Популярно болкоуспокояващо лекарство причинява увреждания

Известното болкоуспокояващо лекарство Тиленол причинява увреждане  на черния дроб и дори смърт

Често срещано име в домакинствата на болкоуспокояващо лекарство е Тиленол (Tylenol). То се разпространява в търговската мрежа повече от 50 години. От 2011 година производителят намали дневната доза с цел намаляване риска от случайни предозирания, за да не се стигне до сериозни увреждания на черния дроб.

Тези промени са направени, за да се намали количеството на активната съставка парацетамол в лекарството. Срещу производителя на Тиленол бяха заведени поредица от лични дела за увреждания от тяхното болкоуспокояващо лекарство.

Популярно болкоуспокояващо лекарство причинява увреждания

Популярно болкоуспокояващо лекарство причинява увреждания

Според The Associated Press ( AP ), много потребители на Тиленол сега страдат от големи увреждания на черния дроб или са вече на умиране и затова производителят на лекарството, McNeil Consumer Healthcare, е решил да сложи голям етикет с червено предупреждение върху капачката, което информира потребителите за рисковете на лекарството.

Дори когато се приема в препоръчаните дози парацетамол (ацетаминофен), който е основната активна съставка в Тиленол, може да причини сериозни щети на черния дроб, което от своя страна може да доведе до чернодробна недостатъчност и дори смърт. В действителност, ацетаминофен понастоящем е водеща причина за внезапна чернодробна недостатъчност в САЩ, като за неговите токсични метаболити е известно, че могат да убиват чернодробните клетки . Лекарството е толкова токсично, че повече от 80 000 души са потърсили спешна помощ и са попаднали в болниците за година от отравяне с парацетамол и още 500 са починали от чернодробна недостатъчност.

Демир бозан билки за бъбреци

Комбинирането на лекарства с ацетаминофен е основна причина за поетите свръхдози парацетамол, твърдят експерти, следователно добавянето на новите етикети е било наложително. Но някои хора, които пият парацетамол в рамките на максималната дневна доза, който в момента се определя на 4000 милиграма на ден, се предвижда, че могат да се разболеят или да умрат, което подсказва, че даже и да е нивото на парацетамола в нормалните дневни дози, той е токсичен и трябва да се избягва.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *