Медицинско ползване на босилека в старата Индия

Лечебното ароматно растение произхожда от Индия, но се среща и в тропическите райони на старата Азия.

Постепенно някои отделни форми на босилека били пренесени и започнали да се адаптират към условията на т.нар. Стар континент и още повече в Средиземноморието. Днес едни от признатите за най-големи производители на босилек са България, модерния Египет, голямата Франция и влиятелните САЩ.

Нека сега се върнем назад-назад във времето, за да научим повече любопитности за дългата и ароматно история на медицинската употреба на ароматната билка в Индия. В древноиндуските домове, босилекът бил считан за строг защитник на крепкия дух на семействата. Още преди 50 века лечителите от Индия били пленени от приятния му аромат и целебните му свойства. Така босилекът започнал да се отглежда активно от немалко индийци.

Индусите считали лечебното растение за свещена билка, обвързана с любовта и така жадуваната от всички вярност. Листо от босилек се поставяло в самата уста на покойните индийци при погребенията им, тъй като се е вярвало определено, че той помага на душите им да преминат по-лесно на хлад, в Отвъдното.

Историята свидетелства, че ароматната билка била доста известна и се използвала широко в древноиндийската традиционна и общоприета холистична система на онези отминали времена за здравеопазване – Аюрведа. В Индия босилекът бил известен и с името „Майката на божествената медицина и на самата природа“, както и „Кралицата на зелените билки“.

Растението се е използвало редовно от древноиндийските лечители за тонизиране и „рефрешване“ на нервната система, за подобряване на паметта, а чаят от него стимулирал отделянето на заседналия жилав секрет в белодробните бронхи. Босилекът помагал за поддържането на нормалната храносмилателна дейност на стомаха.

Билката се използвала в древна Индия и за третирането на настинки, упорита кашлица, белодробни болести, стомашни и чревни неразположения, повръщане, дизентерия,болки в главата, сърдечни заболявания, възпаления, малария, отравяния, отровни ухапвания, кожни раздразнения. Чаят от босилек, както и масажите със сок от листата на лечебното растение, се препоръчват за третирането на труднозарастващи рани.

Индуските лечители разчитали и на страшните противовъзпалителни невероятни свойства на босилека, както и на способността му да понижава високото кръвно налягане, ароматното растение се справяло добре и с кървящите венци.

Билката е ценена и заради антибактериалните и противовирусните й качества, така че, в следващите няколко години интересът на европейската медицинска наука все по-често щял да бъде фокусиран върху босилека и неговите лечебни свойства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *