Болки в корема – какво може да се направи в отделните случаи

Едни най-често срещаният тип на оплаквания при деца и за хора на различни възрасти са досадните болки в корема. Ето какво са причините и симптомите.

Съдържание на статията: Болки в корема.

Болки в горната част на корема. Болки в корема вдясно. Болки в дясната зона на нивото на талията. Болки в лявата част на корема. Болка в корема около пъпа. Болки в корема под пъпа. Болки ниско долу в корема. Какво са ензимите и за какво служат? Постоянни болки в корема.  Болки в корема при деца.  Болки ниско в корема при мъжете. Болки в корема при бременност. Болки в корема след секцио. Болки в корема след аборт.

Болки в корема.

Болки в корема – това е най-често случващият се тип на оплаквания за деца и хоар от различни възрасти. Причините са различни, вариращи от просто храносмилане или някакви заболявания на храносмилателния тракт, глисти, апендицит пневмония, бъбреци или рак на пикочния мехур, инфекциозни заболявания (дори възпалено гърло и простуда). И все пак е важно да се различава, когато болката е в резултат на хиперперисталтика на червата, като прекомерно образуване на газ, и когато има сериозен симптом на патологичния процес. Коремна болка траеща от няколко секунди до няколко минути, не е опасна и причина за безпокойство.

„Живот“ и „корем“ в езика на древните славяни са били посочени в една дума. И това има своя собствена логика: за да живее човек, трябва да му е здрав корема, в който се преработва и усвоява храната.  най-важно в живота наистина се съхранява в стомаха . С изключение може би на мозъка, те не биха оцелели поради натоварването, което обикновено се пада на храносмилателната система. Работата й със смилането и усвояването на храната е много тежка.

“Фигурин

Славяните (както и другите народи, живеещи в нашия климатичен пояс) обичат да ядат, а това е и необходимост. Винаги са обичали и като цяло, те са прави: усилената работа изисква и много да се консумира, най-много калории – разбира се, за попълване на необходимите разходи. За поддържане на топлината на собственото си тяло се изискват допълнителни калории и защитен слой от мазнини. Ето защо храната трябва да е в изобилие, и това едва ли не е главното условие за оцеляване.

Но ако в древни времена този здравословен апетит някак си е бил ограничен в зоната на рискованото земеделие, данъците, таксите, и набезите на номадите, то в по-съвременните времена натоварването на стомаха е значително увеличено. Здравословният апетит остава, а ограничения (с изключение на съвестта) – вече няма. Така че няма нищо странно, ако всеки ден на всяко място по корема нещо се усеща, изпълнено с болка и претоварване. Факт е, че боли храносмилателния орган. Не мозъка – това е сигурно. Но за останалото е невъзможно да бъдем абсолютно сигурни. Нещо там доставя сигналите, опитвайки се да ни припомни, че няма жалост за стомаха, и ние буквално да рискуваме живота си. За разшифроването на тези съобщения ни помагат лекарите терапевти, които успяват да определят за всяка болка от определена зона от корема, какво я причинява и какво трябва да се прави.

Има два главни вида болка – висцерална и соматична. Висцералната болка е от възпаление на нервните окончания в нежната стена на органа и е болка, свързана със спазъм или точно обратното – с разтягане например на стомаха или съсседния орган дванадесетопръстника (и често с исхемия на лигавицата). Висцералната болка е по-различна и възниква като колики  (чернодробни, бъбречни, чревни, и т.н.) с различен интензитет, не е остра и е локализирана не само в засегнатия орган (често средната линия на корема), но също и в други коремни части. Тя има определени зони – отражение на предаването на болките в области на тялото инервирани от същите корени, а те са сензорни влакна и носят нервни импулси от вътрешните органи.

Соматичната (нарича се и перитонеална) болка се причинява от възпаление на перитонеума с развитието на патологичния процес (например, перфорация при язва на стомаха) започват да дразнят края на гръбначните нерви, разположени в перитонеума.

Соматичните болки, за разлика от висцералните имат постоянен характер, точно локализиране, придружени като правило от мускулно напрежение в предната част на коремната стена. Те имат остър режещ характер, засилено от движението и дишането. Пациентите лежат в леглото неподвижни като с всяка промяна в положението увеличава болката.

Спазмите обикновено са следствие на стесняване на червата ограничено в резултат на различни патологични процеси (белег за стриктура в улцерозен колит и другата болест в коремната област – болест на дебелото черво на Крон, доброкачествени и злокачествени тумори). По-рядко се забелязва при чревна дискинезия с преобладаване на спастичен компонент.

Болки в горната част на корема.

Болки в корема.

Болки в корема.

Симптом: режеща остра болка, понякога се появява в областта на гръдния кош. Тя е придружена от чувство за тежест в корема, подуване на корема.

Най-вероятно, това е гастрит. Освен, ако разбира се, се изключва възможността, че сте били бити с юмрук в стомаха. Това може да се случи и по време на тренировки по бойни изкуства. Най-често случващата се причина за гастрит са бактериите Хеликобактер пилори. Те измъчват стомашната лигавица повече от лютите чушки или алкохола, които между другото, също са провокатори на гастрит. Хормоните на стреса започват да стимулират отделянето на излишната солна киселина в стомаха – и това е друг фактор за развитие на възпалението. В убеждението на народа е и друг фактор за язвата например, че „язвата е от нерви“. За силна и продължителна болка наистина може да има съмнения не само за гастрит, но и язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Причини за възникване на гастрит.

bolki v korema 2Гастрит е възможно да се получи от висока киселинност (hyperacid) – за него всичко е ясно: стомашната киселина дразни стомашната стена и се получава възпаление. А е възможно и при ниска киселинност (hypoacid) да е налице същия проблем. Фактът, че ниската киселинност първо спомага на вредните бактерии Хеликобактер пилори да оцелеят и второ, не осигурява нормална среда за храносмилането, с което би трябвало да предотврати гниенето на храната.

Но може би това е инфаркт на миокарда. Тази болест е често маскирани като „нещо в стомаха.“ Ако болката е откъм лявата страна на корема долу, веднага – бърза помощ! Възможно е това да е апендицит. Той често започва с неуточнена болка в стомаха, а по-късно тя отива в дясната страна и става доста по-различна. Ето защо, когато има дискомфорт в областта на корема обикновено не се препоръчва да се вземат болкоуспокоителни: те могат да затруднят диагностиката. Може да се наложи спешна медицинска помощ.

Какво да се прави? Е, ако не е имало спешна хоспитализация, постарайте се възможно най-скоро да си уговорите среща с гастроентеролог или друг лекар. Най-добре ще е да се направи гастроскопия: Само тази процедура ще постави ясна диагноза, за да се назначи правилното лечение.

Болки в корема вдясно.

При остър апендицит – операция.

При остър апендицит – операция.

Симптом: остри болки в корема вдясно и особено в горната част, които възникват внезапно, придружени от чувство на тежест, гадене, повръщане, подуване на корема. Тя отива към дясната плешка и трае с часове.

Най-вероятно, това са жлъчни (чернодробни) колики. Причина за тях са камъните, които стагнират жлъчката. Може да провокира атака и много стрес, празнична вечеря (пикантна храна, мазнини, алкохол), междуградски път с кола по неравен път и наклонена поза (при миене на подове, секс или упражнения за разтягане).

Но може би това е миокарден инфаркт,  особено при наличие на сърдечносъдови патологии.

Какво трябва да се направи? Нужен е лекар, може да постъпите в болницата (лекарите, най-вероятно, ще настояват за това). Трябва да бъдете прегледани от лекар, гастроентеролог и уролог. Не забравяйте да кажете, ако приемате противозачатъчни хапчета – те могат да предизвикат допълнителна атака. Изключване от диетата на солена, мастна храна и сладкиши. Да не се яде в продължение на 12 часа след болките. Опитайте се да контролирате теглото си – ако имате допълнително наднормено тегло, започнете програма за отслабване, за да се отървете от излишните килца или поне до известна степен да ги намалите.

При друг симптом: значителен дискомфорт или тъпа болка, загуба на апетит.

Най-вероятно, това е дискинезия на жлъчните пътища. Това е нарушение на тяхната моторика. Поради това, че има проблеми с потока на жлъчните сокове, а в дванадесетопръстника, като по този начин се отклонява целия процес на храносмилане (на първо място – усвояването на мазнините).

Но може би това е остър хепатит А или Б, обостряне на хроничния хепатит С, също и цироза. Особено необходимо е да се мисли за проблема, ако един от симптомите е изпражнения със светъл цвят.

Какво трябва да се направи? Бързо посетете хепатолог и гастроентеролог. Дори ако не се потвърдят най-лошите подозрения, все още ще е строго забранено да се преяжда (дори и по време на почивката), диетата трябва да бъде една малка част, пет или шест пъти на ден, на малки порции, да не е богата на мазнини, пушени и пикантни храни. Естествено и без алкохол.

Болки в дясната зона на нивото на талията.

Зони на различните типове болки в корема.

Зони на различните типове болки в корема.

Симптом: Силни режещи болки, които се разпространяват и към долната част на корема и гениталната област. Те имат колебания разбира се, първо отслабват и след това се изострят.

Най-вероятно, това е бъбречна колика. Уролитиаза може да бъде причина за това, инфлексия уретер, възпаление. Бъдете внимателни в опитите си да намалите излишното тегло. Прекомерното тънкост е един от подбудителите на бъбречните проблеми за нераждалите жени. Налице е липса на ретроперитонеални мазнини, което помага на органите, да останат запазени.

Но може би това да е и възпаление на яйчниците (аднексит); болки ниско в гърба (особено ако болката попада в долната част на гърба); апендицит.

Какво трябва да се направи? Ако вече сте срещнали подобна ситуация, тогава приемете, то вземете обезболяващо лекарство, което облекчава спазмите. Непременно запланирайте, посещение на следващия ден при уролога. Болката се появява за първи път? Стискайте зъби и без да вземате медикаменти изчакайте пристигането на линейка. За да се диагностицира точно, се запишете за консултация с гинеколог, невролог и хирург.

Болки в лявата част на корема.

Симптом: Болки по-специално в лявата горна част на корема, които набират сила с течение на времето. Понякога изглежда, че те опасват торса. Придружени са от гадене, диспепсия, подуване на корема. Особено лошо е положението след ядене на мазна храна и пиенето на спиртни напитки.

Най-вероятно, това е панкреатит  – остър или хроничен. При него страданието идва от панкреаса. Тъй като има нарушение на отлива на сокове, съдържащи храносмилателни ензими. Те не започват да действат на храната, а на самия орган, което води до неговото разрушаване.

Но, може би това е кървене язва на стомаха и / или на дуоденума.

Какво трябва да се направи? Започнете диета. Яжте малки порции пет до шест пъти на ден. Алкохолът е строго забранено, без масло и тлъст бульон. Ако симптомите се увеличават бързо, ставайки все се по-зле с всяка изминала минута – потърсете бърза помощ, необходима е спешна помощ от хирург.

Болка в корема около пъпа.

Симптом: метеоризъм, подуване на корема, коремна необузданост, краткосрочна болка.

По-скоро това е преяждане. Вие сте преяли и затова стомаха, черния дроб, червата и панкреаса просто не се справят с обема на постъпилата храна – и сега газовете се движат през червата, което води до дискомфорт.

Но може би това е дисбактериоза. Изчакайте, ако сте болни и приемате антибиотици. Симптомът е и на лактозна недостатъчност. Обърнете внимание, не са ли включени описаните симптоми с употребата на млечни продукти.

Какво трябва да се направи? Идете до най-близката аптека и купете лекарства за премахване на метеоризъм и ензими, които помагат на храносмилането.

Болки в корема под пъпа.

Симптом: Когато боли точно под пъпа. Скитаща болка „някъде тук.“ Тя е придружена от подуване на корема и изпражнения с разстройства (редуващи се диария и запек).

Най-вероятно, това е синдром на дразнимото черво. Такава завладяваща тема, че напълно си заслужава да й се посвети отделна страница!

Но може би това е вирусни инфекции или гастродуоденит.

Какво трябва да се направи? Ако установите, че температурата се повиши и започва повръщане, незабавно се обадете на спешна помощ, вземайте ентеросорбенти, които помагат за извеждане на токсичните вещества от организма. Техни активни вещества са активен въглен, ентеросгел, смекта.

Болки ниско долу в корема.

bolki v korema 4Симптом: Боли в долната част на стомаха – в средата, наляво или надясно.

Най-вероятно, това е възпаление на придатъци.

Но може би е и: ендометриоза; цистит; извънматочна бременност; просто приключване на болките на фона на синдром на дразнимото черво.

Какво да се направи? Препоръчително е да се направи посещение при гинеколог. И – в никакъв случай – никога, във всеки случай, да не се лекувате самостоятелно.

Какво са ензимите и за какво служат?

Ензимите – белтъци, които ускоряват биохимичните реакции в тялото, които с тяхното участие ни осигуряват енергия за живот и за синтеза на клетки. Без тях животът е невъзможен по принцип. И храносмилането особено.

Ензимите са получени от самия организъм – чрез стомаха, панкреаса или клетките на тънките черва – и от микроорганизмите, които обитават червата и другите органи. Само в процеса на смилане участват повече от 20 ензими. Много от тях се активират само при наличието на партньори – коензими (обикновено витамини и минерали от храната).

Ензимите са много нестабилни вещества: те се разпадат много лесно. За тях са важни определени стойности на киселинността и температурата (поради което, между другото, на повечето хора намалява апетита при висока температура). Когато ядете много мастни, пикантни, пушени, осолени храни – променяте своята киселинност. И ако консумирате здравословна диета, но в нездравословни количества, тогава стандартната доза от ензими не е достатъчна за нейното усвояване.

За такива случаи се предлагат да употребявате допълнителни ензими на таблетки. Но известната руска лекарка Якушева предупреждава: „Редовното вземане на ензими е необходимо, ако имате хронично заболяване на панкреаса. От време на време можете да ги вземате за подпомагане на храносмилането при остра чревна инфекция или преяждане. Но ако имате нужда от таблетки непрекъснато, това означава, че вашата диета е значително компрометирана, и тялото вече е на провал. Това означава, че е време да се намеси докторът.“

Постоянни болки в корема.

Постоянни болки в корема се случват по-често при прогресивни възпалителни лезии и се наблюдават при грануломатозен и язвен колит, синдром на дразнимото черво, тумор на дебелото черво с перифокално възпаление, дивертикулоза и дивертикулит с образуване на възпалителен инфилтрат или дори перитонит. Притъпена болка в епигастриума често е първата проява на дифузна семейна полипоза на проблемното дебело черво и може да се обясни с нарушение на секреторната и моторната дейност на стомаха.

Болки в корема при деца.

Болки в корема при деца.

Болки в корема при деца.

Когато детето е с болки в стомаха, как да се определи дали е от апендицит или от лошо храносмилане.

Остри болки в корема – състояние, застрашаващо живота на децата. Дали е фалшива тревога? Какво да правим в такъв случай?

Болки в стомаха – това е – най-разпространеното оплакване в детството. И майките да свикват с „борбата“ с обичайните средства на болката: спазмолитици, аналгетици, ензими. Но често под обичайните коремна болка са скрити сериозни заболявания, които изискват спешна операция.

Една от най-опасните ситуации е възпаление на цекума на апендикса – остър апендицит. Това най-често се случва на деца между 8 и 14 години, но заболяването се появява във всяка възраст. Апендицитът при деца често се маскира под атака от холецистит или гастрит, инфекции на пикочните пътища, и дори пневмония или ТОРС.

Понякога 5-7 дни след възпалено гърло или настинка детето започва да се оплаква, че има болки в стомаха. Това, разбира се, не означава, че това е апендицит – тялото на детето е така съставено, че стомахът може да боли от най-различни причини. Например има диария – и без други опасни признаци. Детето се лекува за чревна инфекция, а то е съвсем друго.

Какво трябва да знаят родителите? На специалистите тези ситуации са добре известни.

Детето има остри спазми или болки. Така винаги започва апендицит.

Детето се оплаква: болки в стомаха, сочейки към пъпа. Понякога болката се разпростира върху цялата част на корема, постепенно се премества в долната дясна страна (илиачната област).

Болката се премества в ръката или в крака.

Детето става раздразнително.

Често то прави принудителна поза: да лежи на дясната страна с притискане на краката към корема.

Не дава да се докоснат до корема му.

С напредването на болестта започват гадене и повръщане.

Температурата е нормална, но се и увеличава понякога до 37.5 °С.

Появяват се редки изпражнения.

Става ясно, че трябва да постъпи в болницата!

Ако в рамките на два часа болката продължава, необходимо е да се извика „бърза помощ” вземе детето в болницата. Най-малкото дете е толкова трудно за диагностициране на остър апендицит тъй като то, бебето не е в състояние да говори за чувствата си.

Хирургът ще разгледа детето в болницата. Един опитен лекар може да открие разликата в тонуса на мускулите на предната коремна стена в дясно и от лявата страна, с ръката си в средната линия и в упражняване на натиск в същото време на коремната стена на дете с палеца си от едната страна и с останалите пръсти от другата. Често стомахът е подут и болезнен за палпация във всички отдели.

За изясняване на диагнозата се прави ехография на корема, и CBC. Детето често се налага да напусне болницата и да се следи състоянието му, но често много родители протестират срещу такива „крайни мерки.“

Не се спори! Хирургът знае най-добре! Много е вероятно, че в един час, и може би един ден на детето ще се нуждае от спешна операция, затова то трябва да се контролира!

Апендиксът предимно се отстранява чрез метода лапароскопия, хирургът прави малки пробиви в областта на корема, вкарва специалните инструменти и извършва операцията. Предимствата на този метод са минимална инвазивност и намален риск от постоперативни сраствания.

При изписването от болницата, родителите получават съвети от лекаря: как да го хранят, детето има нужда от диета и за колко време, какво и кога те му позволяват да упражнява и т.н. не съществуват единни правила.

Ако изведнъж къщата детето започва да се оплаква от нещо, веднага се консултирайте с лекар, за предпочитане с хирург, който ще работи с него.

При малките деца се среща и чревна инвагинация, което също дава една картина на остри болки в корема. Какво става, ако това се случи? Червата в долната част на корема се препокриват. Поради стесняване в червата се формират стеснени съдове и притокът на кръв е нарушен.

Основната опасност, която може да се развие е некроза (смърт на тъканите), рак. При кърмачета, инвагинация е най-често се случва, защото при неправилно въвеждане на допълнителни храни със зеленчуци или плодове, които увеличават перисталтиката. И това се случва при момичетата по-рядко, отколкото при момчетата. При по-големите деца, причината може да бъдат необичайните изпъкналости на стената на тънките черва, полипи на вътрешната стена на червата, тумори и други заболявания, при нарушение на подвижността. Много често заболяването се развива внезапно:

Детето плаче, покрито с пот, с огънати крака.

След първата атака с продължителност 5-10 минути, детето става апатично, преди следващата атака. С увеличаване честотата на атаките се развива подуване на корема.

В изпражненията се вижда кръв.

Може да видите повръщане, което съдържа кръв и се смесва със слуз, подобна на желе от малини.

Понякога между атаките може да се усети къркорене в червата.

Може да се повиши температурата.

Ако тези симптоми на детето са налице, то трябва да бъде спешно хоспитализирано. Ако първата атака на болка преди лечението е от 12-18 часа, проблемният участък в червата може да се спаси.

За да се установи диагнозата на инвагинация, се прави рентгеноскопия: на детето се прави клизма с разтвор на бариев сулфат, за да се превърне увредената зона във „видима“ в изследването.

Ако времето не стига през ректума в дебелото черво се впръсква въздух под налягане и то постепенно се изправя.

Когато детето бъде доведено в болницата твърде късно е необходима операция. Тя може да се извърши чрез лапароскопия от хирург ръчно, като се прилага лек натиск се изправя повредената област. В случаите, когато има тъканна некроза на дебелото черво настъпва, хирургът намалява повредената част, и след това зашива здравата чревна област.

Ситуацията изисква спешна медицинска помощ, ако едно дете: има силни коремни болки, напрежение в нашата предна коремна стена, гадене и повръщане, свръх възбуда, треска.

Ако едно дете е имало силна остра болка в областта на корема, не трябва:

Да му се дават болкоуспокояващи, лаксативи или някакви други лекарства – това може да попречи на диагностиката.

Да се поставя грейка или тампон върху корема, да се прави клизма – тя засилва възпалението, което може да доведе до перитонит (гнойно възпаление).

Да му се дава вода и да се храни преди изследването, ако е необходимо действие и приложение на анестезия, наличието на храна и течности в червата резултатът ще е повръщане.

Между другото защо се появява болката на детето в стомаха? Причините са много:

лошо храносмилане, стомашно-чревни разстройства и запек;

хронични заболявания на храносмилателната система: стомашни, холецистит, панкреатит, гастрит, колит;

бъбречно заболяване на пикочните пътища, възпаление на червата, чревни алергии;

инфекциозни заболявания: дизентерия, паротиф и други;

хранително отравяне;

настинки, тонзилит, грип, особено ако детето има висока температура;

психологически причини – от страх до въодушевление.

Болки ниско в корема при мъжете.

В повечето случаи коремни болки при мъжете, показва наличието на хронични възпалителни заболявания на пикочо-половата система, по-специално на простатната жлеза. Според статистиката, един на всеки трима мъже над двайсет и пет години е с хроничен простатит. Болките в корема са основният симптом на заболяването. За съжаление простатитът не е единствената патология, която е с този симптом. Съществуват редица заболявания, които също са показани и за разлика от латентността на хроничния простатит са по-сериозна заплаха за здравето и живота на пациента. Така че преди да практикувате гадаене или самостоятелно лечение е много важно възможно най-скоро да отидете на лекар, защото болката – това е точният симптом, на който навреме трябва да се обърне внимание, преди да е станало твърде късно.

Причини за възникване на болка в долната част на корема при мъжете

Болките в долната част на корема при мъжете могат да се дължат на заболявания на следните системи: пикочна система; репродуктивна система; храносмилателна система; периферна нервна система.

Пикочната система е отговорна за създаването, натрупването и отделянето на урина от човешкото тяло. Структурата на отделителната система се състои от следните органи: бъбрек; уретери; пикочния мехур; уретра.

 

Синдромът на клинични заболявания на пикочните пътища най-често са бъбречните колики. Този синдром се характеризира с остри пристъпи на болка, локализирана в хода на уретерите, пикочния мехур и уретрата. Тази болка излъчва се излъчва в лумбалната област, във външните полови органи, както и в слабините, надпубисната и илиачната зона между съществуващите патологии на коремната болка, отделителната система може да предизвика следните заболявания: пиелонефрит; уролитиаза; цистит; рак на пикочния мехур; уретрит.

В долната част на корема при мъжете се възпаляват някои структури. Местните болки в корема могат да бъдат причинени от лезии на следните органи и структури: семенните везикули; на простатата; тестиси; бъбрек; пикочния мехур; уретер; тънкото черво ( илеум ); на дебелото черво ( апендикс, сигмоида и ректума ).

Анатомия на долната част на корема на мъжете и лечение при болки.

bolki v korema 3В медицината, предната коремна стена е условно разделена на три части: Epigastrium (горна част), Mesogastrium (средна част), Hypogastrium (долна част). За всички остри възпалителни заболявания на органите на коремната кухина има събирателен термин „остър корем“. За такива заболявания се провежда специален план за действие, от което качество на изпълнение може да зависи живота на човек.

Така че, когато се предостави първа помощ на пациента с остри коремни симптоми строго забранено е приложението на аналгетици ( болкоуспокояващи ) и наркотични обезболяващи лекарства, тъй като употребата им може да прикрие истинската причина за болката.Също така недопустимо е използването на храна и вода, промиване на стомаха и червата, приемане на слабителни (лаксативи) и закрепването на топлинни грейки към възпалената област. В този случай пациентът спешно се приема в болница в хирургично отделение. След установяване на правилната диагноза, лекарят ще прецени дали да се дават слабителни, промивки и лекарства. При болки в долната коремна част при мъжете се провежда следните лечения:

лекарствено лечение на болка;

антибиотична терапия;

ендоскопско лечение;

хирургия;

физиотерапия;

диета.

Лекарствено лечение на болките в корема

При лечението на хронична болка в долната част на корема ниско и умерена интензивност се препоръчва да се вземат спазмолитични лекарства. Антиспазматичните лекарства имат следните фармакологични действия:

намаляване на тонуса на вътрешните органи, както и гладката мускулатура;

имат съдоразширяващо действие;

произвеждат аналгетичен ефект.

Сред съществуващите спазмолитици добре установени следните лекарства: Бускопан; Дуспаталин; Папаверин; Носпанум; Спазмомен; Метеоспазмил.

За облекчаване на коментираните болки на пациента може да се приложи прием на НСПВС. Тази група лекарства, има противовъзпалително, обезболяващо и антипиретично действие. За болката в корема може да бъде назначен на пациент, приемащ тези нестероидни противовъзпалителни лекарства: Ибупрофен; Дексалгин; Диклофенак; Нимезулид. Трябва да се отбележи, че излишъкът от предписаната доза от лекар, може да доведе до развитие на нежелани странични ефекти.

Диетична терапия.

Разположение на органите в корема.

Разположение на органите в корема.

Болка в долната част на корема е често доказателства за чревни патологии, които са под формата на диария или запек. Правилното хранене по време на тези смущения улеснява състоянието на пациента, и често допринася за бързото му възстановяване.

Характеристики на терапия с диета при някои заболявания на червата с диария:

Когато страдащият има тумори на червата се препоръчва съхраняваща диета, в която трябва да се намали приема на въглехидрати и мазнини, ограничи храни богати на серотонин ( например, домати, орехи, сливи, банани ) и за увеличаване на съдържанието на протеини.

В хронично възпалително заболяване на червата ( например, улцеративен колит, болест на Крон ) се елиминират от диетата, диетичните фибри, а от протеините ежедневната квота се увеличава до два грама на килограм телесно тегло. Когато е налице колит трябва да се елиминират храни, които предизвикват метеоризъм.

Характеристики на терапия с диета при синдрома на запек:

На пациенти страдащи от запек се назначава физиологично пълна диета №3. Терапията с диета при някои заболявания на червата се характеризира с нормално съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини, от които 30% е растително масло.

Препоръчителният прием на храни, които повишават изхожданията, и са богати на баластни вещества ( например, фибри, диетични фибри, несмилаеми въглехидрати ).

Препоръчително е да се включват в диетата плодове, зеленчуци, сушени плодове, зърнени храни, богати на фибри. Показано е приемането на минерална вода.

Болки в корема при бременност.

През периода на бременността, една жена чувства от време на време дискомфорт или болка в различни части на тялото. Това се дължи на хормоналните промени в тялото, и с растежа на стомаха, и влошаването на заболявания, които са отпреди бременността и тялото е в състояние на „заспиване“. Майката се казва в беда, ако дискомфортът или болките възникват в областта на стомаха, тъй като това място в тялото е пряко свързано с детето. Коремът за разлика от сърцето или черния дроб – не е един орган. В него има разнообразие от различни органи, тъкани, структури и т.н. Ако някой от тях е болен, то възможно е да се предадат и на съседните органи и тъкани здравословни проблеми и болести или само болки. Затова трябва спешно да се извика медицинска помощ. Предлагаме ви да се запознаете с това, което са болка произход в областта на корема, и това, което те могат да посочат.

Усещанията възникващи в областта на корема по време на бременността, могат да бъдат разделени в акушерска и не-акушерска. Какво означава това? Когато те казват, „акушерска“, имаме предвид, усещанията и чувствата, които възникват в организма като част от бременността. Например фетални движения в напреднала бременност или приблизителни преходни болки по стените. Тези симптоми са посочени като неопасни, които не изискват намесата на медицинските специалисти. През първото тримесечие умерената болка не е сигнал за тревога, но поради физиологични промени: има омекване на тъканите апарати, образуващи поддръжката на матката, както и тяхната експанзия и изместване се дължи на растежа на организма. Често от тези болки са засегнати жени, които са имали преди бременността болезнена менструация. Но помнете: ако бременната почувства по-упорита болка или спазми в долната част на корема, ако „пищи“ в областта на сакрума – незабавно се свържете с лекар. Това може да означава началото на спонтанен аборт. Вероятността за предизвикан аборт се увеличава, ако към болките се присъединят и изпускания. Ако своевременно се предприемат действия, тогава ще може да се избегне нещастието.

В допълнение към хормоналните промени, придвижването на съдържимото в червата на бременната стават по-бавно, което от своя страна води до стагнация на съдържанието му. Това създава благоприятна среда за развитие на бактерии, които почват да растат. С цел да се подобри положението е препоръчително да не се претоварват червата като бъдещите майки трябва да се хранят правилно (балансирано 4-5 пъти на ден на малки порции, според лекарите). Болката може да бъде причинена от чревна дилатация (разшитение), сплескана и разширена матка.

Намалената имунна защита и промяната на кръвообращението в малките кръвоносни съдове на вътрешните органи може да доведе до благоприятни условия за развитие на възпаление. Поради изместванията на вътрешните органи в коремната кухина, получават се отлагания в матката и се осъществява лош контакт с вътрешните органи. Това причинява възпаление, което се простира бързо до близките органи и перитонеума, причинявайки им възпаление.

Във втория случай не-акушерските усещания се дължат на тези причини, които са присъщи на много хора, независимо от пола и възрастта. Така коремна болка възможно е да е симптом на различни заболявания. Нека изброим основните от тях, които могат да възникнат по време на бременност или ги е имало отпреди това: апендицит, цистит, холецистит, хроничен гастрит, панкреатит, заболяване на дванадесетопръстника, хранителни заболявания като токсични инфекции, когато вредните бактерии са в стомашно-чревния тракт, което води до интоксикация.

Болки в корема след секцио.

Схема на чревния тракт.

Схема на чревния тракт.

Жените през последните години все по-често искат бебе чрез цезарово сечение, а не естествено. Това е много по-лесно, защото не се чувства болка, и не е нужно дълго да страдат. Понякога цезаровото сечение е необходимо и често това е идеалният вариант. Въпреки това, след цезарово сечение усещанията за болките не минават.

Причини за възникване на болки в корема след цезарово сечение.

Независимо от превъзходните умения на лекаря, който е направил операцията, тъканта непременно ще е повредена. Операцията си е операция. И е нужно време, за да заздравее всичко. Жените през оздравителния период често се оплакват от болки в корема след цезарово сечение. Понякога болките преминават след един месец, а понякога те могат да продължат около шест месеца. Във всеки случай, това е неизбежно.

Операционен шев.

В първите няколко дни болката е постоянна, тъй като тъканите са наранени. Болките се дължат на няколко фактора. Първият е шевът. Той оказва налягане върху тъканта и причинява болка. През първите няколко часа, докато упойката ще продължи, не се чувства нищо, но веднага след като упойката премине болките ще се усещат около седмица. С цел да се подобри положението на жените са дадени обезболяващи лекарства. Но много често майките ги изоставят, за да не се навреди на бебето.

Напрежение на корема.

Също така болките могат да предизвикат обостряне на напрежението в корема например от кашлица, смях или резки движения. Това е съвсем нормално и не трябва да се страхувате. И все пак по-добре е да се опитате да избегнете излишното натоварване. За да се възстанови напълно от цезарово сечение, тялото на жената отнема три до четири месеца. Но това не означава, че болката ще бъде силна през цялото това време. Всеки ден тя трябва да става по-малка.

Чревни проблеми.

Sn.2

 

 

Намаляване на матката.

Матката изпитва болки и страдание от цезаровото сечение. В крайна сметка се оказва, че остава пресен белег. В допълнение след раждането на бебето, тя започва да се свива по размер. Този процес е винаги болезнен. Най-силната болка ще се усети в първите няколко дни, докато това смаляване е много активно. Тя ще се засили по време на кърменето на бебето, тъй като стимулацията на зърното води до активни маточни контракции.

Sn.1

 

 

Постоперативна болка.

Най-силна болка се усеща през първите няколко дни след цезарово сечение не могат да бъдат избегнати. Единственият начин да се отървете от него е да се взема болкоуспокояващи, но те трябва да са назначени от лекар. В края на краищата, вие не знаете какви ще бъдат техните взаимодействия с други предписани лекарства. В допълнение лекарството може да се появи в кърмата и да въздейства на вашето бебе с вредните си съставки.

Sn.3

 

 

Болки в корема след аборт.

Усещанията и благосъстоянието на жените след аборт зависи от това кой метод се използва, за да се прекрати бременността. Съгласно процедурата за аборт се разбира изкуствено прекъсване на бременността чрез операция или приемане на лекарства, произведени в клинични условия под наблюдението на медицински персонал. Слабост, неразположение, гадене, болки в корема след аборт може да се случи в рамките на няколко дни. Нека да видим, какви симптоми са нормални след аборт.
Бременността в зависимост от продължителността е разделена на няколко процедури на аборт: процедура „мини-аборт“ или „менструално регулиране“ извършва се за бременност до пет седмици; процедурата на маточната шийка дилатация и кюретаж на плода на матката извършва се от пет до тринадесет седмици от началото на бременността; медицинската процедура аборт се извършва при започване на бременността от тринадесетата до двадесет и първата седмица.

Когато бременността е на повече от двадесет и две седмици от зачеването, лекарите отказват да я прекъснат. Всички прекратявания на горните процедури на бременността са съпроводени с болки в корема. Това се дължи основно на намалението на матката от нормалния й размер.

Болки в долната част на корема след аборт се получават и от операция в тялото на жената. Хирургичната процедура е много болезнена, така че обикновено се прави под въздействието на упойка.

Извършването на процедурата мини-аборт става с помощта на спринцовка с дълга пластмасова тръба, която е поставена в матката. От спринцовката, чрез специален механизъм рязко се изпомпва въздух и микроскопичния ембрион с ендометриума. Тази процедура лекарят може извърши няколко пъти, за да се подобри ефективността на почистване. Мини-абортът е най-лесната форма на аборт, след което жената може да бъде изписана от болницата след три-четири часа.

Повече болезнен и с по-голям риск от усложнения е процесът в операционна зала с премахване на горния слой на ендометриума. След пълен хирургически аборт, болките в стомаха са леки, могат да дадат на жената анестетични лекарства. Болезнеността и болките са подобни на обичайната болка, която може да се появи по време на менструация. Матката има голям брой сензорни нервни окончания и намаляването до нормалния размер води до тези симптоми. След няколко дни на болки в корема обикновено след проведения аборт, те се прекратяват. Леко кървене за няколко дни след аборта е нормално.
За разлика от хирургическия метод за медицински аборт, отхвърлянето на фетуса (плодът е поне на 8 седмици) се появява спонтанен аборт под въздействието на лекарства. Получените болки в корема след този медикаментозен метод на аборт от самото отхвърляне на плода. Ако се извършва медицински аборт болките в стомаха са под формата на доста интензивни контракции, придружени от обилни кръвоизливи. Болките в корема след аборт се успокояват след изхвърлянето на плода. Много жени предпочитат медицинския метод на абортите, вярвайки, че е по-безопасен и по-малко болезнен.

Въпреки това медицинският метод за аборт увеличава риска от продължаване на бременността и от непълно фетално отхвърляне, което ще изисква хирургична намеса. Изборът на лекарства за медицински аборт се определя от лекуващия лекар, под контрола, на който се извършва цялата процедура. Лечението обикновено се провежда на два етапа. Първият етап е процесът на спиране на развитието на плода. След два или три дни повторното приемане на лекарства причинява съкращения на стената на матката и отхвърляне на умрелия плод. Малко след вземането на лекарствата жената има тежки кръвоизливи.

Болки в долната част на корема след аборт, какво да правя?

bolki v korema 7И така, ако в продължение на няколко дни след аборта, жената има болки в корема, за женското тяло това е нормален естествен процес. Това може да се дължи на операция, разстройства на тъканите и стената на матката, поради процеса на връщане на матката до нормалния си размер.

Симптомите, които трябва да сигнализират:

Повишена телесна температура, треска.

Тежка, упорита болка в корема.

Вагинално течение със силна миризма.

Устойчиво кървене с образуването на по-големи кръвни съсиреци.

Симптоми на бременността (гадене, кръвонапълване на млечните гърди).

Рискът от усложнения след аборт е минимален, ако процедурата се извършва в болница с добър специалист. Какви могат да бъдат тези усложнения?

Възможни усложнения:

Едни най-често срещаният тип на оплаквания при деца и за хора на различни възрасти са досадните болки в корема.

Едни най-често срещаният тип на оплаквания при деца и за хора на различни възрасти са досадните болки в корема.

Инфекция. Наранената повърхност на матката след аборт е идеална среда за микробите. Следователно това е най-честото усложнение – инфекция на матката. Ендометритът се развива първо остър, а след това в хроничен стадий. Симптомите на това могат да бъдат: болки в корема след аборт, температура, изпускане (уриниране). Най-безобидни проявления са рецидивиращи болки в корема след аборт, болки в гърба, нарушения в менструалния цикъл.

Ранни цервикални спазми, лошото съкращение може да доведе до натрупване на кръв в матката и да предизвика възпаление. Затова опасен симптом е липсата или, обратно, изобилието от изпускане на кръв.

Остатъчна фетална тъкан. Симптомите са болки в корема, гърба, тежки кръвоизливи, маточна болезненост.

Ако забележите тези опасни симптоми, незабавно се консултирайте с лекар! Изкуственото прекратяване на нежелана или непланирана бременност – това е много сериозна и много трудна стъпка в живота на жената. Преди вземане на такова решение жена на трябва внимателно да претегли плюсовете и минусите, в консултации с лекари, партньори и близки приятели. Трябва да се помни, че ние говорим за раждането на един нов живот и за здравето на майката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *