Броколи и хрян срещу рака

Броколи и хрян в комбинация са вариант за антиракова профилактика

Съчетанието “играе” дори и ако съставките му са преминали през термична обработка. Тази теза е представена от американски учени в медиите след дълги изследвания. Добра работа върши популярният зеленчук от групата “зеле с характер” и ако се съчетае с уасаби. Защо става така? Отговорът е резултат от обстоен анализ на опити и тестове. И в хряна, и в уасабито се съдържа ензимът миросиназа. Лютото помага да бъде усвоен целият спектър от полезни съставки на броколите, твърди професор Елизабет Джефри от университета в Илинойс. Според диетоложката колкото по-люти са подправките, толкова по-пълноценно се усвояват градивните елементи на броколите. Усилва се и тяхното защитно действие.

Но има ли някаква по-точна рецепта: колко пъти и точно в каква форма да похапваме от новата панацея? Според учените противораков ефект се постига, ако консумацията е поне пет пъти седмично. Работещи, освен хрян и уасаби, са комбинациите с репички и бяло зеле. Ръководителката на проекта Джена Крамър пък обяснява, че въпросната съставка – миросиназа, фактически помага да се неутрализират последиците от термичната обработка /варене, задушаване на пара/.

Броколите са все по-полулярна храна, а само преди десетина години повечето българи бяха ги виждали само на картинка или по филми. Могат да се намерят целогодишно – пресни на пазара и в хипермаркетите, или замразени.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *