Стопирайте кашлицата с отвара от бръшлян

Отвара от бръшлян лекува кашлица, бронхит, обилен месечен цикъл и заболявания на черния дроб

Освен красив и създаващ естетически чувства, полезният бръшлян е неотменна част от богатата народна медицина. Този красив пълзящ храст може напълно достойно да заеме своето полагащо се място сред домашните билки. Ако живеете в близост до по-чист парк или гора, или пък имате двор, в който расте това полезно растение, няма да ви бъде трудно да си го набавите.
Отвара от бръшлян лекува такива неприятни здравословни състояния като кашлица, бронхит, обилен месечен цикъл и заболявания на черния дроб. Просто трябва да си приготвите чая у дома.

бръшлян

Отвара от бръшлян лекува кашлица, бронхит, обилен месечен цикъл и заболявания на черния дроб

Отварата от бръшлян се приготвя много лесно – супена лъжица от билката се вари 10 минути в половин литър вода. Сместа се прецежда и се пие по една кафяна чашка три пъти дневно. Трябва да бъдете внимателни, защото в големи дози полезният бръшлян може да бъде отровен.
Отвара от бръшлян е много популярен срещу кашлица. Но освен това, тя може да лекува бронхит, а като промивка да помогне при бяло течение и обилен месечен цикъл. Отвара от бръшлян много помага и при заболявания на на черния дроб.
Друга полезна черта на красивия бръшлян е в козметиката – най-вече за да премахнете пърхота или да стимулирате косата да расте по-бързо. За това е достатъчно да поливате гривата си със същата отвара, след като сте я измили и подсушили. Процедурата се повтаря един – два пъти седмично в продължение на месец, а ако искате да я направите още по-ефикасна, прибавете към водата и една супена лъжица оцет.
Компрес от прясно счукани листа бръшлян пък помага при различни кожни проблеми като акне, мазоли, брадавици и др.
Ако искате да си направите и маслен извлек от бръшлян, който да ви служи за компреси, просто трябва да нарежете няколко листа от билката и да ги пуснете в буркан, в който после да налеете зехтин. Съдът се оставя 40 дни на тъмно, след което се прецежда и е готов за употреба.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *