Ползите от билката бръшлян – при кашлица и болести на черния дроб

В големи дози билката бръшлян е опасна за здравето, но в умерени се използва от народната медицина за някои болести

Растението бръшлян е многогодишно от семейство Araliaceae, лиана достигаща до 20 метра дължина. По клоните си тя има добавени коренчета, с които се прихваща за други дървета и скали и чрез които се катери. Вирее по сенчести широколистни и смесени гори, по храсталаци и скалисти места до 1800 м. н. в. Плодът е сферичен, лъскав, синьочерен до тъмновилолетов на цвят. Растението цъфти от август до октомври, а плодовете му узряват през следващото лято.

Ползите от билката бръшлян – при кашлица и болести на черния дроб

Ползите от билката бръшлян – при кашлица и болести на черния дроб

За съжаление той е плевел и причинява вреда на растението гостоприемник върху което се е прикрепил, защото смучи жизнените му сокове с коренчетата, чрез които се е прикрепил. Медицината го използва за лечение с екстракти от него. Той е вреден и трябва да се внимава с него даже и при допир.

В растението бръшлян се открити олеанолова киселина, сапонинови гликозиди, мравчена и ябълчена киселина, дъбилни вещества, витамин Е, смоли, минерални соли и други.

Билката бръшлян е полезна за ревматизъм, подагра, като пикочогонно средство, при обилна менструация, при възпаления на дихателните пътища, заболявания на черния дроб и жлъчката. Той има съдосвиващо и разширяващо, затягащо и пикочогонно действие. Използва се и като средство при целулит в козметиката.

Народната медицина използва билката при кашлица, жълтеница, възпаление на далака, кожни обриви, диария. Пресни листа под формата на лапа се използват за рани от изгаряне, за брадавици и мазоли. Срещу косопад и пърхот се варят листа в оцет в съотношение 1 част листа от бръшлян в 10 части оцет и се втрива в косата.

Демир бозан билки за бъбреци
Билката бръшлян е отровна и опасна при превишаване на дозата

Билката бръшлян е отровна и опасна при превишаване на дозата

Като отвара се ползва като се варят 1 чаена лъжица листа в 400 мл вода за 5 минути. Консумира се само по 20 мл 1 час на гладно, преди хранене. Не трябва да се превишава дозата, защото билката бръшлян е отровна. В интерес на истината, то е едно от растенията, които пречистват най-добре въздуха в стаите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *