При болки в стомаха помага източната подправка кардамон

Освен за болки в стомаха известната подправка кардамон е полезна и при болки в гърлото и мигрена

Родината на подправка известната подправка кардамон (Elettaria cardamomum) е Индия. Подробно за нея ВИЖТЕ ТУК!

Той се използва за различни ястия в кухнята на Индия и арабските страни. За кулинарни и лечебни цели се използват семенцата на растението. Те се намират в леко удължена шушулка, където са подредени в три дяла. Прилича на семка от портокал, но по-голяма. Семенцата са с приятен евкалиптов вкус и се смилат за употреба за ароматизиране на напитки, десерти и ястия.

При болки в стомаха помага източната подправка кардамон

При болки в стомаха помага източната подправка кардамон

Подправката кардамон е многогодишно растение и принадлежи към семейство джинджифилови. Достига до височина от 1,80 – 3,60 метра. Сортът с бледозелен цвят се счита за най-качествен и се продава на шушулки по-често, тъй като след смилане ароматът му изветрява много бързо. Обикновено се съхранява на тъмно място в добре затворено бурканче.

Лечебното му действие е заключва в облекчаване на болки в стомаха, гърлото и при мигрена. Ароматът му е полезен и лековит, която е подобна на евкалипта. Семената му съдържат ароматно летливо етерично вещество, което добре стимулира храносмилането и помага да се намали образуването на газове.

За да се ползва за здравни нужди се приготвят парче от корен от джинджифил и една шепа счукани семена от кардамон. Двете подправки се заливат с чаша вода и се сваряват на бавен огън. Прецеждат се и се заливат с прясно мляко и мед и се пие напитката топла.

Подправката кардамон се използва и за освежаване на устата. Това се постига като се дъвчат няколко зърна в устата, но не се поглъщат, а се изплюват.

В Индия се използва за ароматизиране на чая, а арабите за кафето. В скандинавските страни се използва за ароматизиране на маринована риба. Обикновено се използва в смес с други подправки за гозби с месо и патладжани.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *