Какво да правите, ако имате болки в краката при диабет

Няколко съвета за това как да се погрижите, ако имате болки в краката при диабет и страдате от невропатия

Хората, страдащи от диабет от дълги години, които не са се погрижили навреме за себе си, най-често получават т. нар. диабетно стъпало. Става въпрос за болки в краката при диабет и редица други проблеми, които се наблюдават. Уврежданията, които водят до това усложнение, са резултат от получената от болестта невропатия и макроангиопатия. Именно тези две болести водят до намалената чувствителност на краката и намаленото кръвооросяване, което води до поява на язви или инфекции при често травмиране, натъртване и наранявания от обувки и други причини.

болки в краката при диабет

Няколко съвета за това как да се погрижите, ако имате болки в краката при диабет и страдате от невропатия

Болки в краката при диабет и признаците от невропатията се проявяват с изтръпване, мравучкане и след това – режещи болки. Нарушената инервация води до загуба на чувството за топлина, студ, болка, натиск, което може да доведе до това да не се забележат различни наранявания.
Лекарите съветват при болки в краката при диабет и за предпазване от усложнения да следите нивото на кръвната си захар и да се опитате да я намалите, ако тя надвишава 7 милимола на литър. Болните от диабет трябва да спрат да пушат, тъй като цигарите трайно увреждат кръвоносната система. Друга препоръка при болки в краката при диабет е да се опитате да отслабнете бавно и трайно, което много помага.
При болки в краката при диабет трябва всеки ден да извършвате някакво физическо натоварване, да ходите пеша и да правите упражнения за краката.
Долните крайници трябва да се поддържат в идеална хигиена, да се мият всеки ден и да се подсушават старателно.
В студените дни е добре при болки в краката при диабет трябва да се носят вълнени чорапи и да не се допуска те да измръзват. Всеки ден болните от диабет трябва да преглеждат старателно краката си за наранявания, ранички, язви и други проблеми.
При болки в краката при диабет трябва да се носят памучни чорапи, които да се сменят всеки ден и да се идбират удобни и меки обувки от естествена кожа, които позволяват стъпалата да дишат и да се чувстват комфортно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *