза помощ веднага. За този тип се характеризират неприятните усещания в дясната страна, което често засяга и краката.

Болки в плешките – болките в гърба вляво се случват, при сърдечен удар, или психологически проблеми. Често се разпределя в такива необичайни места като дясната ръка, шията, или слабините. От дясната страна – образуването на камъни в бъбреците или други аномалии. Болките директно са изразени в двете плешки – възможна причина са тумори или туберкулоза.

Болка в гърба вдясно – дава сигнал за проблеми с дишането, пневмония или онкология в белия дроб или бронхите и органи, участващи в разпределянето на урината.

Болка в гърба вляво – проблеми със сърцето и дихателната система.

Болка в долната част на гърба – обикновено най-често срещаният тип на дискомфорт, тя може да се изрази поради големия брой заболявания, например, от студена кашлица или под влиянието на външни фактори. Показателно е, когато такава болка се разпространи в едната страна и продължи повече от три месеца, което означава, че ще премине в хронична форма.

Болки в горната част на гърба – често причинени от ракови тумори или метастази в белите дробове, или гръбначния стълб.

Болки в стомаха и гърба.

Често стомашните болки са съпътствани от болки в гърба, както и обратното. Въпреки това, много хора, когато се сблъскват със симптоми от този тип, се паникьосват и не успяват да намерят някаква връзка. Болките в гърба, произтичащи не от заболявания на гръбначния стълб и на мускулите около него и вътрешните органи, а в резултат на патологии, са наречени излъчващи или отразени.

bolki-v-garba-i-krastaВ случаите когато стомашната болка се отразява на гърба, предполага се наличието на остър холецистит, жлъчни колики или хроничен панкреатит в пациентите. Такива симптоми също се срещат при язвите на храносмилателната система, рядко за перфорирана язва.

bolki-v-garba-sn-3
Тъй като причините, предизвикващи такива болки могат да бъдат няколко, ние силно препоръчваме да не правите самолечение, тъй като всичко, което би могло да се случи е да се влоши състоянието.

Заболявания на жлъчния мехур и стомаха, могат да станат причина за болки в стомаха и гърба.

Често пациент с лечение на панкреаса приема таблетки за сърцето и обратно, когато има болка в корема и гърба на пациента веднага започва да се вземат хапчета за подобряване на храносмилането, а в действителност има проблем с белодробната му система или сърцето. Във всеки случай, самолечението и самодиагностиката няма да дадат положителни резултати. По-добре е да се повери здравето на специалист.

Най-честата причина за болка опасваща горната част на корема са заболяванията на панкреаса. Тя дори може да бъде възпаление на панкреаса – панкреатит. Обикновено болките се появяват при обостряне  и могат да бъдат придружени с повръщане, гадене, стомашни болки, може да се издува пациентът от газове. Тези симптоми често са съпроводени от лошо храносмилане. Един час след хранене болката може да се увеличи, и става осезаема през нощта.

Често пациентите се оплакват от горчивина в устата и не могат да разберат защо имат болки в стомаха и обратно? Обикновено в такива случаи, болките в тази зона, могат да се получат от чревни спазми, слуха се влошава, дори се появява хрема и виене на свят – всички тези симптоми сочат към заболявания на жлъчния мехур и изискват незабавна консултация с гастроентеролог. Не са изключени камъни в жлъчката, тогава пациентът ще трябва да се оперира.

Ако болката е в стомаха и в гърба – тя може да бъде причинена и от чернодробна колика.

Силна болка в гърба.

Най-разпространеното оплакване при невролога е болка в гърба, от която трябва да се отървете и предпазите от повтаряне в бъдеще?

Първо ние трябва да разберем как е възникнало болката когато се увеличава и при какви условия отшумява. След това използвайте неврологичен преглед при лекар, за да се установи местоположението и предполагаемата причина за болката. След това направете изследване: лабораторни кръвни тестове, образно изследване на мозъка и функционални изследвания, които ни позволяват по-точно да се определи причината и местоположението на източника на болка.

Причината за болката ще зависи от тактиката на лечението и прогнозата за възстановяване. До този момент, когато ще са преминали необходимите изследвания, лекарят предписва лечение на синдромите, т.е. лекарствени ефекти върху центъра на  болка. Това е необходимо, тъй като продължителното траене на болката може да доведе до необратими промени в огнището, а вероятно и до неизбежна операция. След определяне на причината и точното местоположение на източника на болка е назначена комплексна причинна и адекватна за продължителността на терапията експозиция, като се вземат предвид всички налични противопоказания в пациента.

Най-честата причина за силна болка в гърба са различните проявления на остеохондроза. Като правило, задействащи фактори в тези ситуации могат да бъдат: хипотермия, вдигане на тежести, рязка промяна при движение на тялото спрямо вертикалната ос, дълъг престой в неудобно положение (зад волана, пред компютъра, и т.н.). Най-важното нещо успешно да се избавим от болките от остеохондроза и проявленията им е разбирането, че самата им поява в момента не е случайно!

За тази цел, има определени предпоставки под формата на метаболитни разстройства в междупрешленните дискове и околните тъкани. Важен компонент са скоростта и качеството на смущения в обмяната на дискове – малка активност на мускулно-сухожилния апарат на междупрешленните стави, които служат за поддържане на баланса на тялото в пространството и всяка поза.

Ние знаем, че бездействието е в ущърб на мускулите. Неправилната мускулна активност съдейства на атрофията на гърба и това неминуемо води до гръбначна „катастрофа“ – образуването на херния. Лекарите са наясно с този проблем и не го крият от пациента. Ако човек разбира каква е причината за проблемите му, той няма да има илюзии, за своето решение. Няма хапче, което да премахне всички болки, причинени от дегенеративни заболявания на дисковете и свързаните с тях условия. „Пасивни“ излекувания при това положение не е възможно, има само масаж, физиотерапия или всяка друга процедура, с която можете да се избавите от причината за болката.

Лечението трябва да е комплексно, непременно включително физиотерапия (специални упражнения, насочени към развитие и укрепване присъщите мускулите на гърба, на модерна въплъщение на терапия). Фитнесът не изисква много време и всички детайли по неговото прилагане влияят индивидуално за всеки пациент. Директно в клиниката се използват симулатори от Германия, които са разработени специално за лечение на болки в гърба.

Пациентите трябва да са наясно и че наличието на големи изолирани хернии не позволява да се използва консервативна терапия, и се нуждае от операция. Но не се отлага с решение на заден план, поради страх от факта за операция, защото съвременната медицина е достигнала големи височини, и технологията, използвана в практиката е минимално инвазивна и по-малко травматична. Те ви позволяват да се намали времето за следоперативно възстановяване до минимум. И, разбира се, ние трябва да помним, че самата операция няма да премахне причините, които са довели до такъв сложен курс на остеоартрит. След операцията, ще трябва да се ангажирате в укрепването на мускулната система за предотвратяване на рецидиви.

Болка в гърба вдясно.

Ако има болка в гърба вдясно, това може да е сигнал за болести на различните системи и органи.

На първо място, когато се получат болки в дясната страна на гърба, това може да е сигнал за респираторни проблеми в дихателната система (също и когато болката е в лявата част на гърба). Това се случва например при плеврит, пневмония (кашлица и при дълбоко дишане болката се увеличава), ракови тумори в бронхите или белите дробове.

Много често при болки в задния десен край се получава при хора, страдащи от храносмилателни заболявания – както може да се случи например при една атака на холецистит, но болката може да се разсее до няколко дни. Такава болка вдясно на гърба може да бъде придружена от повишена температура, повръщане, гадене, коремни мускулни спазми. Също така, този тип болки, причината за което е атаката на холецистит, може да се усети и в дясното рамо, плешката или в гръдния кош от дясната страна.

Това се случва също, че когато болките в дясната част на гърба, са причинени от неизправности в отделителната система. По този начин може да се проявят бъбречни колики, за които характерна черта е невъзможността да се открие позицията на тялото, които биха отслабили болката.

Понякога дори болките в дясната страна се получават при проблеми в гърба свързани с периферната нервна система или гръбначния мозък. Болката има характера на лумбаго.

За тези специфични болки има и други причини, те не се ограничават до изброените, които могат да причинят дискомфорт в дясната част на гърба. Като цяло, това е доста често срещан симптом и може да бъде придружен от много заболявания. Когато дясната страна на гърба боли, това може да е сигнал за неизправност на различни органи, така че диагнозата трябва да се направи възможно най-бързо.

Болки в гърба при бременност.

По време на бременността, много жени се чувстват постоянно притеснени от болки в гърба и кръста. Механизмът на тази болка – е да се увеличи отделянето на хормонът релаксин, който има функция за омекотяване на сакрални лигаменти (за приготвяне на родилния канал за преминаване на плода). Тъй като релаксинът не въздейства избирателно, той засяга всички сухожилия, причинявайки болка в областта на кръста, в която има повишено натоварване поради бременност и наддаване на тегло.

Нарастващата тежест на тялото измества центъра напред, мускулите на кръста и таза са напрегнати нагоре, за да се балансира тялото. Това е така, защото от прекомерно натоварване се увеличава болката в тези мускули.

Прости съвети за бременни жени, за да се помогне за намаляване на интензитета на болката в гърба и кръста:

Изправяйте се направо и гладко.
Опитайте се да се избегне да вдигате тежести, ако това не е възможно – да се повишава плавно без рязко движение.
При вдигане на тежки предмети, не се накланяйте, разпределете теглото на тежестта равномерно върху двете си ръце.
Ако трябва да се навеждате надолу към пода, клекнете бавно на колене, без огъване на гърба.
При ставане от леглото, първо трябва да се обърнете на една страна, а след това да коленичете и да се изправите, държейки се за нещо устойчиво – например, на гърба на дивана.

Не сваляйте предмети, поставени високо – можете да загубите равновесие.
Не носете високи токчета.

На омекване на релаксин сухожилия – обща, но не е единствената причина за болки в гърба и долната част на гърба по време на бременност. Понякога има загуба на диск или прищипване на седалищния нерв. Остра болка от 38-та седмица от бременността може да посочи в началото на труда. Ето защо, в такава ситуация, спешна нужда да се свържете с лекар.

Лечение на болки в гърба.

bolki-v-garba-sn-4

Пареща болка в гърба.

Основната причина за пареща болка в гърба е туберкулоза в гръбначния стълб. Заболяването туберкулоза е почти забравено, но според наблюденията в голям процент от населението (около 90%) се намира mycobacterium tuberculosis. Заразяването с него става още от детството. Ако човек получи травма най-вече на гърба, или в ставите или се простуди силно, и същевременно е с много отслабен имунитет, често на мястото на нараняването се получава център на развитие на туберкулоза на гръбначния стълб, лезиите на който дори и на рентгеновия апарат не могат да се разпознаят навреме.

Често в тези случаи се поставя правилна диагноза само ако пациентите са изтощени от силна болка и имат не едно усложнения. В това състояние болните могат да имат ужасна, пареща болка между плешките, те я описват като усукване или дълбаене в едно място на гръбначния стълб, както и в гръбнака. Болката се отразява към гърдите, където се поучава парене, болки и повишена температура.

Заболяването туберкулоза в случая на гръбначния стълб е наистина много коварно и когато се случи точно там, в пострадалия не винаги могат да се открият лезии на белите дробове. bolki-v-garba-sn-5То може да се окаже отделно огнище на туберкулозна инфекция в различни части на гръбначния стълб. Повечето хора си мислят, че туберкулозата е заболяване, което преобладава само в бедните слоеве от населението и се локализира, единствено в белите дробове. Това всъщност е огромна грешка!

С отслабването на защитните сили, Bacillus Koch (обикновено се намира в телата на почти всички хора), се активира в най-отслабените органи и започва бавен възпалителен процес. Той може да бъде например в бъбреците, лимфните възли, при жените във фалопиевите тръби, в простатата и тестисите при мъжете и да предизвика рак в тях, в отделните прешлени на гръбначния стълб или в ставите на краката и ръцете.

Мазила за болки в гърба

Освен лекарствата също трябва да се подчертаят и мехлемите, които могат да се използват за болки в гърба, тъй като това е форма на терапия, която повечето хора използват сами у дома си.

Видове мазила за болки в гърба:

Лекарства, които съдържат НСПВС. Те действат противовъзпалително и обезболяващо. Към  тях са: Найз, Фастум Гел, Нимесил, Кетонал, Финалгел, Нурофен, Волтарен, Фитобене и други. Те помагат срещу болката от всемъзможно естество и произход. Използват се и за медицински компреси.

Препарати с локално дразнещи действия и затопляне. Тези мазила съдържат екстракт от полезния червен пипер (основно активно вещество капсаицин), змийска или пчелна отрова, салицилати растителни. Най-популярните са: Апизартрон, Капсикам, Ефкамон, Випросал. Тези терапевтични съставки разширяват кръвоносните съдове, което позволява притока на кръв да се придвижи към определената област, и това води до положително влияние върху хода на болестта и снижава болката.

Мазила базирани на хондропротектори (Хондроксид, Артроцин). Прилагат се и допълнителни мерки за евентуално лечение на заболявания на гръбначния стълб, които са дегенеративни.

 

Мазила основани на лечебни растения. Те притежават действие аналгетично, противовъзпалително, регенериращо и анти-оточен ефект.

Физиотерапия

Назначава се веднага след лечение на остра болка. Съществуващите методи са за подобряване процесите на микроциркулация в тъканите на нашия гръбначен стълб, за да се контролира диетата, да се премахне хроничното възпаление, активиращо регенерацията на тъканите.

Най-често се използва: магнитна терапия, електрофореза, фонофореза, вакуумна терапия, лазерно лечение, УВЧ, термични обработки (парафинови бани и други), калолечение, балнеолечение.

Упражнения за болки в гърба.

bolki-v-garba-sn-7

bolki-v-garba-uprajneniya

 

 

 

 

bolki-v-garba-uprajneniya-2

Цигун.

Ако посетите Китай, ще бъдете шокирани от броя на хората на различна възраст, които участват по улиците в странни гимнастики, напомняща на някои гладки бавни танци, от бойни изкуства със съзерцателност и пълно потапяне в себе си. Това е всичко – прояви на известните китайски съкровища от древността, известни като цигун упражнения. Всеки разкрива в тази гимнастика нещо полезно за себе си:

Първо тя помага за подобряване сетивата и вътрешното зрение;

Второ – да се подобри силата на ума и тялото

Трето – да се справяте с по-сериозни заболявания.

В превод от китайски „Цигун“ се превежда като „способност да управлявате своята жизнена енергия.“

За всякакви болки цигун може със сръчен и припрян подход, и търпение да помогне с прости, понякога странни упражнения, разработени в древни времена. Не е чудно, че в арсенала на цигун има и упражнение за гърба. Друг подарък, който Чигун може да представи за всеки с какъвто и проблем да има – това е възможността да се разшири пълноценния живот до дълбока старост.

Чигун е възможността за разширяване на пълноценен живот, докато дълбока старост.

Според китайската философия тялото винаги съдържа в себе си божествената жизненост, духа и силата, наречена „чи“, освобождаване и изпращане. От прилагането на такива упражнения като цигун и други, бихте могли теоретично да получите подобрение на здравеопазването си и на доброто настроение за дълги години. Способността да се управлява и контролира е преведен на китайски като „оръжие” – чрез комбиниране на два знака заедно.

Основи на цигун упражнения

Нека се опитаме да разберем някои основи на това умение, защото без основите на знания, създадени от липсата на вяра, никога няма да достигнем до победа!

Примери за упражнения за гърба с видео

Цигун упражнения за гърба ви позволяват да се развиват гъвкавостта на гръбначния стълб и на мобилността на ставите му. Преди стартирането му, помнете някои важни точки:

Опитайте се да правите упражненията един – два пъти на ден с поддържане на предварително определен брой повторения.

Упражнения на цигун.

Упражнения на цигун.

Всички движения трябва да бъдат бавни и плавни.

Те не изискват големи усилия и пространство, така че могат да се направят във всяка възраст и във всяка стая.

С правилното им изпълнение трябва да чувствате енергията на Чи като приятно усещане за топлина и болки в мускулите.

Ако се правят правилно, цигун упражненията трябва да чувствате енергията на Чи като приятно усещане за топлина и болки в мускулите.

Упражнение за развитие на цервикалната подвижност на гръбначния стълб.
Бавно обърнете главата си наляво, надясно, надолу, нагоре. Всеки път, връщайте главата си към първоначалната позиция. Упражнението се изпълнява 8 пъти (тук и по-долу). Амплитудата на въртене – да достигне до възможно най-високата точка. Стандартни правила:

Дихателна техника на цигун.

Дихателна техника на цигун.

докато завъртате главата на ляво и дясно – 60 °

когато огъвате назад – 45 °

когато навеждане напред – брадичката нагоре срещу ключицата

На края трябва да останете в изправено положение.

Упражнения за горната част на гърба, раменете и врата.

Изходно положение: ръцете са събрани на нивото на средните линии на лицето. Бавно ги извеждаме в страни, сгъвате ръце в юмруци и обърнете главата си наляво. В края доближавате плешките заедно, предмишницата трябва да е перпендикулярна на пода. Отново се присъединяват ръцете и повторете упражнението в обратната посока.

bolki-v-garba-uprajneniya-cigun

Упражнения цигун.

 

Ръцете, свити в лактите, предмишниците перпендикулярни на пода, ръцете сгънати в юмруци. Бавно вдигнете ръцете над главата, стиснете юмруци и погледа към лявата ръка. Опитайте се вдигнете ръцете си по възможност най-високо. Застанете изправени в изходноположение и повторете упражнението, като погледнете към дясната ръка.

Кръстосани ръцете бавно ги повдигнете нагоре, като ги гледате с очите си. Пуснете надолу с ръка, обърнете дланите нагоре и надолу – в посока на лявата ръка. Върнете се отново в изходна позиция и повторете упражнението със завъртане на главата към дясната ръка.

Упражнение за кръстния и поясния отдел на гърба.

Извършване на кръгово въртене на тялото първо в посока на часовниковата стрелка, а след това – обратно на часовниковата стрелка, натиснете ръцете зад долната им част назад, за да се увеличи обхвата на движение.

Бавно вдигнете ръцете си с палци нагоре, и ги следете с очите си и свеждане до хоризонтално положение дланите нагоре. След това се свеждат дланите надолу и се огънете в долната част на гърба, да докоснете пода с палци. Непреклонно, докато вдигате ръце нагоре повторете упражнението.

Още упражнения за болки в гърба – ТУК.

Природни лекове за болки в гърба.

Днес много алтернативни методи се предлагат за преодоляване на досадните болки в гърба от така нареченото народно третиране.

Ето някои известни, а също и не толкова популярни рецепти за необходимото лечение на болки в гърба от народната медицина.

Народната медицина разполага с широка гама от средства за болки в гърба.

Народната медицина разполага с широка гама от средства за болки в гърба.

Мехлем за болките се подготвя със следните продукти: конски кестен, животинска мазнина (гъша мас или друга) и камфорово масло. Избраната мазнина по принцип трябва да се стопи и заедно с останалите 2 съставки се смесват с еднакви количества (конският кестен преди това да бъде пулверизиран или смлян с машинка). Мехлемът е в състояние да се ползва както за намазване, така и за компреси.

За подготовката на тинктури от златен мустаци (кализия), ще трябва 500 мл бишофит (разтвор бромно-хлориден с още минерали), които са нужни, за да се залеят 35-40 коленца от растението. Разбърква се и се държи на тъмно място за 10 дни. Полученият състав трябва да се прецеди, за да се получи тинктура, която е подходяща да се прилага като лосион или за втриване.

Подгряване с компрес от конска мазнина. Тя трябва да се нареже на тънички парчета и да се приложи на възпаленото място (като алтернатива може да послужи мазнина от куче или язовец). Отгоре увийте с полиетилен и кърпа за затопляне. Дръжте компреса за 3-4 часа. Имайте милост към животните и си намерете алтернатива! А и тези животински мазнини не се срещат по магазините и пазарите, но просто да се знае.

Вземете 300 грама белен чесън и го прекарайте през месомелачка. След това го изсипете в 100 мл водка и оставете парливата смес на стайна температура за 10 дни. След изтичане на предложения период, можете да предприемете лечение с рецептата. Взема се малко количество от чесновата тинктура разпростира се върху подходяща кърпа и се прилага на възпалената област на гърба. Отгоре се увива с топла кърпа. Дръжте компреса до час, кожата след което трябва да се избърши с влажна кърпа. Повтаряйте процедурата през ден, докато болката утихне.

За да се подготви подходяща лечебна течност за терапевтична вана, ще имате нужда от ленено семе 500 грама, което да залеете с 3 л вряла вода и го запазете захлупено за 2 часа. След това лечебната смес да се добави към топлата вода за банята. Тя трябва да бъде 30 минути на ден.

Рецептата е за лечение на дегенеративни заболявания на междупрешленните дискове и херния.

Пригответе найлон, парче памук или ленена кърпа и топъл вълнен плат или кърпа. Смесете в отделна купа лъжичка мед и сок от алое. Ако сте алергични меда, тази съставка може да не се добавя. В отделна купа, комбинирайте 100 г синя глина и три чаши топла (не повече от 40 ° С) вода – масата трябва да бъде еднородна и консистенцията да напомня на крем. В масата на глина се добавя смес от мед и сок от алое и всичко се разбърква добре. Полученият състав се прилага върху засегнатата част на гърба и увийте с фолио. Върху найлоновата опаковка, да се сложи памучна кърпа и увие с топъл вълнен плат.

Лапата с тази смес с глина да стои за около час и я премахнете. Кожата да се изчисти с топла влажна кърпа върху останките на глината и отново се избърсва, до приключване с топлата кърпа. Тази лапа с глина може да се направи, ако е необходимо, а най-добър ефект има прилагането й три пъти дневно през ден за 2-3 седмици.

Лечение на ишиас с глина.

Глина за болки в гърба.

Глина за болки в гърба.

В керамична купа трябва да се смесят 100 г зелена или синя глина с 2-3 чаши ябълков или по желания винен оцет. Получената маса се загрява леко до 38-40 ° С и се прилага към долната част на гърба, гръбначния стълб или гръдния кош (т.е. в областта на ишиаса). Върху лапата с глина се слага фолио, памучен плат и вълнен плат за затопляне. Компресът да държи един час и измийте лапата с напоена с топла вода кърпа, да се носят топли дрехи и увийте засегнатата област също с кърпа. С тези процедури трябва да се повтарят 3 пъти през деня за 2 седмици.

Рецепта за бързо облекчаване на болки в гърба с тамян.

Смесете по 50 грама тамян и ябълков оцет. С получения разтвор се навлажнява парче вълнен плат, прикрепен към кръста и се увива. Компресът може да се съхранява докато изсъхне. Процедурите помагат да се отървете от досадните болки в гърба за три дни.

Срещу остри болки в гърба с помощта на пресни корени и листа от хрян.

Коренът на хряна се мели в месомелачка и полученото се поставя върху парче памучен плат. Платът с хряна внимателно се прилага на мястото на болката. Леко затоплете мястото на компреса като сложете топла тухла или леко загрята ютия за 3 минути. Кашата от корени на хрян се отстранява а на гърба се поставя хрянови листа, които могат да се увият с вълнен плат. Пациентът може да се облече и го увийте отзад с топло одеяло. Увитата каша трябва да се държи поне 15 минути.

По време на следващата сесия, можете да приложите загрята тухла или ютия за по-дълго време – 4,5-5 минути, а времето на увиването да се разшири до половин час. Тези процедури ще помогнат да се затопли за дълго време болното място, и да се забрави за болката в гърба, а ефектът от тях става забележим след първата или втората процедура.

Да се отървем от ишиас, използвайки горчица.

Разбъркват се 100 г горчица на прах с 100 г натриев хлорид и се прибавя към получения прах пречистен керосин трака, че да се получи паста. Всички компоненти се смесват, докато се разтворят, и с получената смес се разтрива областта на болката. Това може да се извърши до изчезването на симптомите на ишиаса.

Ако нямате керосин към горчицата на прах и разтворът на сол може да се прибави и компрес с водка. Смесете 100 грама горчица на прах и 200 грама сол и ги изсипете в 500 мл водка. Полученият разтвор престоява за 1-2 дни. Нанесете парче памучен плат и го прикрепете към гърба, увива се и компресът се оставя да престои 2-3 часа. Лечението може да продължи дълго време – около 1-2 месеца, в зависимост от тежестта на симптомите и честотата на пристъпите.

В допълнение към рецептите от народната медицина у нас широко се използват за лечение пчелните метаболитни продукти (известни като Апитерапия), лечението с пиявици (хирудотерапия), различни полезни техники на хиропрактика, остеопатия, рефлексотерапия.

Правейки заключение, следва да отбележим, че избавянето от болки в гърба може да става ефективно и бързо. Но това изисква търпение, време и поне някакви макар и малки усилия. В допълнение много е важно не само да се пребори болката, но и също така да открием коя е причината. Това непременно ще помогне да се разработи подходяща ефективна програма за рехабилитация и профилактика на болката и да започнем отново своя нормален живот.

Пластири за болки в гърба.

Пластирите представлява лепенки със специално подбрани лечебни вещества, които въздействат през кожата върху проблемното място. Те го загряват и помагат да се подобри състоянието му.

Болки в гърба – лечение, упражнения цигун и народни лекове.

Болки в гърба – лечение, упражнения цигун и народни лекове.

Така например те могат да бъдат с аналгин – АР – ЕА – Аналгин, за успокоение на болките.

АР1 – ЕА – Беналгин – съдържа кофеин, метамизол и витамин В1. Метамизолът действа температуропонижаващо и обезболяващо. Кофеинът – стимулира централната нервна система и подсилва действието на метамизола. Той също помага за проникването му в мозъчната тъкан. Витамин В1 се използва за подобряване обмяната на веществата и за провеждането на нервните импулси.

АР2 – ЕА – Ибупрофен – противовъзпалителено и болкоуспокояващо действие и противоревматичен ефект.

АР3 – ЕА – Аспирин – обезболяващо и противовъзпалително действие.

Има и други видове с различни лечебни вещества в тях. На пазара се предлагат и нови японски пластири с нов вид терапия – Проензи Термо Терапия. Те затоплят болното място до 40 градуса за 8 часа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *