Броколи е богат на антиоксиданти и пази от рак

Броколи съдържа много полезни хранителни вещества като антиоксиданти, витамини и други

Броколи (Brassica oleracea) е един от най-полезните за здравето храни.

Многобройни проучвания показват, че тези, които търсят да спазват диета с високо съдържание на антиоксиданти, както и други храни против рак и за повишаване на имуннитета компоненти ще е добре да го включат в седмичното си меню.

Въпреки че е по-популярен като гарнитура, броколито е достъпен и под форма на добавки.

Този страхотен зеленчук е известен с високото съдържание на витамини A и C, но едни от последните изследвания показват, че хранителният му профил е много по-впечатляващ.

Той съдържа хранителни вещества – фитонутриенти, които могат да бъдат похвалени като много полезни в борбата срещу рака, както и намаляване нивата на възпалението и в подкрепа на здравето на очите.

Броколи попада в категорията на „кръстоцветни“ зеленчуци.

Подобно на своите кръстоцветни братовчеди, карфиол, брюкселско зеле и зеле, той съдържа вещества ефективни в на борбата срещу рака с така наречените „индоли“.

Специфични индоли, открити в броколите са Diindolylmethane известен като „DIM“ и неговия предшественик индол-3-карбинол (I3C).

Това не само подкрепя общото здраве и имунитета, но и подпомага на тялото за обработка и премахване на вредните естрогени, които в противен случай могат да допринасят за развитието на ракови заболявания, свързани с тези хормони.

Поради тази причина, редовната консумация на броколи или добавки, получени от него, е полезен за предотвратяване на рак на простатата при мъжете, рак на гърдата и рак на яйчниците при жените.

В допълнение към това, зеленчукът броколи е доказано, че има противовъзпалителни свойства.

Специфичната съставка в броколите е флавоноидът „кемпферол“, този, който е доказан, за намаляване въздействието на алергия задейства вещества върху организма.

Тъй като възпалението е изолирано като основен виновник за развитието на повечето болести, това показва, че броколи е добър за тези, които желаят да поддържат здравето си.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *