Естествени методи полезни при лечение на бронхиална астма

Чистият въздух и храната са изключително важни за лечение на бронхиална астма

Заболяването бронхиална астма е хронично засягащо белите дробове с проявяващи се пристъпи от време на време, придружени с кашлица, задъхване и задушаване. То е в следствие на алергична реакция, на простуда, емоционален стрес или физическа натоварване.

Най-важното за лечението на болестта и особено на пристъпите е да разберете кои са причините и да ги отстраните. То продължава дълго време и е необходим лекарски контрол. Освен противоастматичните препарати, усилията на лекарите са насочени към немедикаментозно отстраняване на причините или това е промяната в начина на живот и хранене.

Естествени методи полезни при лечение на бронхиална астма – билков чай

Естествени методи полезни при лечение на бронхиална астма – билков чай

В профилактиката влиза отстраняване на причините, а това означава здравословен начин на живот – по-добро хранене, пребиваване на чист въздух, отбягване на алергени от домашни животни, аквариумни рибки, възглавници и бельо, парфюми и козметика, дразнещи храни, лекарства, тютюнев дим, цветен прашец от дърветата и други. Лекарствата според лекарите не могат да бъдат заменени с физиотерапия и билки, които по-скоро само помагат на лечението.

Билкови рецепти полезни за бронхиална астма

В 300 мл вода се слага 1 корен от живовляк и се вари, докато водата стане 150 мл. Това количество се разделя на 2 половини като едната се изпива сутрин на гладно, а другата вечер.

Смесват се 100 г пчелен мед, 100 г сусамов тахан, 50 г гроздова ракия и 30 г синапено брашно. Разбъркват се добре и се ползват по 1 чаена лъжичка, трикратно за деня, четвърт час преди ядене.

Смесват се 100 г подбел, 30 г градински чай листа и корени от иглика 40 г. сместа се слага в 0,5 л вода и се поставят на котлона да ври четвърт час на слаб огън. Остава да изстине и да се прецеди. Билковата отвара се пие трикратно през деня по 1 чаша за вино. Добре е да се подслади с мед.

Следващата рецепта е с настъргване на половин ябълка, 2 супени лъжици ленено семе смляно и 1 лист индрише. Всички тези съставки се объркват добре и се варят в половин чаша вода за 10 минути. След това остава да се прецеди и да се добави 1 чаена чаша прясно мляко. Тази доза се изпива н а3 пъти през деня на гладно.

По отношение на храненето, има полза от вегетарианството за подобряване на състоянието при бронхиална астма.

Болните трябва да посещават повече планината и да дишат чист въздух. За тази цел има санаториуми и болници за доизлекуване. Една от тях е тази на Радунци, където въздухът е много подходящ за белодробно болни. За съжаление разрухата на икономиката доведе болницата до тежко състояние. Битовите условия не са от най-добрите, а персоналът не е получавал целите си заплати от месеци, за което е виновна бившата главна лекарка, макар и много грижовна за всички. В санитарните възли е направен ремонт, извършен от турска фирма, но не са работили качествено и това създава проблеми на болните. Само да вземат парите и да не си свършат работата както трябва. Няколко жени са си счупили краката там заради неподходящо подбраните хлъзгави плочки. До това води позволяването на недобронамерени хора от чужд етнос да правят, каквото си искат – само загуба. А какво да кажем с проблема за изсичането на горите в района на Радунци. Това е много голям проблем за цяла България и скоро може да се превърне сраната ни в пустиня, заради алчни спекуланти и политици.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Естествени методи полезни при лечение на бронхиална астма

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *