Болки в гърлото-причини, симптоми и лечение

Фарингитът най-често е причинен от вирусна инфекция

Фарингит е възпаление на гърлото, съпроводено с дискомфорт, болка и болезнено преглъщане. Фарингитът е подуване на фаринкса, който се намира между сливиците и ларинкса. Причините за възпаление на гърлото най-често са: вирусна инфекция, настинка или грип. Някои вируси могат да предизвикат силни болки в гърлото и да предизвикат коксаки инфекция или мононуклеоза. Бактериите, които най-често причиняват фарингит са стрептококи, които водят до стрептокок в гърлото. Бактериите гонорея и хламидия също стават причина за възникване на фарингит. През студените месеци най-често боледуват хората от възпаление на гърлото. Заболяването често се разпространява сред членовете на семейството, заразно е.
Симптомите при фарингит са: възпалено гърло, треска, главоболие, болки в ставите и мускулите, кожни обриви или подути лимфни възли в областта на шията.

Болките в гърлото са характерни за зимните месеци

При наличие на силни и непоносими болки в гърлото задължително се консултирайте с лекар. Тъй като повече болки в гърлото са причинени от вирусни инфекции, антибиотиците не помагат. Единствено ако е на лице стрептокок в гърлото се преписва лечение с антибиотици. В останалите случаи се препоръчват: пийте на често топли напитки като чай с мед и лимон; правете си гаргара с топла солена вода; смучете противовъзпалителни хапчета; при силни болки вземете болкоуспокояващо като ацетаминофен.
Възможни са евентуални усложнения като запушване на дихателните пътища или абсцес около сливиците и зад гърлото. Ако имате силна болка в гърлото, подути лимфни възли, затруднено дишане спешно потърсете лекарска помощ.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *