Отвара от брош – при камъни в бъбреците и шипове

Народната медицина препоръчва билката брош при камъни в бъбреците, шипове, костна туберкулоза, абсцеси и други болести

Още средства против камъни в бъбреците: ТУК!

Лековитият брош (Rubia tinctorum L.) може да стигне до 1,5 м височина. Неговите вечнозелени листа са дълги около 5-10 см и 2-3 см широки, с 4-7 венчета около централното стъблото. Той има малки куки в листата и стъблата. Цветовете са също малки 3-5 мм дълги, с пет бледожълти листенца, в гъсти съцветия. Те се появяват от юни до август, следвани от малките 4-6 мм в диаметър, червени и черни горски плодове.

Отвара от брош – при камъни в бъбреците и шипове

Отвара от брош – при камъни в бъбреците и шипове

Корените могат да бъдат над един метър дълги и дебели до 12 мм. Предпочита плодородни и глинести почви с постоянно ниво на влага. Брошът се използва като хранително растение за ларвите на някои видове Lepidoptera, включително и на молеца Hummingbird Hawk.

Билката брош е била използвана още от древни времена за получаване на червена боя за кожа, вълна, памук и коприна. За производство на багрилото, корените са били събирани през първата година. Външният кафяв слой дава багрилото, долната жълт слой се използвал след преработка. Багрилото се нанася в плата с помощта на фиксиращо средство, най-често стипца. Във Франция, останките са били използвани за производството на алкохол.

Корените на растението съдържат няколко полифенолни съединения, като и 1,2-дихидроксиантрахинон (ализарин). Това последното съединение дава червен цвят с текстилна боя, известна като Rose брош. Той също се използва като оцветител. Пурпуринът, който се извлича от билката брош може да замени кобалтът в литиево-йонните батерии.

Премахването на кобалта, би означавало премахване на опасни материали, и да се позволи батериите да бъдат произведени при стайна температура като се намалят разходите за рециклирането им. Извличането на пурпурин от брош е проста задача.

Лечебни свойства

Действието на билката брош е за разтваряне на камъни в бъбреците и пикочния мехур, очиства матката и помага за образуването на костите. Овен това действа слабително, диуретично, жлъчегонно и за по-добро храносмилане. Брошът е полезен при скрофули, шипове, костна туберкулоза, жълтеница, абсцеси и други болести.

При язва на стомаха и бъбречна недостатъчност трябва да се прави консултация с лекар, дали да се ползва билката. При предозиране може да се получат урологични и хронични възпалителни заболявания.

Народната медицина препоръчва билката брош при камъни в бъбреците

Народната медицина препоръчва билката брош при камъни в бъбреците

Отвара от брош

Нарязват се на ситно корените и се вари 1 чаена лъжица от тях в 400 мл вода за 10 минути. Остава да се прецеди и се взема по 1 винена чаша 3 пъти през деня преди ядене. Може да се вземат коренищата и без да се правят на отвара. Малко прах от корените на билката брош колкото царевично зърно се вземат и се изпиват заедно с вода преди ядене 3 пъти през деня.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *