Бял равнец – любимата билка на жените

Чудесният бял равнец е универсална и много полезна билка, помагаща особено при женски проблеми

Всички любители на билките и природолюбители растението бял равнец е знаково и любимо, защото то е огромен лечител и носи огромни здравословни ползи на организма.

Кой от нас не е брал бял равнец по поляни и гори, сушил го е и после си е правил лечебен чай от него. Той има специфичен химичен състав, тъй като в него има голямо количество етерични масла като камфор, хамазулен, сабинен, а така също бетакаротин, танини, смоли, флавоноиди, алкалоиди, холин, мравчена, оцетна и салицилова киселина.

бял равнец

Чудесният бял равнец е универсална и много полезна билка, помагаща особено при женски проблеми

Билката бял равнец е богата на витамини К и С, минерални соли като цинк, магнезий, молибден, манган, кобалт и желязо. В семената на растението има голямо количества етерични масла.

Всеки знае, че бял равнец се бере по обед, докато слънцето е много силно. Тогава в него се синтезират етеричните масла, които му придават специфично тръпчивото ухание и здравословната му сила.

Чай от бял равнец трябва да пие всяка жена, тъй като билката има способността да регулира нередовния месечен цикъл, както и да намалява безпокойството и дискомфорта по време на климакса.

Чай от бял равнец се приготвя като препълнена чаена лъжичка цветове се попарва с 250 милилитра кипяща вода. След това отварата се оставя да изстине и се приема сутрин преди хранене.

Гореща отвара от бял равнец се прима сутрин и вечер пък при главоболие, мигрена и световъртеж. Този чай има стимулиращо въздействие върху костния мозък и кръвообразуването. Освен това осигурява детоксикация на организма чрез стимулиране на бъбречната функция.

Отвара от бял равнец подобрява храносмилането и предотвратява образуването на газове, подпомага ходенето по голяма нужда и намалява киселините в стомаха.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *