Симптоми и лечение на бронхопневмония

При първи симптоми на бронхопневмония, непременно потърсете лекарска помощ, тъй като болестта е сериозна

Възпалението на паренхима на белия дроб, което поразява алвеолите и пространството между тях представлява бронхопневмония.

Заболяването обикновено се получава след усложнение от инфекции на горните дихателни пътища като простуда, грип, усложнение след остър или хроничен бронхит, бронхиектазии, варицела, морбили, коклюш.

Най-застрашени от бронхопневмония са малките деца, но в тази група могат да се причислят и възрастните хора, хора с отслабена имунна система, болните от диабет, сърдечносъдови заболявания, сърповидно-клетъчна анемия, бъбречна недостатъчност. Рискови групи са и хората, прекарали инсулт, скорошни операции, алкохолици, дългогодишни пушачи.

Вирусната бронхопневмония обикновено е резултат от прекарана вирусна инфекция. Симптомите могат да се появят изведнъж или постепенно – кашлицата се засилва, отделяните храчки са гъсти и гнойни, появяват се болки в гърдите и втрисане с висока температура.

Грипната бронхопневмония обикновено не е само резултат от грипния вирус. Инфекцията е смесена – пневмококова, стрептококова или стафилококова. Започва с трахеобронхит, температурата се покачва до 40 градуса, пулсът и дишането се ускоряват, появява се задух, кашлицата е мъчителна с гнойни храчки.

Бактериалната бронхопневмония започва внезапно или постепенно с повишена температура, втрисане, студени тръпки, суха кашлица. По-късно се появява и затруднено дишане, храчки, болки в гръдния кош, усилващи се при поемане на въздух, отпадналост, могат да се появят и болки в областта на корема.

Причините за възникване на бронхопневмония са най-разнообразни – вируси, бактерии, гъбички, хламиди.

При първи симптоми на болестта е добре веднага да потърсите лекарска помощ, тъй като може да се стигне до усложнения като белодробен абсцес и животозастрашаваща сърдечносъдова слабост. Усложненията при бронхопневмония са чести. Могат да се получи синузит, отит, перикардит.

бронхопневмония

При първи симптоми на бронхопневмония, непременно потърсете лекарска помощ, тъй като болестта е сериозна

При съмнения за бронхопневмония трябва да останете в леглото и извикайте бърза помощ. Кихайте, кашляйте и отделяйте храчки в хартиени кърпички или салфетки, за да предпазите околните. Изяжте една-две скилидка чесън, тъй като той предпазва от инфекции и унищожава бактериите.

Увеличете дозата на витамин С като пиете всеки ден по една чаша прясно изцеден сок от цитруси. Гледайте да си набавите и витамин А с чаша прясно изцеден сок от моркови с няколко капки зехтин или олио в него. Пийте повече топли течности, които подпомогнат отхрачването.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *