Бял имел – универсална билка с изключителни ползи и против рак

Билката бял имел има известна токсичност, но с правилните дози може да се ползва за лечение на болести като хемороиди, високо кръвно, рак и други

Съдържание на статията: Имел. Бял имел. Видове имел. Коледен имел. Имел кръвно. Бял имел хемороиди. Бял имел тинктура. Бял имел хормони. Имел менопауза. Бял имел цена. Бял имел рак. Имел противопоказания.

Имел.

Имелът (Viscum) е род растения от семейство Santalaceae, което вирее в умерените и тропически зони на Европа, Азия, Африка, Австралия и в някои части на Съединените американски щати Те са полу-паразитни храсти с клони дълги около 15 – 80 см и са отровни за кучетата. Техните цветове са малки и почти не се забелязват, със зеленикаво-жълт цвят. Той паразитира върху повече от 200 вида широколистни и иглолистни дървета.

Бял имел

Бял имел

Бял имел.

Известният бял имел (Viscum album) е паразитно растение от семейство Santalaceae и един от видовете от рода Имел (Viscum), най-често срещаният. Нарича се и полупаразит, защото може да извършва фотосинтеза със своите зелени листа, за разлика от други видове паразити. Той се прикрепя към растение гостоприемник, от което се нуждае, за да се храни от него с минерални соли и да поема вода, а такива най-често са дъб, ябълка и клен. Листата му са закръглени.

Най-често срещаният тип на имел от семейство Viscaceae. Листата му са с жълто-зелени цветове тесни и жилави, а цветовете доста невзрачни, жълтеникави и малки с диаметър по-малък от 3 мм. Плодовете на растението представляват малки бели топки (за белия имел), както и такива с червен, жълт или оранжев цвят, при други видове. Той е вечнозелен храст със сферична. Диаметърът му може да бъде различен – от 20 до 120 см, расте по широколистни и иглолистни дървета, като харесва иглолистната дървесина. Към кората на дърветата се прикрепва с издънки.  Плодовете на имела не могат да се използват за медицински цели за обща употреба, но в лекарствените средства се използват.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Листата и плодовете на растението бял имел съдържат органични киселини, включително линолова, урсулова, олеинова, палмитинова, олеанолова. Също така сред активните му вещества са: тлъсто масло, норвискалбин, вискалбин, тирамин, вистоксин, смолисти ингредиенти, катран, танини, холин, ацетил, пропионил, каротин, витамин С, слуз, флавоноиди, терпеноиди, биогенни амини, холин и ацетилхолин. Между другото, химическият състав на тези растителни полупаразитни растения се различават значително според това на какви дървета са расли, обаче лечителите за лечението на някои заболявания, използват например растения, отглеждани на върба, дъб, круша и т.н.

От древността и до ден днешен, белият имел е играл важна роля в народната медицина като лек за главоболие и припадъци. Днес, листа, филизи, горски плодове и билки, се използват от фармацевтичната индустрия като източник на различни съединения, които правят лекарства за борба с рака. Но не само тези свойства на билката са известни.

Лечебни свойства на бял имел: седативни, болкоуспокоителни, антисклеротични, противовъзпалителни, кровоспиращи, заздравяващи раните, вазодилататорни, диуретични, хипотензивни, тонизиращи, антитуморни, възстановителни.

Относно прилагането на билката бял имел се споменава в древните медицински трактати. По това време, растението най-често е било използвано за спиране на кървенето, епилептични припадъци, неврологични заболявания, тумори, абсцеси, язви. Днес той се използва в медицината, а в някои страни е включен в регистъра на лекарствените средства и много изследователи са провеждали многостранно проучване на лечебните му свойства.

Заболявания, които се лекуват с бял имел в народната и в официалната медицина

ЦНС. Взема се за успокояване на нервната система, истерии, конвулсии, главоболие, епилепсия.

При кървене. Спира кървенето на матката, на стомаха, червата, белите дробове, хемороидно кървене.

Сърдечносъдова система. Разширява кръвоносните съдове и укрепва сърдечния мускул. Билката се пие при високо кръвно налягане, както и за рехабилитация след инсулт, ангина.

Мускулно-скелетна система. Показания – артрит, болки в кръста, ревматизъм, подагра. Премахва възпалението и болката.

Дихателна система. Препоръчва се за туберкулоза и астма. Смята се, че за тези диагнози е по-добре да се използва имел, взето от дъб или бор.

За храносмилането. Растението има стягащи свойства, пие се при диария. Също така, бял имел се предписва като противоглистно средство в комбинация с други растения. Най-ефективен е за паразити като кръгли червеи и нематод. Билката е много добра за хемороиди, за червата, стимулира перисталтиката.

Ползи за жени. Най-често се предписва при тежък менструален цикъл за жени в предменопауза, маточни кръвотечения, миома на матката, секрети, ерозия на шийката на матката. Той се приема перорално под формата на отвари, локално се използва под формата на тампони и душове. В комбинация с други билки се ползва в рецепти за безплодие.

Нормализирането на метаболизма. Растението предотвратява развитието на атеросклероза и холестеролно отлагане. Често напитки с бял имел се използват за загуба на тегло и нормализиране на метаболитните процеси в организма в захарен диабет.

Външно приложение. Той се използва като аналгетик, за зарастване на рани, като противовъзпалително средство. Отварата се използва за лечение на рани, фрактури, циреи, язви, пиогенни абсцеси. Също пресен сок се нанася при болки в ставите, подути лимфни възли, доброкачествени и злокачествени тумори. Прави се топла вана за хемороиди. Отвара се капе в ушите при възпаление (само след консултация с лекар).

Козметология. С отвара от бял имел, можете да изплакнете косата си след измиване. Тази процедура ще подобри нейния растеж и външния й вид. Когато има проблеми на кожата на лицето, особено възпалени пъпки и акне, билката действа като естествен антисептик, бързо намалява възпалението и дразненето.

Онкология. В началото на ХХ век, са открити противотуморните свойства на имела. От тогава започва да се изучава ефективността му срещу рака. Доказано е, че растението инхибира растежа на злокачествените клетки. Днес белият имел се използва успешно в традиционни и алтернативни терапии като анти-рецидивно, подкрепящо, имуномодулиращо, тонизиращо лекарство. Традиционните лечители вярват, че е особено полезен бял имел расъл на бреза. Доста много положителни отзиви за лекарите имелотерапия в научната медицина.

В научната медицина освен в онкологията, най-често се използва воден и алкохолен разтвор за лечение на хипертония, чревна атония, нервна възбуда.

Събиране и съхранение

За лекарствени нужди с помощта на цялото растение. Периодът от август до септември се счита за най-доброто време за прибиране на реколтата от имел, въпреки че според някои лечители това трябва да се провежда през март – април, а според други през есента и зимата. Събират се младите филизи с листата. Те лесно се късат от основните, най-дебели клони. Ако „гнездото“ на имела расте високо, те се нарязват с ножици.

В лабораторни изследвания са проучен антихипертензивните свойства на инфузии от билката (на клони, листа, плодове), и както е показано от резултатите от експериментите, най-ефективна е инфузията от листа от расли върху върба растения бял имел, събрани през януари.

Клоните се нарязват и се сушат в тавани или под стряхата, защитени от директна слънчева светлина. Те се полагане на тънък слой по тераси и тавани.  За провеждане на сушене може да се използват и електрически сушилни, като температурата се поддържа при около 40 °С (максимум). Във влажно време е приемливо сушенето на суровините в електросушилни.

Белият имел най-добре е да се държи в глинени съдове, плътно затворени с хартия за печене. В такива условия лечебните свойства на растенията могат да се съхраняват в продължение на 20 или повече години. По опростен вариант е да се съхранява сушената суровина в ленени торбички. Когато са защитени от светлина и влага, тя се запазва за 24 месеца.

Видове имел.

Името имел първоначално се отнасяло до вида бял имел (Viscum album), широко разпространен в Европа от семейството Santalaceae. Той е единственият растителен вид от тези полупаразити във Великобритания и много от тях в Европа. Освен по цвета на плодовете, имелът се дели на видове и по дървото гостоприемник

През вековете терминът е разширен, за да включва много други видове паразитни растения с подобни навици, намиращи се в други части на света, които са класифицирани в различни родове и дори семейства – като например Misodendraceae и Loranthaceae .

Amyema pendula е известен също като пропаднал имел или космат кълващ имел е вид цъфтящо епифитно хемипаразисто растение от семейство Loranthaceae. Среща се прикрепено към няколко вида австралийски евкалипт и понякога при някои видове акация. Той е ендемичен за Югоизточна Австралия и е най-разпространеният имел във Виктория.

Viscum cruciatum е червен или коледен имел.

Loranthus europaeus L. е вид имел наричан черен имел, жълт имел, жълта лепка, миндилък, и е от семейство Loranthaceae. Разпространен е в Източното Средиземноморие,  в източната и в югоизточната част на Централна Европа, Югозападна Азия. В България се среща паразитиращ върху някои видове дъб, по-рядко в Родопите, Пирин и Стара планина и други, и по-често в Странджа планина и в източната част на страната..

Phoradendron californicum е пустинен или имекулски имел, полупаразистово растение, родом от Южна Калифорния, Невада, Аризона, Сонора, Синалоа и Калифорния. Тя се среща в пустините Mojave и Sonoran на височина до 1400 м.

Този вид е безлистно растение, което се прикрепя към растенията домакини, често бобови дървесни пустинни дървета като Cercidium и Prosopis. Пустинният имел отнема вода и минерали от растенията гостоприемници, но има и своя собствена фотосинтеза, което го прави полупаразит. През зимата произвежда неприятни, ароматни цветове, а също и бели до червеникави плодове, които са годни за консумация, но местните племена ядат само плодовете, които са отглеждани само на определени дървета гостоприемници, други се считат за негодни.

Коледен имел.

Червен имел - Viscum cruciatum

Червен имел – Viscum cruciatum

Viscum cruciatum обикновено е наричан червеноплоден или червен имел, е вид имел от семейството Santalaceae. Растението има малки листа. Цветовете имат четири венчелистчета. Плодовете са червени, съдържащи по едно семе. Той е разпространен в Югозападна Испания, Южна Португалия, Северна Африка, Австралия и Азия. Всички части на растенията са отровни, ако се ядат. Плодовете му са безвредни за птиците, които разпръскват семената. Използва се като коледна украса.

Имел кръвно.

Белия имел спира кървенето, нормализира кръвното налягане и сърдечната функция. Изследванията са показали, че той има хипотензивно действие, но не много силно и продължително, за каквото се предлага в народната медицина.

Бял имел тинктура.

Получаване на тинктура от бял имел

Вземете 50 г сушена билка. Залейте ги с половин литър водка или 40% алкохол. Престояват 30 дни на тъмно място и се прецежда.

Екстракт (тинктура) от бял имел се употребява по 25 капки, разредени с малко вода 30 минути преди закуска на гладно и вечер преди лягане. Това е един от препоръчаните начини на приложение.

Тинктура от листа от бял имел по 40 капки 4 пъти на ден, се използва за лечение на епилепсия, припадъци и кървене.

 

Бял имел хемороиди.

Направете топла вана за хемороиди. Отварата от клоните се ползва като 10-15 г ситно нарязана билка се добавя в литър вода и се загрява докато кипне. Като изстине се прецежда и се употребява по водна чаша 3 пъти дневно след ядене.

Бял имел хормони.

Според някои изследователи, ендорфините са в състояние да регулират емоциите, до степен да се наричат „хормон на щастието“, въпреки че не съществува научна основа за това. Показано е, че липсата на ендорфин се наблюдава при много хронични заболявания като синдром на „хронична умора“. През 1994 г., Б. Heny и J. Beuth публикувана статия, която показа, че екстракт от имел е в състояние да подобри производството на ендорфини.

Имел менопауза.

Чай от тази билка се използва за лечение на различни заболявания, като например респираторни проблеми, лошо кръвообращение и вълни, които засягат жените по време на менопауза. Екстракт от бял имел може да предотврати и лечение на менструални проблеми, като например тежки кръвоизливи и спазми. Заболявания на матката и инфертилитет също могат да бъдат излекувани с помощта на това растение.

Бял имел цена.

Бял имел се предлага по аптеките като билка за чай и цената му не е висока. Цената на предлаганата опаковка от 50 г от Аптеки Фрамар е 1,30 лева. apteka.framar.bg. Подобна трябва да е и по другите аптеки.

Бял имел рак.

Лечебните свойства на билката бял имел намират приложение и в онкологията. Трябва да се знае, че информацията в статията е само информативна и че оп0исанит рецепти не са изпробвани от нас, а са взети от интернет, например от сайтове като wincancer.ru, който от своя страна се позовава на руски автори и западна литература:

Antony S., Kuttan R., Kuttan G. Inhibition of lung metastasi by adoptive immunotherapy using Icador, от 1999 г.

Bar-Sela G., Goldberg H., Beck D. et al. Reducing malignant ascites accumulation by repeated intraperitoneal administrations of a Viscum album extract, от 2006 г.

Benth J., Schneider b., Schierholz J.H. Impact of complementary treatment of breast cancer patients, от 2008 г. и други.

Въпреки че билката бял имел се използва в народната медицина от векове, историята на нейното парентерално приложение за лечение на рак започва през 1917 г., когато нейните противотуморни свойства са установени за първи път. Това е станало възможно благодарение на развитието на нови производствени технологии. Към днешна дата, има около 2000 публикации, посветени на изучаването на лечебните свойства на имела и на неговия състав, който е уникален. Основната цел на препаратите с имел е поддържащо симптоматично действие, превенция, противовъзпалително и имуномодулиращо лечение.

Многобройни чужди автори показват висок имуномодулиращ ефект на билката бял имел при злокачествени тумори .

По-специално, J.Hellan и сътрудниците му, представят данни за използването на имела в подготовка Iscador когато се работи карциноми на гърдата.

Материали от статистически достоверни автори показват, че използването нас терапия с имел върху пациентки, подложени на радикална мастектомия с рак във II етап осигурява 15-годишна преживяемост на приблизително 40% от болните, докато използването на лъчева терапия – само 20%. Най-значителните разлики са получени при пациентки с рак в III етап: използване на схеми по традиционно лечение преживяемостта от 6 години е нула, но когато се комбинира с терапия с имел тя е 28%, за 10 години – 22%, за 14 години – 9%.

Показания на терапията с бял имел:

– превенция на метастази след хирургично отстраняване на тумора;

– предоперативна подготовка;

– симптоматично лечение на пациенти с нелечим рак;

– терапия на неоперабелни тумори;

– третиране на метастази;

– лечение на повтарящи се тумори;

– лечение преканцероза (предракови състояния).

Бял имел при лечение на сцирозни бронхиоларни (ракови) язви.За лечение на външни форми на рак, като например тумори на гърдата, е необходимо да се настържат моркови, да им се изцеди сока и да се приложи нагрят на тумора във формата на лапа. Лапата се сменя с нова на всеки 12 часа. След този „морковен компрес“ повърхността на кожата се омекотява, а след това върху засегнатото място трябва да се прилага компрес от марля, напоена в отвара от бялимел. Отварата се получава в съотношение 1 супена лъжица имел и 250 мл вода. След кипване, се вари за 5 минути. Курсът на лечение е 14 дни, след което трябва да направите почивка една седмица и можете да продължите, ако е необходимо.

Лечение на вътрешен рак. За тази цел се приготвя инфузия, която включва бял имел, корен от цикория, цветове и плодове от глог, билка дяволска уста и листа от маточина. На една част от бял имел да се взема по две части от другите съставки. Приготвянето на инфузията трябва да бъде в термос, като се използват 2 лъжици лечебния състав в чаша завряла вода. Инфузията престоява 4 часа. Използвайте я по 4 пъти на ден, на равни интервали, до 10 мл на прием.

Лечение на рак с метастази. Структурата на колекцията включва следните компоненти: по 2 части корена и стъбло жълта водна роза и динка, пъпки от топола, стъбла от хмел, кора от трепетлика; по 3 части от корен от вълчи ябълки и обикновен пелин, плодове шипка, листа от орехи и бял имел. В 3 чаши завряла вода се сипват 3 лъжици от билковата смес нужна за терапията т термос за една нощ (най-малко 8 часа). Сместа се употребява по 4 пъти преди хранене, разделена на две равни части. Лечението не трябва да надвишава 7 дни, и повторение може да се извършва само след 6 месеца.

Неоперабелни форми на рак. В този случай трябва да се опитате да се лекува с настойки от клончета от бял имел. В литър вода се слагат приблизително 40 г смачкани клонки. Като лекарството се взема три пъти на ден преди хранене по лъжица.

Фактът, че инфузиите с нял имел могат да лекуват рак, е станала известна по целия свят още през 1917 г., когато изследователи провеждат редица изследвания, по време, на които е доказано, че достатъчно мощен антиканцерогенен ефект е присъщ на растението. От този факт се интересуват много специалисти. В резултат на това днес имаме около две хиляди продукта, които могат да бъдат предназначени за използването на белия имел в борбата срещу рака.

Лекарства, в които има имел, могат да са полезни не само за лечение на ракови заболявания, но и да не им позволяват да се развиват. В някои случаи, съединенията с имел се вземат от болни като поддръжка или превантивно лечение. Тъй като имелът е в състояние да оказва имуномодулиращи ефекти, той трябва да се приема за укрепване на имунитета от всички хора, които страдат от рак. В допълнение имелът е ефективен и за лечение на метастази, което също е важно. Между другото, съгласно екстрахира не е възможно само за лечение на ракови, но и на доброкачествени тумори, като аденом на простатата, на гърдата и други.

Многогодишното търсене на рецепта за засилване на лечебните свойства на екстракт от бял имел е постигнало убедителни резултати. На практика е установено, че комбинацията с компоненти с подобни терапевтични свойства като плодове от Sophora Japonica дава добър ефект. В комбинация с друг терапевтичен спектър на действие и състав, действието му се усилва многократно. Взети заедно, те могат да направят чудеса!

Софора японика е високо зелено дърво с лилаво-кафяви плодове. Основното активно вещество в плода й е рутин, който има способността да се запазва съдовата стена и за намаляване на крехкостта, за възстановяване на еластичността на кръвоносните съдове, включително капилярните, за отстраняване на органични отлагания по техните стени (холестерол). Екстракт от плодовете от Софора японика има противовъзпалителна и антитуморна активност. За терапевтични цели, използвайте само плодовете на дървото. Падналите плодове губят своите лечебни свойства.

Тинктурата от бял имел със Софора японика има доказано ефективен ефект, и намира своята широка употреба: в борбата срещу съдовите болести – шумът в главата, атеросклероза, тромбоза, разширени вени, хипертония, поражения от инсулт; в борбата срещу гинекологични заболявания – мастит, на гърдата, маточно кървене, цервикална ерозия, бяло течение, затлъстяване, при доброкачествени тумори – фибром, включително полипи, фиброиди, аденома, ангиома; злокачествени тумори – рак, саркома.Съставът също е ефективен, когато се използва при заболявания на лимфната система, след радиотерапия и радиационно увреждане, диабет и отслабен имунитет. Инфузията се използва също и за много кожни заболявания – псориазис, екзема и други.

Има доказателства за повишен ефект при лечението на гинекологични заболявания в комбинирано използване на тинктура от Софора и бял имел и ректално-вагинални фитопрополисни свещи, съдържащи в състава си спектър на противоракови етерични масла.

Билката бял имел е универсална с изключителни ползи за здравето, включително и против рак.

Билката бял имел е универсална с изключителни ползи за здравето, включително и против рак.

От тинктурата се взема по чаена лъжичка разредена в малко вода, 3-4 пъти на ден, около четиридесет минути преди хранене. Струва си да се обърне внимание и на факта, че дозата може постепенно да се увеличи до една супена лъжица.Отличен терапевтичен ефект се наблюдава при едновременното използване на тинктура от бял имел и прах от Софора японика корен кавказки кукуряк (насърчава детоксикацията на токсини и загуба на наднорменото тегло).

Необходими са Всички тези билки, особено за тези, които са над 40-годишна възраст.Имел със Софора трябва да се пие най-малко 2 месеца и кукуряк – най-малко 6 месеца (първите 3-4 месеца, той извежда от организма всички замърсявания, химикали, тежки метали, токсини и шлаки, премахва енергетичните блокажи, активира кръвообращението). Комбинацията от тези билки ще доведе до пречистването на съдовете, което ги прави меки и еластични. Пресни скоро набрани зелени филизи на бял имел (без плодове) и сушени плодове Софора японика се промиват и добре натрошени се заливат с водка. Съставът на тинктурата се държи на тъмно и хладно място за един месец.

Имел противопоказания.

На първо място, не трябва да се забравя, че имелът е доста токсичен. При използването на бял имел с препоръчваните дози не са известни странични ефекти, обаче лечението с препарати на негова основа, трябва да се извършва под лекарско наблюдение.

Всички части на имела и особено плодовете съдържат специфични токсини, така че е важно да не се наруши дозата, и не забравяйте да се правят паузи при лечението, като се избягва продължителното използване на препарати с бял имел.

Отравяне може да се случи, ако ядете повече плодове, тогава се получават прояви като халюцинации, забавяне на сърдечната честота, респираторен дистрес, честа загуба на съзнание..

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бял имел – универсална билка с изключителни ползи и против рак

  1. Когато са само изсушени листа и стебла от бял имел може ли да се вари на чай с други билки заедно ?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *