Ако имате болки в стъпалата сутрин, най-вероятно страдате от артрит

Ако се събуждате сковани и имате болки в стъпалата сутрин, най-вероятно това са първите сигнали за ревматоиден артрит

Ако се събуждате сковани и имате болки в стъпалата сутрин, които преминават с раздвижване, болят ви малките стави на ръцете, глезените, китките, лактите или колената, най-вероятно това са първите сигнали за ревматоиден артрит.
Следващото нещо, което най-вероятно ще ви скове или боли ще са рамената и тазобедрените стави. Особен показател е, че ако след час се раздвижите и тези болки отшумят.

болки в стъпалата сутрин

Ако се събуждате сковани и имате болки в стъпалата сутрин, най-вероятно това са първите сигнали за ревматоиден артрит

Други симптоми на ремматоидния артрит са оток на меките тъкани около ставите, както и т. нар. ревматоидни възли. Тези симптоми обаче могат да бъдат разпознати от опитен лекар и затова е добре да се прегледате при такъв.
Хиляди българи страдат от ревматоиден артрит и всяка сутрин се събуждат сковани и с болки в стъпалата сутрин. Става въпрос за автоимунно заболяване, което води до ненормално активиране на защитната система. По този начин специфични имунни клетки преминават в ставите, лимфната тъкан и кожата и произвеждат антитела, които предизвикват ерозия и деструкция на ставните повърхности.
Жените по-често страдат от ревматоиден артрит. Болестта атакува капсулата й и по-точно нейната вътрешна повърхност, която се нарича синовиална мембрана. Стига се до образуването на специфична тъкан, която започва да пълзи и унищожава ставния хрущял и подлежащата му кост. Лошото е, че срещу това заболяване няма някакво униварсално лечение и накрая при по-тежките случаи може да се стигне до инвалидизация.
Началото на ремнатоидния артрит обикновено се проявява с първите си признаци в активната възраст между 40 и 50 години. Така че, ако сте започнали да се събуждате сковани и имате болки в стъпалата сутрин, които преминават с раздвижване, болят ви малките стави на ръцете, глезените, китките, лактите или колената, най-добре посетете вашия лекар, който ще ви насочи към специалист. Вече има няколко по-eфективни начини на лечение, които биха могли да ви помогнат.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ако имате болки в стъпалата сутрин, най-вероятно страдате от артрит

  1. Здравейте на 35 год.съм и имам две деца родила съм със цезарово сечение после ми премахнаха и единият яйчник,боллите в ходилата вече са всяка вечер и сутрин,при масажиране намаляват вечер,но сутрен пак е неконфортно мисля ,че не е точно бола а тежест или много потлина в ходилата ,когато се допря до студено облекчението е невероятноза секунди и посъояно търся част от леглото която да е студена☺.Болката е във свивката на ходилото понякога при масаж се усеща жила която при масажиране също облекчава,но нищо не е дълготраино ,затова ако някой знае начин или метод ,моля да пиши.Благодаря ихубав ден.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *