Бяла ружа срещу язви и за превенция на рака

Билката бяла ружа има подчертани антиоксиданти свойства

Билката бяла ружа е сивозелено многогодишно тревисто растение с дебело и късо коренище, до 50 см дълги корени. Тя е използвана за лечение, но и за храна от преди 2500 г. в древен Египет и Рим е била употребявана като зеленчук, също и в Сирия. За храна се ползват корените на растението. Научното й название е Althaea Officinalis, което значи „официалният лечител“.

Бялата ружа расте по влажни места покрай блата, реки и други водни източници по ниските места из страната, отглежда се и като декоративно растение по дворовете. Известна е и с народните имена цял слез, волско око, дива или лечебна ружа, лигавка, волско око, божа ръчица, пъртенка.

Билката бяла ружа има подчертани антиоксиданти свойства

Билката бяла ружа има подчертани антиоксиданти свойства

Съдържанието в листата е различно от това в корените. В тях са открити флавоноиди, кумарин, сирингова киселина, фенолни киселини, ванилова киселина, кефеена киселина и салицилова киселина. Корените съдържат танини, слузни вещества, пектини, нишесте, захари, минерални вещества и други. Тя е топлолюбиво растение и се среща повече в топлите райони у нас. Родината й е Африка.

Билката действа облекчава болки в гърлото, обезболяващо върху лигавицата върху лигавицата му и с това помага за отделяне на слуз и секрети от него, полезна е при кашлица. Тя има силно изразени антибактериални свойства, които предотвратяват

развитието по нататък на възпаленията. Бялата ружа е едно от многото растения, които съдържат вещества с антиоксидантни свойства, благодарение на които са полезни за превенция на рака, полезна е за язва на стомаха, язвен колит, киселини в стомаха, болестта на Крон, подобрява перисталтиката на червата. Редовното пиене на чай от бяла ружа помага при колит и за предотвратяване на перфорации и при стомашни язви. Тя се бори успешно с инфекциите, подобрява имунната система, увеличава белите кръвни телца, използва се още при диария, настинки, дизентерия, гореща отвара от нея се използва за гаргара при възпаление на венците и при ангина, а студена при рани и възпаления на кожата с компреси. При изследването й върху мишки е установено, че тя понижава нивата на кръвната захар.

“Фигурин

Билката бяла ружа трябва да се приема отделно от други лекарства или билки, поне няколко часа преди или след тях, защото може да повлияе върху действието им. Тя е напълно безопасна.

Извлек може да направите като 2 супени лъжици сушени корени бяла ружа се слагат в половин литър хладка вода и я оставате да стои 8 часа. Приема се по една чашка за кафе през 2-3 часа.

Може и друг вариант да се ползва. Една супена лъжица кисне в 0,5 л вода за един час и се ползва по една винена чаша преди хранене 4 пъти за деня.

Да не се ползва от бременни жени и кърмачки, защото не е изследвано как може да им повлияе.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *