Вечерна иглика – при ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер и други болести

Билката вечерна иглика е от полза при хормонален дисбаланс и лечение на болести като множествена склероза, улцерозен колит и други

Родина на билката вечерна иглика е Северна Америка. Още след откриването  на континента, европейските заселници са научили за ползата й от местните индианци и са я пренесли в Европа през 17-ти век, където тя била използвана за лечение на много заболявания през Средновековието.

Полезни съставки

Масло от вечерна иглика е полезно срещу много болести

Масло от вечерна иглика е полезно срещу много болести

Главните полезни съставки в билката са съдържащите се в семената й двете омега6 мастни киселини – гама-линоленова киселина (GLA) и алфа-линоленова киселина. Предимно се използват капсули с масло от семената на билката, а в някои случаи като за намаляване симптомите на критическата възраст и като отвара. Използва се, също и като гел за външно приложение.

В статия на английския сайт medicalnewstoday.com, се казва, че са правени редица научни изследвания за ползите от употребата на полезното масло от вечерна иглика (Evening Primrose Oil ) и са описали за кои болести е полезно и за кои по-малко. Така например според техните изследвания, маслото не е ефективно за хормонални нарушения и за симптомите от менопауза и за понижаване на високия холестерол. Тук може да има намесени финансови интереси свързани с конкуренцията между производителите – фармацията срещу билките, макар че изследванията били финансирани от производителите на добавки с масло от вечерна иглика.

Ползи за здравето

В друг английски сайт обаче се изтъкват ползите за тези състояния и че това е доказано. В коментарите 2 жени обясняват, че са имали полза като за едната е намалил симптомите с 50%, от което тя е доволна, а за другата те напълно са сведени до минимум и също е много доволна от капсулите.

В действителност маслото от вечерна иглика е полезно за жените за по-бързо и лесно забременяване като подобрява качеството на цервикалната слуз, с което тя става по-гостоприемна за сперматозоидите. Мастните киселини в семената на билката вечерна иглика са полезни за жените при хормонален дисбаланс и за критическата възраст, за понижаване н високия холестерол, за облекчаване на симптомите при екзема и други.

За болни с нервни болки и по-специално с невропатия предизвикана от диабет, маслото помага като се приема редовно в продължение на 6-12 месеца. в едно проучване е било доказано, че се наблюдават значителни подобрения при този тип болни след вземане на капсули с масло от вечерна иглика. За остеопороза, то е също така полезно с комбинация с рибено масло и калций.

Демир бозан билки за бъбреци

Въз основа на изследвания, които предлагат, че маслото от вечерна иглика не е ефективно са определени следните болести като такива: астма, ADHD, хепатит B, рак на черния дроб, болки в гърдите, затлъстяване, псориазис, псориатичен артрит.

Втори дълъг списък цитира „достатъчно доказателства“ в подкрепа на ползите от маслото от вечерна иглика при лечение на: синдром на хроничната умора, обрив от пелени за бебета, сухи очи, дислексия, диспраксия (координация и двигателни проблеми), ихтиоза (лющеща се кожа), за развитие на бебетата с външно приложение, усложнения на бременността (за бременни не се препоръчва, защото не са правени изследвания, но при усложнения само под лекарски контрол), ревматоиден артрит, шизофрения, синдром на Sjogren (автоимунно заболяване, засягащо сълзите и слюнката), улцерозен колит, рак, акне, множествена склероза, болести на сърдечносъдовата система, болест на Алцхаймер,

Маслото от билката вечерна иглика е много лековито

Маслото от билката вечерна иглика е много лековито

Паркинсон, невропатия предизвикана от диабет, диабет, проблеми с хормоналния баланс при жените, помага при алергии, кисти на яйчника при жените и при екзема намалява симптомите.

Маслото от вечерна иглика не се препоръчва при кървене (комбинацията с лекарства за разреждане на кръвта не е подходяща), припадъци, и след анестезия не трябва да се взема в продължение на 2 седмици.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *