Болки в краката – природни рецепти и причини за възникването им

Какви са причините за болки в краката и как да си помогнем с рецепти и билки от народната медицина, с куркума, джинджифил и други природни средства

Съдържание на статията: Болки в краката. Болки в мускула на крака. Болки в кръста и крака. Болки в ставите на крака. Болки в краката при дете. Болки в крака под коляното. Рецепти за болки в краката.

Болки в краката.

Най-обикновените и често случващи се болки в краката обикновено възникват само от умора. Всъщност те преминават от само себе както се казва и затова няма да ги вземаме предвид. Ще разгледаме по-сериозните болки.

Ендартериит.

При него във вътрешната обвивка на артериите се получава възпаление.

Симптоми.  Остра болка и съпроводено с изтръпване на краката при ходене главно след изминаване на първите 50-100 стъпки. След кратък отдих и симптомите изчезват, но след като направим още двадесетина крачки, те отново се връщат. Ето защо ние сме принудени периодично да спираме по пътя. Болката в краката или в близост до тях могат да нарушат спокойствието ни дори когато сме в легнало положение, но ако ги отпуснем на по-ниско положение, то неприятният дискомфорт намалява.

Народни рецепти за болки в краката.

Народни рецепти за болки в краката.

Какво да се прави. За тези, които пушат трябва да се откажат от неестествения вреден и опасен навик, защото никотинът е основен фактор за риска от съдова исхемия и да се обърнат за помощ към съдов хирург. Той ще определи набор от изследвания: MRI, ангиография, ултразвуково изследване на кръвоносните съдове, различни кръвни тестове (включително и за неспецифични възпалителни фактори). При тежка внезапна болка по-добре се обадете на ”бърза помощ” – от голямо значение да не се бавите, това може да е сериозен признак за блокиране на голяма артерия. В такъв случай, остават Ви само няколко часа на разположение, през които е възможно да спасите крака си. Третира се консервативно и хирургично (прилага се пластика на съдовете).

Демир бозан билки за бъбреци

Атеросклерозаа на артериите.

Симптоми.  Усещат се болки в прасеца или крампи и те се увеличават при ходене, бягане, изкачване на стълби и може да предизвикат смущения през нощта. Студените крака през лятото и зимата са по причина на атеросклероза на артериите. Липса на ясна пулсации на палеца. При мъжете – изчезват на космите на пръстите на краката и се появяват проблеми с потентността.

Какво да се прави. Също се откажете от пушенето и трябва да се потърси съдов хирург. Той ще приложи ултразвукова диагностика, ангиография контраст магнитен резонанс.Ранното лечение ще предотврати гангрена и ампутация.

Остеоартрит, артрит.

Симптоми. Остра пронизваща болка започва да Ви мъчи в ставите както при ходене така и при стоене прав за дълго време. Тогава съдовете се деформират и започват да предизвикват болки. Те са утежнени и от промените във времето. Получават се възпаление, подуване и зачервяване в ставите.

Какво да се прави. Възможно най-скоро, за да посетите ревматолог, за да направи рентгеново изследване на ставите и обща кръвна картина. Също се прилага в такива случаи артроскопия – това диагностичен и същевременно терапевтичен метод. Лечението е много сложно, така че в допълнение към медикаментозното лечение се нуждаете и от специални ортези, физикална терапия, диета, упражнения и други.

Пикочо-полови заболявания.

Симптоми – болки в таза.

Какво да се прави. Ултразвуково изследване на органите на таза.

Тромбофлебит.

Симптоми.  В прасеца има постоянна или пулсираща болка, която често се превръща в усещане за парене. Получава се зачервяване, подуване и болезнено уплътнение по вените.

Какво да се прави. Веднага трябва да потърсите съдов хирург. Направете ангиосканиране – да се направи оценка на вените по цялото тяло, за да се установи тяхната степен на „запушване“ за идентифициране на заплахата от тромбчета. Направете кръвен тест за неспецифични възпалителни фактори. Повечето пациенти в такива случаи могат да им назначат амбулаторно лечение под наблюдение на лекар.

Последици от фрактури.

При болки в краката и гърба яжте витаминозни храни: смокини, кайсии и сливи.

При болки в краката и гърба яжте витаминозни храни: смокини, кайсии и сливи.

Симптоми. Силни болки в кракаста при ходене.

Какво да се прави. Да се носят специални ортопедични устройства – ортези. Те ви позволяват да си движите засегнатия крайник и мускулите – да останат в добра форма, но и в същото време те поемат част от товара.

Шипове.

Симптоми.  Рязка внезапна болка в петата, обикновено се случва по време на повечко ходене или бягане. Много често се оказва, че единственото лекарство, което може да излекува вашата болка в петата е да се занимавате с плуване и колоездене.

Какво да правим За този вид болки в краката трябва да се изчака известно време – това са точно случаите, когато времето лекува. Належащо е да отслабнете: наднорменото тегло е един рисков фактор. Направете консултация и поискайте рентгеново изследване. За лечение специалистите предписват противовъзпалителни лекарства, масаж и специална лазерна терапия, ортези и стелки за петите.

Захарен диабет.

Симптоми.  В краката се появяват гърчове (особено вечер), слабост, болки в краката и подуване, кожата става суха, лющеща се и се появява сърбеж. Често краката са „вцепенени“, и се чувства изтръпване и мравучкане.

Какво да се прави. Изследване за кръвната захар.

Остеопороза.

Симптоми.  Появяват се крампи и нежелани и твърде силни болки в прасците – една от проявите на недостиг на калций. Този проблем е по-специфичен за дамите над 40 години. По-специални в групите на риска са синеоките блондинки.

Какво да се прави. Направете едно безболезнено изследване – дензитометрия (измерване на костната тъкан в тялото и нивото и плътността й). Ако имате дефицит на костно вещество ще бъдете диагностицирани, лекарят ще предпише специални калциеви добавки.

Миалгия.

Симптоми.  Болки в бедрените мускули с мъчителен, непрекъсващ или режещ характер. Те могат да се влошат от физическо претоварване, когато времето е мразовито или студено.

Какво да се прави. Търсете невролог. Противовъзпалителни лекарства се използват за лечение, както и аналгетични мехлеми и гелове.

Подагра.

Симптоми. Резки пулсиращи болки в крака – в големия пръст, те могат да се появят винаги, през нощта или през деня, независимо от натоварването. Палецът се подува, зачервява, става топъл и чувствителен.

Какво да се прави. За да се диагностицира се изисква едно сравнително просто изследване на кръв и преглед при ревматолог. За нея се изписват специални нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), както и такива възпрепятстващи образуването на причинителя – пикочната киселина. Още в самото начално на заболяването е доста лесно да се справи болният с болестта. Достатъчно е да се промени диетата: ограничаване на алкохола, месните и рибни ястия, супи, фасул, снаксове и подправки, спанак, кафе, домати, гъби, какао, шоколад.

Варикоза

Симптоми.  Получават се досадни болки, усилващи се в края на активния ден. Краката тръпнат или болят, така че болният му се иска да си отиде и да си легне и трябва да ги остави на по-високо.

Какво да се прави. Носенето на компресионни чорапи. Това премахва болката и времето, за да се забави напредването на болестта и все пак това не решава проблема. Поради това, при първите предупредителни признаци, Вие трябва да отидете на съдов хирург и да направите доплер – ултразвуково сканиране на вените. По-нататъшното лечение е предписано от лекаря. В ранните етапи на заболяването се лекува консервативно: метод с инжектиране – склеротерапия.

Лумбосакрална остеохондроза.

Симптоми.  „Стрелкащи“ болки в краката могат да се усетят в покой, но нарастват с увеличаване на натоварването, а също и при резки движения. За съжаление почивките не ги облекчават. Болките в гърба или отстрани на крака от петата към задните части са знак за ишиас – възпаление на седалищния нерв.

Какво да се прави. Нужна е консултация със специалист по лечение на гръбначния стълб. Заклещена херния в междупрешленните може да бъде открита с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Какво лечение да се избере какво да бъде – консервативно или хирургично – това ще реши лекарят, след анализате на данни.

Плоско стъпало.

Симптоми.  Болка болка в стъпалата и пищялите, които се увеличават през вечерта. Също така настъпва бърза умора главно при ходене.

Какво да се прави. Консултирайте се с ортопед. Освен това дамите ще трябва да забравят за високите токчета и модерните обувки с тесни пръсти. Правете бани с морска сол на краката. Предписват се специални упражнения, носят се специални стелки, специални и предписани от лекар, а не купени в най-близкия пазар.

Болки в мускула на крака.

Причини да се появят болки в мускулите на крака?

Някои хора придават като причина за такива болки физическото натоварване, а други – неудобните обувки, но като правило, повечето от тях не принадлежат към такова сериозно състояние. Това е вярно до известна степен. Ако болките не са силни, и изчезват без нищо да сте правили за тях, а само след почивка, просто не е проблем. Но, ако са постоянни, тогава трябва да сте по-загрижени за тях.

Болки в краката – природни рецепти и причини за възникването им.

Болки в краката – природни рецепти и причини за възникването им.

Кои мускули са наранени?

Най-напред разберете това, което боли дали са мускулите на бедрото и подбедрицата и че не са само поради разрушаването на мускулната тъкан. Развиването на такива симптоми може да е по причина на разрушаването костите, на ставите, кръвоносните съдове, сухожилията и по-ниско разположените нерви на крайниците, както и поради гръбначната патология, нарушения на метаболизма, заболявания на съединителната тъкан, инфекциозни заболявания, недостиг на някои вещества в организма.

Мускулните болки е прието в медицината да се наричат миалгия. Тя може да се появи в някои случаи в различни мускулни групи на краката, от засегнат долен крайник, болките се пренасят във всички мускули. С лекаря трябва да се уточни точно кои мускули на краката Ви болят. В много случаи, ще е от полза за правилната диагноза, според определеното заболяване.

Всички анатомични характеристики на мускулните долни крайници са разделени в 4 групи:

Тазов пояс (сред които най-големи са големите, средните и малките седалищни мускули).

Мускули на предната и задната група на бедрото (четири и бицепс феморис – двуглав мускул на бедрата).

Мускули на пищялите (трицепс – триглав и прасец).

Мускулите на краката.

Основни причини за болки в мускула на краката.

Както вече бе споменато, причините за болките в мускулите могат да са съвсем различни. Открийте защо краката Ви болят. От това зависи пряко лечението и затова е много важно.

За да започнете, помислете за физиологичните причини. Първо, болките са причинени от физическо претоварване, като след бягане за един нетрениран човек или дълга разходка. Причина може да бъде млечната киселина. Тя се натрупва в мускулната тъкан, когато човек се претовари, тъй като когато тялото не разполага с време, за да бъде изведена от мускулите, причинява болка. Вероятно всеки я е почувствал като болка поне веднъж, която е и известна като мускулна треска.

Като правило болезнеността при мускулната треска не е силна, но има болка в мускулите на краката, която се увеличава с промените в уморените крайници. Локализацията на болката е в зависимост от това коя група мускули е била натоварена напоследък в деня преди да се появяват болките, например, при клякания мускулите от предната група на бедрата ще имат болки, а при продължително стоене прав особено на пръсти – тези на прасеца.

Второ, болка в коментираните мускули на краката много лесно може да възникне, когато крайниците са продължително обездвижени. Например, пътуване със самолет, автобус или влак, или работа в седнало положение, преминаване на работния ден зад бюрото или стоене зад щанда. В краката венозната кръв в съдовете се застоява – не работи мускулната помпа, която допринася за насърчаването изтласкването на кръвта. В същото време в тъканите се натрупват ендотоксини, нарушава се микроциркулацията, мускулните клетки са податливи на кислороден глад, активизират се рецепторите за болки на венозните стени и т.н., и така се причиняват болките.

Има и като правило пронизващи болки в краката, които са тъпи или се съпровождат от усещане за тежест, много тежки крака. Такова болезнено състояние преминава самостоятелно след като се отпуснете. За да помогнете на тялото си бързо да се справи със застоя на кръвта, изпънете краката си на малко по-високо ниво от това на сърцето. В случая, кръвта ще се оттегли от краката.
Високите токчета също за причина. Между другото, ако венозният застой се случва редовно, според естеството на трудовата дейност, което е сериозен рисков фактор за разширени вени на краката, такова просто упражнение като да се сложат краката върху възглавницата е отлична превенция на болестта.

Ако след анализирането на ситуацията, не сте намерили единствен фактор, с който да се предизвикат болки в мускулите на краката, трябва да се търси решение за лечението на болестта, която е съпроводена с такива симптоми, най-вече, ако болката е продължителна или тежка.

Поражение на мускулите.

Често миалгията се получава и от възпаление на мускулите (наречено миозит), която е с различна етиология, тъй като миозитът засяга самите мускулни влакна. В патологичния процес наравно може да са засегнати и скелетните мускули, включително и тези на краката.

При миозит най-честата причина е вирусна инфекция. Например всички онези, които са боледували от грип, си спомнят за болките в мускулите. Миозитът се получава и от болести на съединителната тъкан (полимиозит, дерматомиозит, ревматична фибромиалгия), получени в следствие на нараняване.

Това произвежда болки в мускулите на краката, които значително се усилват с всички движения, в някои случаи, в тъканта може да се почувстват по-дебели уплътнения. Ако миозитът се причинява от общо инфекциозно заболяване, ще се получат симптомите на треска.

Патология на гръбначния стълб и ставите.

Болките в ставите много често се приемат от страдащите като болки в мускулите. Миалгията може да се маскира като болести, например като деформиране от остеоартрит, ревматоиден артрит, подагра или остеопороза. За да се постави правилната диагноза е добре да се потърси не само един лекар след допълнителни лабораторни и други изследвания.

Патологиите на гръбначния стълб, особено лумбалните, често са придружени от болки в краката. В основата на такива болки са анатомичните характеристики на инервация на долните крайници.

При остеохондроза, дискът между прешлените е унищожен, нервните коренчета на гръбначния мозък са притиснати между съседните му два прешлена. Ако патологичният процес е ограничен в областта на прешлените в долната част на гърба, откритите нервни окончания излизат от мястото си – гръбначния стълб и инервират в долните крайници.

Болки от този вид могат да възникнат по два начина. В първият случай са налице остри болки в задната част на подбедрицата и бедрото в мускулите на краката, за които пациентите казват, че имат сходство с болките от токови удари. Те се появяват внезапно (като правило, с остри движения и при вдигане на товари), предизвикват страдащият човек да застане в завареното от болезненото положение, и след четвърт час тя продължава с по-малка болезненост.

Когато нервните влакна са податливи постоянно на патологични влияния, като дразнене от остеофити (костни израстъци) или компресия на междупрешленна херния, имаме хронична болка. Тя притеснява постоянно човека и се увеличава с движенията и оказва сериозно влияние върху качеството на живота на страдащия и това го кара постоянно да взема лекарства за болките, които не винаги показват своята ефективност в такива случаи.

Заболявания на кръвоносните съдове.

Освен изброените причини болки в краката могат да се получат и заболявания на артериите и вените. Атеросклерозата на краката стеснява тяхната проводимост. Това лишава от добро кръвообращение мускулите на краката и е налице типична проява на патология. За характерен симптом на увреждането от атеросклерозата се смята интермитентното накуцване, причинено от болки в краката, често то идва от мускулите на прасеца и се получава когато страдащият ходи и го предизвиква да спре и да си почине след появата на болката и така пациентът, след като се отмори продължава ходенето си.

Увреждане на кръвоносните съдове от атеросклерозата.

Увреждане на кръвоносните съдове от атеросклерозата.

Признаци, които са характерни за атеросклероза на съдовете на краката са упадане на космите на краката, атрофия на мускулите на краката, затихване на периферен пулс, понижена температура на долните крайници.
Мускулите не получават нужното количество хранителни вещества и кръв в атеросклеротичните лезии на съдовете на краката, което води до исхемия и болка.

Най-честата болест на краката, която може да причини болки в тях са вариците. В същото време се получава застой на венозна кръв, и заболяването може да даде усложнение от тромбоза или възпаление (тромбофлебит).

Поражение на периферните нерви.

Болките в краката могат да се развият от невралгия, неврит и невропатия на периферните нервни влакна. Развитието на това състояние води до болестта ишиас.  Налице е болка, намираща се в областта на бедрата, която се отнася и надолу към задната бедрена част.

Диабетът се явява често причина за болки в краката и ходилата. При него се получава усложнение – на полиневропатия (губят се малките нервни влакна). Същевременно пациентите усещат пареща болка, парестезия и т. н..

Паразитни инфекции.

Не е тайна за никого, че има много паразити в природата като повечето от тях са намерили убежище в тялото на човека. Много паразитни инфекции могат да атакуват мускулите, но много от тях са екзотични болести и у нас почти не се срещат. От болестите, срещащи се сред нашите пациенти, лекарите могат да посочат трихинелозата и цистицеркозата.

Спазми.

Получават се често и спазми в нашите мускули на краката, предимно в прасеца. Получава се рязко, внезапно и доста болезнено свиване на мускулните влакна. Причините са много като към тях са: недостиг на магнезий, калий и калций, дехидратация, съдови заболявания на краката, ендокринни и метаболитни заболявания.

Какво да се направи при наличие на описаните болки в мускулите на краката?

При това състояние се започва с определяне физиологичната причина за болките или каква патология може да има връзка с тях. Препоръчва се да си направите анализ на начина на живот, да се определят факторите, които биха могли да са причина за болки в краката, и другите, които се считат за норма. Например, преди да изпитате появата на симптомите, Вие сте ходили да бягате или на разходка в гората да берете гъби. За такива случаи няма смисъл от някакво изследване и лечение. Вместо това достатъчно е да си дадете една нормална почивка и тя ще бъде лек за мускулите след тяхната умора. Ако болката влошава качеството на живота Ви например, след вчерашното ходене краката Ви болят, и сега на Вас Ви се налага да се възстановите, затова можете да използвате противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства като мехлеми и таблетки.

Носенето на високи токчета е вредно и причинява болки в краката.

Носенето на високи токчета е вредно и причинява болки в краката.

Ако причините за болките в мускулите на краката се окажат, че не са в рамките на физиологията им или има остър характер, и са придружени от спазми или парене, ще е необходимо да се открие причината за патологията. За целта трябва да се подложите на пълен медицински преглед, за което са необходими специалисти като терапевт, травматолог-ортопед, флеболог, съдов хирург, ревматолог.

След установяване на причините, лекарят може да направи правилна и ефективна лечебна програма, която ще бъде от физикална терапия, лекарства, терапия, упражнения, а ако се налага – дори и операция.

Болки в кръста и крака.

Понякога се получава болки в гърба, кръста и се предава надолу към краката – те може да се променят, но всичко става трудно дори да се ходи бавно. Очакваното самостоятелно подобрение не се получава, а остава болезнено усещане, ако и да се прекрати за кратко време, след това винаги се връща отново. Поради това е важно първо да се определи причината като се консултирате с лекар.

Коренът на проблема винаги се крие в различните болести на кръстния и поясния отдел на гръбначния стълб, сакрума и лумбалните прешлени, както и придружаващите ги заболявания на тъканите на гръбначния мозък и нервната система. За да се определи това е нужен пълен преглед. Сред основните източници на причинения дискомфорт са:

Коренов синдром. Това патологично състояние, се проявява в това, че има средно силни или доста силни болки в бедрото, които се отдават в коляното, а понякога и по-долу. Нарушава се моторната функция на пръстите на ръцете, пациентът усеща изтръпване в тази област.

Ишиас. Неприятните усещания се появяват при вдигане на тежки предмети или при навеждане, и се простират зад бедрото и пищяла. Страдащият не може да прави упражненията, да се навежда и да седне.

Лумбаго – болки в слабините и из други места на тялото. Получават се в резултат на притискане на нервните корени поради бременност, наранявания и други фактори. Болките в гърба, в долната му част се предават в краката и имат стрелкащ характер. Възниква почти напълно обездвижване на пациента.

Чай от глухарче помага при болки в краката.

Чай от глухарче помага при болки в краката.

Лумбалгия – поясно-кръстов радикулит. Получава се от разстройване на нормалната структура на гръбначните дискове. Болезнеността е умерена, но продължителна, което води до повишен мускулен тонус назад и ограничава движението. Получава се подуване и загуба на чувствителност краката.

Лумбоишиалгия. Тя развива при хипотермия и тежко физическо натоварване. Налице е остра болка в кръста, която е продължителна, изостря се при смяна на положението на тялото. В този случай гърбът е малко огънат, понякога се отклонява от нормата и температурата и цвета на кожата.

Лумбализация. Това е вродена промяна в броя на прешлени. Болките се засилват по време на продължително стоене прав, движение, носене на тежки товари, както и натиск на мястото на дефекта.

Притискане на седалищния нерв. Компресиране – в резултат на гръбначна херния, дегенеративни заболявания на дисковете на гръбнака – остеохондроза, тумори. Състоянието се придружава от болки с пристъпи, които се влошават и от всяка физическа активност.

Лечение.

Лечението е насочено към релаксиране и укрепване на мускулите, за по- добра обмяна на веществата и притока на кръв към повредената област. То основно включва задължително носене на подкрепящ корсет, физиотерапия, плувен басейн, масаж. В допълнение към лечението на болки в гърба и краката лекарите  е необходимо да назначават в някои случаи и народна медицина.

Използвайте баня срещу болки в краката.

Използвайте баня срещу болки в краката.

Най-прости средства, редуциращи накратко болка в левия крак, или и двете, е позата на ембриона. За да направите това, лежи върху незасегната страна, и стисна ръцете й притиснати боледуващата й част на тялото. В случай на двустранното разпространение усещане трябва да остане в гърба и дръпнете краката свити към гърдите.

В случая болките в гърба и краката могат да се отстранят и по друг начин – необходимо е да се прострете по корем, подлагайки висока възглавница и издърпайте ръцете напред. Или легнете по гръб, свийте краката в коленете и бедрата, като ги поставите вертикално. Под краката и торса трябва да се постави например възглавници за повдигане.

Лекарствено лечение.

Когато болката е в кръста отдясно преминава към крака се назначават специални лекарства, съдържанието, на които зависи от диагностицирането на заболяването и тежестта на състоянието.

Има основни лекарства, предписани за всички болести, както и специфична. Общите включват:

Нестероидни противовъзпалителни лекарства. Те са задължителни, и включва Кетанол, Диклофенак, Мовалис, Ибупрофен, Фастум.

Лекарства против отоци. Елиминирайте подуването на притиснатия нерв с втриване на базата на Фенилбутазон, Бензокаин, конски кестен, змийска отрова с диуретични таблетки – фуроземид, Лазик.

Спазмолитици. Намаляват свиването на мускулите и подобряват кръвообращението: Но-спа, Еуфиллин, Трентал, Нигексин.

Анестетици. Намаляване на болката, но не решава проблемите: Кетарол, Баралгин, Седалгин, Триган,  алкохолосъдържащи пластири.

Витамини. Витамин терапия спомага за бързото възстановяване – можете да изберете от Невробекс, Магне В6 и  други.

Много хора страдат от периодични или постоянни гръбначни болки. Отдаващата остра болка в ляво или дясно в кръста възниква поради различни заболявания. За да се отървете от тях, Вие преди всичко трябва да минете през задълбочена диагноза и едва след това се назначава лечението.

Болки в ставите на крака.

Те могат да се предизвикат от подагра, артрити и артрози, бурсит, тендинит, фасциит, остеомиелит, плсоскостъпие, миоентенит и паратенонит, травми, тумори на костите.

Болки в краката при дете.

Причини за болки в краката при деца:

Най-честата причина при малките деца е така наречената детска възраст. През периода се извършват редица функции в костната структура, мускулно-сухожилния апарат, скоростта на растеж и висок метаболизъм. Едно дете преди пубертета увеличава дължината на тялото и това се дължи основно на ръста на краката, най-интензивно в ходилото и долната част на крака. Именно в тези области, където има бърз растеж и диференциация тъкан, е необходимо да се кръвоснабдяват добре.

Втората причина може да бъде наличието на ортопедична патология, като нарушение на позата, сколиоза, плоски стъпала, при което се измества центъра на тежестта, и най-голям натиск на тялото пада върху всяка част на крака (стъпалото, долната част на крака, бедрото или съвместно).

Болки при децата се получават в присъствието на хронични огнища на инфекция в назофаринкса – тонзилит, аденоиди, множество кариеси. Поради това е от решаващо значение, да се прегледа устата, посещение на зъболекар, УНГ лекар. Болки в краката с участието на ставите може да бъде първият признак на ревматизъм, ювенилен ревматоиден артрит. Тя може да придружава ендокринни заболявания: диабет, надбъбречната заболяване, на паращитовидната жлеза, което води до разрушаване на костната минерализация.Трябва да се помни, че редица заболявания на кръвта започва с болки в краката, артрит на коляното и ставите на глезена.

Много често, особено в последно време, болката в краката ми, може да се появят така наречените осалгия при деца с нервна дистония хипотоничен тип, особено през нощта. Те понякога са придружени от чувство на дискомфорт в сърцето, стомаха, усещане за липса на въздух, главоболие, нарушения на съня.

Болки в краката при децата може да бъде проява на вродено сърдечно заболяване и кръвоносните съдове.

Ввродената непълноценност на съединителната тъкан, която е част от клапаните, вените, сухожилията. При деца с тази аномалия на съединителната тъкан те могат да бъдат хипермобилен на ставите, плоски стъпала, сколиоза, нефроптози и други.

Болки в петите, които могат да се получат и от разтягане на ахилесовото сухожилие. Болки в средната част на стъпалото, в средата му. Болки в палеца, може да бъде причинено от възпаление на торбичките от външната страна на пръста.

При деца над 3 години често са белязани от силни болки в мускулите на прасеца. Тези болки са свързани с недостатъчен прием на калций и фосфор нужни за костния растеж (например, такава болка често се появяват при бременни жени, поради оттеглянето на калций). При децата тези болки често се свързват с лошо усвояване на калций, калий и фосфор в кръвта (и при рахит).

Внезапна болка в една от ставите на децата е вероятно показателно за нараняване. Болки и подуване с неизвестен произход налагат търсене помощта на лекар.

Червени подути стави изисква може да се дължат на промяната на съединението поради проникване на инфекция (септичен артрит) или началото на тежко системно заболяване, основно се проявяват симптоми (болест на, или ювенилен ревматоиден артрит). Септичен артрит, който, ако не се лекува е в състояние да причини необратимо увреждане на ставите.

Болки в ставите на детето, особено сутрин, или болка в ставите, изразени по-ясно с неразположение, заслужават сериозно внимание.

Болки в ставите по цялото тяло при грип или други остри респираторни заболявания – често срещано явление, представляващо част от честите симптоми на грип. Парацетамол може да помогне за облекчаване на болката, но до няколко дни те ще преминат от само себе си.

При по-големите деца и юноши е разпространена болестта на Шлятер. Тя се проявява със силни болки в коляното в предната му част, където сухожилието на пателата се прикрепва към пищяла. Това място става болезнено чувствително. Причината за заболяването с точност не е установена. Заболяването е особено често сред децата, участващи в спорта, и може просто да е в резултат на травма.

Причини за куцане на детето, ако той има само насинена крак. Тя може да бъде от твърде тесни обувки или пирони стърчи на стъпалата, възпаление на палеца или врастнали нокти на краката, или възпаление, или травма на глезена или коляното.

Понякога причината за куцането може да станат стресът и силните емоции. Моля, имайте предвид, че ако детето ви е много разстроено или развълнувано. Ако не можете да намерите една очевидна причина, след това сложи бебето в леглото. Ако на следващия ден то продължава да куца без видима причина, консултирайте се с лекар.

Натъртване или нараняване – най-често срещаните причини да куцат децата, особено активни по-големи деца, често се дължи на мускулите и сухожилията, които заздравяват без намеса след определено време.

Болки в крака под коляното.

Веднага да се идентифицира причината за болката под коляното практически е невъзможно, тъй като на това място се намират доста голям брой различни структурни елементи: колянната става; мускул; кости; нерви; лимфни възли; кръвоносни съдове и т.н.

Болести на колянната става, придружени от болки в гърба.

Киста на Бейкър.

Киста на Бейкър.

Киста на Бейкър.

Сред ставни заболявания коленните кисти на Бейкър са едни от най-срещаните причини за обсъжданите болки в крака под коляното. Най-често това се случва след 40 години, в резултат на възпаление на синовиалната мембрана – синовит.

Непосредствената причина за киста на Бейкър е, че тя се дължи на възпаление на колянната става и се натрупват прекалено големи количества синовиална течност, която е под влиянието на околоставните части, тъй като е притисната в един от най-слабите места – в задната стена на съвместната зона.

Киста на менискуса.

Това е често срещано заболяване, при което има възпаление на крака под коляното. Кистата е кавернозно образуване на менискуса, която е пълна с течност и се намира директно в дебелината на менискуса. Ако такава кухина е образувана в задните части на менискуса, той е придружен от появата на болки в коляното отзад.

Тази болка би могла да се придружава от малки кисти, които са невидими, когато се гледа с просто око.

Смята се, че образуването на кухини в менискуса е като един вид съвместна реакция на неговото постоянно претоварване, така рисковата група се състои от спортисти и хора занимаващи се с тежка физическа работа.

Скъсан менискус.

Ако е възпален крака в подколенната ямка – това може да се дължи до отделянето на задната част на менискуса поради нараняване или заболяване или от дегенеративно ставно възпалително естество.

Заболяване на съединителната тъкан.

Болка зад коляното може да се даде под почти всяка мека тъкан, заобикаляща колянната става: снопове; сухожилия; мускули; сухожилни чанти.

По време на натоварване, както и от същия тип на движение в коляното, което отнема много време, или когато сте останали в принудително положение може да доведе до прекомерно подуване на сухожилията или има нарушения в собствените им тъкани, които допринасят за развитието на болка под коляното.

Почти всички пациенти в навечерието на появата на този тип болка отбелязват наличието на дълъг предходен период на физическо натоварване.

От кисти на Бейкър се отличава кои подути места не намаляват с налягане, не са свързани с капсулата на колянната става и се характеризира с болка с усещане за опъване.

Болки в крака под коляното с инфекциозен характер.

Болки в подколенната ямка или отзад под коляното.

Болки в подколенната ямка или отзад под коляното.

Ако болката зад коляното има рана или инфекция, тя може да е от появата на абсцес на задколенната ямка, тъй като това е мястото, където има достатъчно голям клъстер на лимфоидната тъкан, включително регионалните лимфни възли, които събират лимфни течности от долния крайник.

Ако в резултат на пукнатини, микротравми на пищяла на крака или инфектиране, може да се развие гноен лимфаденит, което води до появата на абсцес и появата на болки под коляното.

Поради факта, че лимфните възли са почти потопени в подкожната тъкан и разположени сравнително дълбоко класическо тежко зачервяване или подуване не се наблюдава на практика.

Заболявания на нервите и кръвоносните съдове на подколенната ямка

Подуването на тибиалния нерв.

Тибиалният нерв с вените и артериите, разположени в долната част на подколенната ямка. При него възпаление или поява на тумор, силната остра болка под коляното отзад се простира до подножието.

Лечението е насочена към операционно премахване на образуваният тумор. Анестетиците се назначени в предоперативния период.

Аневризма на подколената артерия.

Аневризмата на подколената артерия е образувание с форма на торба в стените на съдовете на издатини. Тя е с пулсираща, болка в подколенната ямка.

Външно, този аневризма може да прилича на киста на Бейкър, но се различава от нея с присъствието на вълнички при палпация.

Обикновено аневризма се развива само на единия крак или на едната ръка, лечението е операция.

Поплитеална венозна тромбоза – тромбоза на подколенната вена.

Въпреки, че образуването на кръвни съсиреци във вената под коляното се образуват доста рядко, силните болки в подколененната яма, могат да са от тази причина.

За съжаление венозната тромбоза под коляното за доста дълго време протича напълно безсимптомно и се усеща само когато възникнат усложнения.

В заключение – болките в задната част под коляното възникват в резултат на действието на различни причини. Непосредственият източник на болките могат да бъдат повреден менискус, сухожилия, кисти, тумори, съдови заболявания.

За успешното лечение на болките и да се премахнат причините е много важно точно да се диагностицира и идентифицира болестта.

Рецепти за болки в краката.

Билкови рецепти за болки в краката.

Билкови рецепти за болки в краката.

Тинктура от черен оман и черна ряпа при болки в краката.

За да се премахнат болките в краката и при изтръпване на крайниците, се използва тинктура от черен оман. Пригответе лъжица счукани корени от растението и литър водка, смесете всички съставки. Тинктурата стои на тъмно място 3 седмици, филтрира се и с вода се разрежда до общ обем от 3 литра. Вземете лекарството в доза по лъжица 3 пъти за деня 10-15 минути преди хранене за 1 месец. Допълнително можете да наложете за възпаленото място черна ряпа, грубо настъргана на ренде.

Настойки и отвари от билки за болки в краката.

За премахване на досадните болки в краката и за по-малко възпаление на ставите се използват следните билки: листа от бреза, цветове жълт смил и семена от морков – по половин чаша от всеки вид, освен тях по чаша от билките жълт кантарион, дръжки от вишни, и мечо грозде. Всички билки се смилат и се разбъркват добре.

Мехлем за болки в краката.

Мехлем за болки в краката.

Инфузия (запарка) се приготвя от вечерта в термос от една лъжица от сместа с половин литър вряла вода. На сутринта се филтрува и по 2-3 пъти дневно се взема по 100 мл час преди хранене. Преди употреба се добавя още 0,5 чаша топла преварена вода. След получаване на инфузията на следващия ден се прави отвара. За да направите това, 2 лъжици от билковия сбор се варят в половин литър вода на парна баня най-малко половин час. Взема се в същата дозировка като инфузията. Тя трябва да се редува ежедневно отвара в случая със запарката.

Също така през нощта можете да направите компрес от цветовете на глухарче. За тази цел в 0.5 литров буркан  се пълни до една пета от обема му с цветовете на растението и се пълни догоре с водка. Сместа престоява 14 дни на тъмно, всеки ден, леко се разклаща, след това се филтрува с марля, напоена с получената течност и се прилага през нощта на възпалените места. Когато изпълнявате тази рецепта не трябва да вземате никакви лекарства, затова с е консултирайте  с лекар.

Лечение с инфузия от вратига.

Глухарче за болки в краката.

Глухарче за болки в краката.

Вливането на вратига и помага при болки в краката, получени от подагра, рвематизъм и артрит. За получаването на този лек трябва 1 лъжица смляна сурова билка да се сипе в чаша завряла вода и да кисне най-малко 2 часа. Дозировка – лъжица инфузия 2-3 пъти дневно.

Лечение със смес от сок от алое и масло.

Това лечебно средство се препоръчва за ставни и мускулни болки, остеохондроза, навяхвания, домакински и спортни травми, мускулни спазми. За това се смесват в равни части сок от алое и масло от ментол, карамфил, евкалипт, химафила умбелата (Chimaphila umbellata) – вечнозелено растение и от камфор. Всички тези масла се продават в аптеките. Разтрийте с тях 2-3 пъти на ден в болезнено място, и в началото на това наложете вълнен плат, като си осигурите превръзка с бельо или друг плат.

Химафила умбелата - Chimaphila umbellata.

Химафила умбелата – Chimaphila umbellata.

Лечение на болка в краката от отлагането на соли.

Масло от сминдух за болки в краката.

Масло от сминдух за болки в краката.

При отлагането на соли се прилага този народен лек. Пакет желатин в емайлирана тенджера се залива със студена вода, държи се докато набъбне и го слагате на слаб огън. Добавете към рецептата и една чаша пресен сок от тиква и половин чаша сладко от малинов и боровинков сироп. С постоянно бъркане да се доведе до кипене и изключете котлона.

Готовото желе се изсипва в купа, а след пълното му охлаждане се съхранява в хладилника. Първата част на желето може да се консумира 12 часа след приготвянето. Всеки ден, се консумира една доза, за да се подобри състоянието.

Лечение на болки в краката при артрит с водни процедури.

За влошаването на състоянието на крайниците от артрит, се приготвя един природен ефективен медикамент, използван като вани за краката. За да го направите, залейте 2 чаши дафинови листа, предварително нарязани и половин литър завряла вода. Също така добавете чаша растително масло и ги варете не повече от половин минута.

Арника за болки в краката.

Арника за болки в краката.

След 15 минути след сваляне от котлона в отварата трябва да се добавят 5 лъжици суха горчица. Всеки ден вечерта правете баня за краката с помощта на половин чаша смес на 2-3 литра вода. Паренето на краката трябва да бъде в търпимо гореща вода за 10-15 минути, след това подсушете и си лягайте. Спете, без да се разкривате до сутринта, дори ако на краката Ви бъде горещо. След получаване на лечение в студа не бива да ходите.

Лечение на заболявания на ставите.

При възпаление на ставите ще бъде полезна инфузия на смес от следните билки. Смесете по малка лъжичка брезови пъпки, жълт кантарион, бял оман , хвощ, лайка, царевични близалца, червена боровинка листа, мента, коприва и ленено семе. Към тези билки добавете диуретичен чай и залейте общата смес със 7 литра вряла вода. Вземайте лекарството 4 пъти през деня по 250 мл с мед.

Лечение с народни средства при болки в кръста и краката.

Традиционната медицина е натрупала много рецепти за лечение на гръбначните болки, които включват мехлеми, компреси, настойки и чайове. Те помагат за облекчаване на възпалението и за по-малко болки, но тяхната употреба трябва да е под наблюдението на лекар.

Сок от бял равнец за болки в краката.

Сок от бял равнец за болки в краката.

За да ги направите, можете да използвате рецептите:

Компрес. Разбъркайте яйчен белтък с 20 мл терпентин. Използвайте като лосион всеки ден.

Тинктура. Направете настойка с 30 грама червен пипер и 200 мл алкохол за две седмици. Прилагайте локално с втриване.

Отвара с мас за мазане. Загрейте на огъня 3 супени лъжици смес от настъргани корени от глухарче, ружа, бял равнец, лавандула, хвощ, като ги сложите в 100 мл вода и варете 5 минути. Добавете 150 г свинска мас и мажете болното място.

Мехлем. Поставете 50 смесени сухи прахообразни шишарки от хмел и една чаша свинска мас и ги дръжте на топло само за 2 седмици. Сместа приложете на кърпа и наложете към възпаленият обект.

Тинктура. Жълт кантарион във вряща вода, кисне за 2 часа. Пийте по чаша 4 пъти за един дени общо за месец.

Накисване и пиене на чай от лайка за болки в краката.

Накисване и пиене на чай от лайка за болки в краката.

Куркума за болки в краката

Куркумата е доказан антиоксидант и има противовъзпалителни свойства. Тя съдържа съединението куркумин, на което дължи лековитите си свойства.

Смесват се чаена лъжица куркума на прах с топло сусамово масло, така че да се получи паста за мазане. Тя се разстила върху болното място и се разтрива нежно.

Половин час е достатъчен да се държи пастата върху проблемните места по краката. Изплаква се с топла вода. Прави се двукратно през деня при по-силни болки. Препоръчва се и да се пие чаша горещо мляко с куркума.

Джинджифил за болки в краката

Използва се и масло от подправката. Тя помага за болки в краката, защото действа противовъзпалително и за болките.

Направете си масло от джинджифил и масажирайте ежедневно засегнатото място с него. Правете го двукратно или трикратмо за деня. То не може да ви навреди дори при по-продължително прилагане. Масажирайте се с него до утихване на болката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *