Валидол – лекарство, което спасява при някои сърдечни болести

Може да използвате валидол при някои по-леки сърдечни заболявания и нервни състояния

Сигурно и вашата баба някога си е слагала валидол под езика, когато е била притеснена. Неприятната миризма не прави лекарството ненужно, дори напротив – при някои по-леки сърдечни притеснения, при нервни състояния и паника, при уплаха и присъпи на морска или въздушна болест, може да се успокоите с валидол.
Валидол се използва също при леки болки в сърдечната област, при краткотрайни пристъпи на стенокардия при исхемична болест на сърцето, неврози, хистерия.
Прилага се при различни нервни възбуди, силно сърцебиене, спастични състояния на гладкомускулните органи.

валидол

Може да използвате валидол при някои по-леки сърдечни заболявания и нервни състояния

Имате избор – може да приемате валидол на таблетка под езика, където да се стопи или да използвате тинктура 30%-ов разтвор на ментола в ментолов естер на изовалериановата киселина.
Валидол всъщност представлява разтвор на ментол в изовалерианов ментолов етер. Той притежава леко седативно действие и се употребява предимно при сърдечни проблеми, но много хора го приемат и като успокоително.
Дозировката при възрастни е по 1 таблетка до пълното и разтваряне 2-3 пъти на ден.
Много хора се страхуват да приемат валидол, тъй като смятат, че той води до пристрастяване, а честата употреба – до сънливост или безсъние, нервност и избухливост. Смята се, че хора с ниско кръвно и анемия не е добре да прибягват много често до валидол, тъй като той има общо успокояващо действие, водещо да намаляване на кръвното.
Други смятат, че полезният валидол е безобиден колкото ментов бонбон, тъй като той действа на вегетативните нервни окончания и успокоява сърцето, снабдява го с кислород. Лекарствата, с които не бива да се прекалява, защото водят до пристрастяване са т.нар. бензодиазепини като диазепам, клоназепам, бромазепам и други.
Все пак не е добре да превишавате дневната норма при валидол от 2-3 таблетки дневно, тъй като приемът на повече таблетки може да доведе до прекалено падане на кръвното, забавяне на сърдечната честота и други опасни състояния.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *