Най-характерните симптоми на бронхиална астма

Пристъп на задух е един от основните симптоми на бронхиална астма

Бронхиалната астма се характеризира с пристъпен задух, причинен от генерализирано стеснение на бронхите вследствие на алергични промени.

Организмът постепенно се е сенсибилизирал спрямо известни вещества, алергени (домашен прах, пера, животински косми, органични съединения, използвани за битови цели:

перилни препарати, козметични средства, медикаменти, растителни полени, серуми, ваксини и др.), и при повторен контакт с тях реагира бурно със еластични и секреторни явления в бронхите, т. е. с астматични пристъпи.

Клинична картина:

най-характерни за бронхиалната астма са остро настъпващите пристъпи от белодробен задух, които могат да бъдат предшествани от чувство на тежест в гърдите, обща отпадналост, главоболие.

Дихателните движения са мъчителни, като особено затруднено е издишването.

Задухът е експираторен, продължителността на пристъпа е няколко часа (1— 2).

Обикновено малко преди или едновременно с успокояването се появява слаба кашлица с отделяне на оскъдни гъсти, сивобели, лепкави храчки, съдържащи еозинофилни клетки.

Физикално по време на пристъпа вдишването е късо, издиш­ването удължено.

Чуват се сухи свиркащи хрипове.

С течение на времето повтарянето на пристъпите става причина за поява на хроничен бронхит или усложнения от страна на сърцето-сърдечна недостатъчност от десен тип.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *