Босилек – растението, което предотвратява дори рак

Прекрасният и дъхав босилек е мощен антиоксидант, който предпазва дори от рак

Една от най-полезните подправки и билки е дъхавият босилек. Неслучайно го наричат царската билка, защото има доста обширно здравословно влияние върху организма на човека.

По-известен като подправка в италианската кухня, сега полезният босилек вече може да отглеждате и у дома в саксийка или сандъче и така на една ръка разстояние ще имате растение, което със своите антиоксидантни свойства е способно дори да предотврати появата на ракови клетки.

Родината на билката и подправката босилек е Югоизточна Азия и по-точно Индия. От хиляди години той е разпространен в тропиците на Азия и Африка. Растението е едногодишно, тревисто, достигащо до 60 см височина на стъблото. Има няколко вида като по-познати са тайландски, лимонов и свят босилек.

Растението съдържа етерични масла, горчиви вещества, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, дъбилни вещества, сапонини, флавоноиди. Освен това е богато на витамините К и А и на манган.

босилек против рак

Прекрасният и дъхав босилек е мощен антиоксидант, който предпазва дори от рак

Дъхавият босилек притежава антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Използва се за лечение на инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, срещу умора и намален апетит. Растението успокоява спазмолитични състояния и подуване на стомаха и възбужда апетита като дразни стомашните жлези.

Чудодейният босилек се прилага при заболявания на устната кухина и хроничен гастрит, колит, цистит и болести на уретрите. Полезен е за лечение на хроничен бронхит с кашлица и укрепва сърдечната дейност при заболяване на миокарда.

босилек, рак

Прекрасният и дъхав босилек е мощен антиоксидант, който предпазва дори от рак

Може да си слагате ситно нарязан в салати или пък да си направите отвара, която да пиете. Тя се приготвя като супенa лъжица изсушен босилек се залива с 300 милилитра кипяща вода, вари се минута, кисне се около 30 минути, прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 милилитра след ядене.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Нови доказателства показват, че растението босилек може действително да намалява канцерогенезата – образуването на нови тумори и спомага за защита срещу рак. При доза от 300 милиграма на килограм телесно тегло, екстракт от листа на свят босилек значително намалява образуването на ракови микроядра и на ензими, които метаболизират токсините в тялото и окисляването на протеините даже и на мазнините.

Вижте: Ценни рецепти с босилек! За лечение и готвене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *