Васерман – най-важното за класическия анализ на сифилис

Какво е реакция на Васерман? Какви изследвания се правят за откриване на венерическата болест сифилис чрез този класически анализ?

Съдържание на статията: Васерман. Какво е Васерман тест. Васерман изследване. Васерман цена. ♠ Сифилис – свойства на патогена и разпространение.

Васерман.

Васерман се нарича най-известния тест сифилис. Този анализ е спечелил известност с това, че той става първият и единственият начин да се открие сифилис чрез изследване на кръвта. Тази реакция е изобретена от немския учен Август фон Васерман през 1906 г., в сътрудничество с Алберт Нейсер и Юлиус Цитрон в Института Робърт Кох и всъщност представлява една революция в дерматологията. Принципът на изследвания – реакция на свързващите допълнения е бил предложен от белгийските имунолози Жул Борде и Октав Генгоу през 1901 г.. Поради това, в литературата има и имена „реакция Борде – Жул – Васерман“ и също така „Борде – Васерман” (BWR).

Реакция на Вассермана е една от нетрепонемните анализи за сифилис. От нашата имунна система се отделят антитела към липидите и липопротеините попаднали в кръвта от повредени клетки на бактериите спирохети.

От тогава, анализът предложен от Васерман, е претърпял много промени: има и други версии с други си имена. Въпреки това, повече от век, тази реакция остана непроменена класика в диагностиката на сифилис.

Днес анализът на кръвта Васерман вече се смята за остарял, и почти никога не се използва за диагностика на сифилис. Той се заменя с по-чувствителните и съвременни кръвни изследвания: неспицифични – VDRL и RPR и други наречени специфични. Освен тях има и други като TP –MHA и TPHA, но VDRL и RPR се използват най-много. Тестът RPR е вариант на VDRL, който е опростен.

Какво е Васерман тест.

Класическата реакция на Васерман практически не се употребява днес, а вместо нея се използва антикардиолипинов тест (антикардиолипинови тела – микрореакция, при която те се утаяват, Rapid Plasma Reagin, MP, RPR). Но лекарите и медицинския персонал, и днес използват дадения термин, и в рамките на „реакция на Васерман“ (RW) се подразбира RPR.

Често, когато задават в лабораторията въпроса: „Правите ли реакция на Васерман?“ Може да се чуе отговора: „Не, ние не правим такъв анализ“. И ако отново се зададе въпрос – ”Какво тестове има в ценоразписа за сифилис?” Ако в него се намира анализът Rapid Plasma Reagin (RPR) или реакция на микроутаяване, то добре е да знаете, че той е същият като този на Васерман. Още за теста: ТУК!

“Демир

Поставянето на диагнозата за сифилис може да е само въз основа на задълбочено проучване, например:

– задълбочен разпит за необезопасен секс, здравословно състояние на сексуалния партньор, и т.н.;

– инспекция на гениталната и аналната област, цялата кожа на тялото, лигавиците на устната и носната кухина, очите;

– лабораторни изследвания – подбрана комбинация от най-малко от един трепоменален тест за спирохета трепомена (spirochete trepomena) и един не-трепоменален тест (реакция на Васерман).

Показания за Васерман

– необезопасен секс;

– наличие на симптоми на първичен, вторичен и третичен сифилис – сифилистичен шанкър (подобен симптом може да има и при някои други заболявания), язви в областта на гениталиите и ануса, обрив по тялото;

– сексуалните партньори на пациентите са със сифилис и са в непосредствен домакински контакт със заразени от сифилис;

– ако се открие друга инфекция от заразяване по полов път (гонорея , HIV, трихомониаза, хламидия);

– по време на планирането на бременност;

– по време на бременност;

– донор на органи (черен дроб, бъбрек, сърце) и кръводаряване;

– по време на профилактичните прегледи на определени групи от населението (лекари и медицински персонал, работници за обществено хранене, военни);

– болки в костите (често срещан симптом на сифилис);

– анализът се прави и на дете, родено от болна майка;

– преди планирана операция;

– преди брак.

Немският учен Август фон Васерман през 1906 г. изобретява пробата наречена Васерман.

Немският учен Август фон Васерман през 1906 г. изобретява пробата наречена Васерман.

Реакцията на Васерман се провежда не за диагностика на сифилис, защото е много неспецифичен тест, а за да се изберат групи от пациенти, върху които трябва да се провежда по-задълбочена диагноза. В същото време тестът се повтаря по време на лечението на пациентите и за оценка на контрола и лечението.

Възможно е да се получи фалшив положителен резултат.

Случайно, ако сте получили положителен резултат, не бързайте да се паникьосвате, той може и да е фалшив. Фактът, че анализът на Васерман не е за причинител на сифилис, а само за последиците от унищожаване на бактерията от организма.

При други заболявания, също се получават неуспешни резултати, и така грешките се срещат често. Ето списък на заболяванията, които могат да доведат до фалшиви положителни резултати:

– Рак . Когато пациентите имат рак на лимфната система, вероятност за фалшив положителен резултат на Васерман достига 10%.

– Инфекциозни заболявания на сърдечния мускул, както и морбили и малария.

– Рядко при белодробна туберкулоза и туберкулоза на костите.

– Диабет.

– Алкохолизъм и други форми на пристрастяване.

– Подагра.

– В по-напреднала възраст (над 70 години).

Освен това може да има и редица други причини, като например ваксинация, бременност и т.н.

Фалшив отрицателен резултат.

Възможно е в някои случаи да се получат и фалшиви отрицателни резултати. Това обикновено се случва в ранните стадии на заболяването, когато патогените в организма не са много, и нанесеното им унищожение е незначително. Обикновено в такива случаи, резултатът който се получава е наречен „съмнителен“, и се идентифицира като знак „+“ .

Освен това, резултатът може да зависи също от заболяването и периода на неговото развитие. Така че, в третичния период на случаите на сифилис се случват ¼ фалшиви отрицателни резултати. Когато активната фаза на третичния сифилис преминава, фалшивата отрицателна реакция на Васерман се получава почти винаги.

В допълнение, някои хора с вродени особености на организма, реакцията може да се прояви не толкова ясно (съмнителна или отрицателна вместо положителна) на други етапи на заболяването. Също така фалшиви отрицателни резултати могат да се появят при лечението на заболяването.

Ако у пациента се установи болестта сифилис!

Болестта сифилис е ужасна, тъй като засяга почти всички органи и тъкани на тялото. Това се отразява на сърцето, кожата, костите, мозъка, черния дроб, бъбреците, червата и очите. При новородени деца сифилисът може да причини слепота, глухота, при по-големи деца – загуба на зъби. Роденото със сифилис дете може да има множество увреждания и да изостава в развитието си от другите деца. Следователно, лечението на сифилис е задължително след откриването му.

Един метод за изпитване на Васерман не е достатъчен за точна диагноза, но ако резултатът се потвърждава от други тестове, започва лечение с голям брой различни антибиотици.

Обикновено се използва няколко лекарства към подобряване лечението на различни поддържащи препарати за тялото. И двамата сексуални партньори трябва да се лекуват едновременно и същевременно да се избегне заразяването на всеки друг.

Основното лечение с модерни средства е не повече от 10 дни, но колкото по-рано е започнала болестта, толкова е по-трудно да се лекува. Така че, за по-късните етапи тя може да се причисли към продължителност на лечебния курс от 42 дни, а последиците от заболяването могат да останат за цял живот.

Реакцията на Васерман е стар метод за нашето време за сифилис, базиран на промяната на равнището (на скоростта) на хемолизата на човешката кръв, на засегнатите от сифилис. В момента, този метод на изследване е остарял, но новите техники продължават да се наричат със същото име, като традиция.

Анализът на сифилис се прави при болки в костите, при наличието на полово предавани инфекции, при оформяне на дизайна на различни медицински удостоверения и книги.

Методът Васерман не гарантира 100% точност, особено при процедурата на несъответствие с други методи.

За да не се получават фалшиви отрицателни и фалшиви положителни резултати, е необходимо да се спазват правилата на подготовка за кръводаряване: Не пийте алкохол, кафе, чай и лекарства поне 8 часа преди вземането на кръв за анализ, да не употребяват и ркотици.

В случай на положителен анализ е необходимо да се проведе повторно проучване за проследяване на анализа, в случай че може да е фалшив положителен. Ако тестът е потвърден, ще е необходимо да се започне лечение, тъй като сифилис може да доведе до тежки увреждания и смърт, ако не се лекува.

Васерман изследване.

За да не се получи фалшив положителен резултат от теста на Васерман и да се харчат пари за излишни допълнителни тестове, е необходимо човек да се подготви правилно.

Паузата след операция, ваксини, интравенозно приложение на каквито и да било лекарства (антибиотици, цитостатици), до пробата Васерман трябва да бъде най-малко 3 месеца.

Две седмици преди посещението в лабораторията не трябва да се пият алкохолни напитки (включително бира), да се ядат мастни храни.

Вие не можете да дарявате кръв за изследването по време на менструация, и освен това през първите десет дни след раждането или аборта. Всякакви инфекции, или обостряне на хронични болести изискват пълно лечение.

Добре е да се влезе в лабораторията сутринта до 11 часа в състояние на относително здраве, позволено да се пие само негазирана вода.

Каква трябва да е нормата на реакцията на Васерман?

Нормата трябва да е отрицателна. Дори слаба положителна проба изисква по-нататъшен анализ.

Тенденции за реакцията на Васерман

Бактерията Treponema pallidum причинител на сифилис e в основата на пробата на Васерман.

Бактерията Treponema pallidum причинител на сифилис e в основата на пробата на Васерман.

– става положителна след 4-5 (до 8) седмици след инфекцията със сифилис, (от бактерията Treponema pallidum);

– става положителна след 1-4 седмици след появата на сифилистичен шанкър (безболезнени сифилитични язви);

– титрите (титър на антитяло – определяне на силата и присъствието на антитела в кръвта) намаляват с успешното лечение на сифилис;

– при така нареченият първичен сифилис резултатът е положителен в 80% от заразените;

– при вторичен сифилис, реакцията Васерман е положителна в 100% от случаите.

Реакцията Васерман се провежда в качествено изпълнение (резултатът се записва като плюсове, от 1 до 4 – +, ++, +++, ++++) и количествено (цифрата на точното разреждане, в която се вижда утаяването – 01:10 1 : 20, 1:40, 1:80, 1: 160, 1: 320).

Ползи от реакцията Васерман

– прост;

– достъпен;

– евтин;

– бърз.

Посочените качества са позволили на реакцията Васерман да бъде на подиума при диагностицирането на сифилис в продължение на почти 100 години. Въпреки това, познанията за структурата на причинителя на сифилис – Treponema Pallidum и имунния отговор на организма, развитието на лабораторните технологии, активират ново поколение на по-точни и по-надеждни тестове.

Недостатъци на реакцията Васерман

– липса на чувствителност се наблюдава в късните стадии на сифилис;

– фалшиви отрицателни резултати със значително количество антитела (ефект прозон);

– висока степен на вероятност от фалшиви положителни резултати.

Причини за възникване на фалшива положителна реакция Васерман

– мазни храни;

– менструация;

– пиене на лакохол;

– ваксинации;

– въвеждането на чужди серуми;

– анестезия;

– наркомания;

– бременност;

– след раждане или аборт;

– туберкулоза;

– малария;

– проказа;

– лептоспироза;

– инфекция Епщайн-Бар вирус;

– системен лупус еритематозус и други автоимунни и ревматични заболявания;

– заболявания на кръвоносната система – левкемия, лимфом, миелофиброза;

– хепатит.

Една положителна реакция на Васерман за диагностика на сифилис не е достатъчно. Редно е да се направят най-малко едно от следните изследвания:

– имунофлуоресценция (RIF – FTA) в различни версии;

– реакция на пасивна аглутинация (TPHA – TPHA);

– имуноензимен (ОВОС – ОВОС), включително рекомбинантен ELISA;

– реакция на имобилизация на treponem (RIBT);

– имуноблотинг.

За много хора реакцията Васерман може да бъде положителна временно. Например при простуда, така че не си струва да се започне лечение на базата на анализа.

Ако нямате никакви симптоми на сифилис, но сте в рискова група, тогава също се заслужава да правите тест на Васерман.

Анализът е необходим, тъй като сифилисът може да продължава без прекъсване, без никакви симптоми или те да бъдат скрити под леко подуване на лимфните възли, алергии, ангина.

Ако имате сексуален контакт със заразен със сифилис, добре е да искате да се направи кръвен тест за Васерман.

Вероятността от заразяване чрез незащитен сексуален контакт със сифилис е 30%, инкубационният период за сифилис (от инфекцията до първите симптоми) е от 14 дни до 1,5 месеца (обикновено 3-4 седмици), реакцията на Васерман става положителна в 30-дневен срок след възможното заразяване с инфекцията. Въпреки това, когато има голям брой антитела, тестът е отрицателна – ефект Prozone, така че анализът се извършва с разреден серум и отрицателните резултати от първото проучване трябва да се повтарят след 1 месец.

Васерман цена.

Здравни заведения и лаборатории, където може да се направи изследване за сифилис и цена.

Сифилис – свойства на патогена и разпространение.

За основна причина за сифилис е призната бактерията спирохета Treponema pallidum (бледа трепонема). В човешкото тяло трепонемите се размножават бързо, което води до увреждане на вътрешните органи. Освен другите органи, много от тях засягат лигавиците и обитават в тях, така че те могат лесно да се предават по полов или при близък контакт в домакинството, например, чрез общи съдове и ястия, някои предмети за лична хигиена и по този начин се разпространява сифилисът в домакинството. Treponema pallidum не причинява траен имунитет, така че излекуваният партньор отново може да се зарази от партньора си, който продължава да боледува от сифилис.

Бактериите трепонема не толерират суха среда и висока температура – те почти мигновено биват убити чрез варене затова дрехите на заразените от сифилис е добре да държат в гореща вода), и повишаване на температурата до 55° С ги унищожава за 15 минути. Въпреки това, ниската температура и влажната среда допринасят за „оцеляването“ на спирохетите:

– те продължават своята жизнеспособност през цялата година, когато попаднат в студ до минус 78° С;

– оцеляват в съдовете с остатъчна вода до няколко часа;

– дори труповете на сифилистични пациенти са в състояние да заразяват хората около тях в продължение на 4 дни.

Този метод само намалява риска от инфекция на 70% и не може да се използва непрекъснато, презервативите са най-добрият начин да се защитите, дори и след контакт с ненадежден партньор трябва да прилагаме антисептик към половите органи. След случаен секс всеки трябва да бъде изследван при венеролог за други инфекции, а за сифилис трябва да бъдат проведени изследвания в рамките на няколко седмици, от по-малко няма смисъл.

Сифилисът е бичът на европейските народи през 15-ти век, но и днес има много заразени, както в развитите страни, рака и в такива с ниска хигиена. Днес има зарегистрирани в света около 12 милиона души със сифилис. Това е според официалната статистика в света, но всяка година се записват нови случаи, така че тези цифри са занижени, тъй като някои хора не се регистрират и по този начин не са записани в болниците като болни. Най-заразените хора със сифилис са на 15-40 години, връх на поява на болестта е възрастта на 20-30 годишните. Жените имат по-висок риск от инфекция (получават вагинални микропукнатини при полов акт), отколкото мъжете, обаче, увеличаването на броя на хомосексуалистите в големите градове в САЩ и ЕС, води до по-високи нива на инфекция в тези страни при мъжете, отколкото при жените.

Първите признаци на сифилис – първичен сифилис.

Какви са първите признаци на сифилис? За класическата версия за сифилис се разбира шанкър и увеличени лимфни възли. До края на първоначалния период, пациентите могат да бъдат обезпокоени от следните симптоми:

– главоболие;

– общо неразположение;

– болки в мускулите, костите, артралгия;

– висока температура;

– понижен хемоглобин (анемия);

– увеличаване на броя на белите

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *