Видове дерматит – какво представляват те и симптомите им

Какво представляват отделните видове дерматит и какви са симптомите им, локализацията ми, какви лекарства се използват за лечението им

Съдържание на статията:

Дерматит. Видове дерматит. Контактен дерматит. Алергичен дерматит. Атопичен дерматит. Себореен дерматит. Нервен дерматит. Периорален дерматит.

Възпалителните кожни заболявания са доста. Тези от тях, които са причинени от алергична реакция – бавна или непосредствена, принадлежат към категорията на алергичните дерматози. Заболяването от различните видове дерматит дерматит също принадлежи към тази група кожни заболявания.

Дерматит.

Какво представлява заболяването дерматит?

Дерматитът е хетерогенно кожно заболяване, причинено от различни фактори:

 • Физически – дерматитът може да бъде причинен от измръзване, токов удар или ухапване от насекоми – много често срещана причина за алергии, слънчево изгаряне;
 • Химически – най-популярният представител на тази категория – повлиян от домакински химикали. Въпреки това, ефектът може да бъде причинен от козметика, бои, строителни материали. Доста често причината може да бъде в медикаментите;
 • Биологичен – отслабване на имунната система, стрес, лоши условия на живот. Наследствена предразположеност към алергията също принадлежи към тази категория.

Под дерматит се разбира цяла група от различни заболявания на кожата. По правило те се проявяват чрез локални реакции – всъщност, това е дерматит. Честите реакции имат системни заболявания – дерматоза, таксонемия.

Симптомите на дерматит съвпадат с много възпалителни алергични реакции. Всъщност това е реакцията на кожата към стимула. Тежестта на симптомите се определя от тежестта на заболяването:

 • Остра форма – появява се веднага след контакта със стимула и изчезва веднага след прекъсване на контакта;
 • Подостра – симптомите се задържат след изчезването на контакта;
 • Хронична – образува се поради периодичен контакт с дразнител за дълго време. В този случай изчезването на провокиращия фактор не е достатъчно за изцеление.

Видове дерматит.

Заболяванията от всичките видове дерматит най-често се класифицират по отношение на естеството на патогена. Има много видове болести.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Контактен дерматит.

Контактен дерматит

Контактен дерматит

Контактният е най-често срещаният форма от многото видове дерматит. Контактен дерматит се проявява незабавно или малко по-късно след контакт със стимула. Мястото на увреждането зависи от областта на контакта, интензивността се определя от силата на удара. Има 3 форми на контактни заболявания:

 • раздразнителен – по правило, причинява се от пряко действие: топлина, киселина, контакт с растения;
 • алергичен – действащият фактор е например алерген, детергент;
 • фотоконтакт – алергичната реакция се развива благодарение на действието на светлината. Има фототоксични и фотоалергични.

Алергичен дерматит.

Алергичен контактен дерматит

Алергичен контактен дерматит

За алергичният е необходимо време за развитие. Алергичната реакция се формира няколко седмици след контакта със стимула. И с вторичен контакт, и има кожна реакция под формата на обрив и сърбеж. Като правило, в допълнение към обривите, заболяването е придружено от тежко подуване на лицето, сълзене на очите, обилно течност от носа.

Атопичен дерматит.

Атопичен дерматит

Атопичен дерматит

Атопичният е хронична форма на алергия, трудна за лечение. В допълнение към действителния алерген, атопичният дерматит предизвиква стрес и нервни удари. Характеризира се с тежък сърбеж на засегнатата област и появата на корички. Появява се за първи път в детството.

Себореен дерматит.

Себореен дерматит

Себорейният се развива на фона на прекомерната активност на мастните жлези и често се причинява от активирането на микрофлората. Факт е, че тайната на мастните жлези има изразени антисептични свойства и предпазва скалпа и косата. Въпреки това, при прекомерна секреция на себум и в присъствието на някои други фактори, сектретът губи свойствата си. В този случай се активира патогенната микрофлора. Всички заедно провокират появата на себореен дерматит. Той се локализира само в скалпа. Тук не се образуват обриви. Болестта се проявява като ускорена смърт на възбудени клетки. В резултат на това върху кожата се образуват маси от ексфолиатизирани люспи, които запушват порите и каналите на мастните жлези, което води до възпаление, дразнене, дори появата на абсцеси. Разграничаване на суха, мастно-течна и дебела себорея с мазнини. Най-опасната е последната, вероятността за образуване на абсцеси и гнойна кора е най-висока.

Нервен дерматит.

Нервен дерматит - невродермит

Нервен дерматит – невродермит

Невродермитът се нарича също и лихен симплекс хроникус. При него нервните окончания на кожата стават много раздразнени, от което настъпва по-голямо надраскване и сърбеж. Двете най-чести причини за невродермит са емоционален стрес и ухапване от насекоми.

Периорален дерматит.

Периорален дерматит

Периорален дерматит

Периоралният е характерен с червени и розови петна на дерматит, които се появяват около устата, понякога на клепачите и носа. Болестта се причинява от контакт с химически дразнител – паста за зъби, червило, сенки за очи, крем. За да се отървем от проблема, достатъчно е да изоставим подходящия продукт за хигиена или грижа.

Инфекциозен – следствие е от предадените инфекции – скарлатина, морбили, както и активирането на патогенната микрофлора върху повърхностите на раната. Той засяга не само горните, но и дълбоките слоеве на кожата, изисква продължително и сложно лечение.

Гъбичен – неговите патогени са многобройни гъбички, които живеят по кожата и стават активни при благоприятни условия: отслабен имунитет, постоянно влажна кожа, ниска устойчивост към някаква гъбичка.

Ушен – получава името си по локализацията. Характеризира се с пилинг на кожата, появата на червени корички и силен сърбеж. Основната причина е почти винаги дразнене и механична травма на ухото.

Фитодермит – причината за това са растенията: млечен сок от стъбла, прашец, специфични ароматни вещества, като например в цитрусовите плодове.

Дисменореен симетричен дерматит – причинява се от недостатъчна секреция на женските полови хормони: естрадиол, естриол и т.н. Клетъчните рецептори в някои области на кожата са чувствителни към нивото на хормоните. Ако естрогенните хормони са недостатъчни, се появяват червени обриви върху кожата на лицето, шията и раменния пояс. По правило обривът се превръща в мехури, често големите образувания се намокрят и след изсушаване се покриват с кора.

Церкариален дерматит – сърбеж при къпане. Настъпва, когато кожата е повредена от ларви на паразитни червеи от род Schistosoma. Наблюдава се по време на къпане в застояла или слабо течаща вода, където се натрупват церкари близо до брега. Човешката кожа за ларвите е груба, ларвата загива, но причинява алергична реакция. По правило обривите се съпътстват от повишаване на температурата. Междинен гостоприемник на червеите са различни видове охлюви, а краен гостоприемник е човекът.

Ексфолиативен – причинител на заболяването са стафилококи или стрептококи. Обрив с червени люспести петна, тежко възпаление се появяват по цялото тяло – тялото, лицето, крайниците. Обривът се съпровожда от сърбеж и парене, лимфните възли обикновено се увеличават. Това се случва най-често при деца, тъй като имунната им система все още не може да устои на патогенната микрофлора.

Пеленачен – друг вид чисто детински дерматит. Наблюдава се зачервяване и подуване, когато въздухът е недостатъчен при условия на висока влажност, т.е. при пелени или нещо, с което е увито детето, ако те често не се променят. На кожата се натрупват пикочна киселина и амоняк, а заедно с триенето те действат като силни дразнещи фактори.

Червен – различава се конкретен вид: на първия етап се появяват плаки с жълт или пурпурен цвят. След това се появяват яркочервени „млади“ петна по границите на плаките, докато цветът на централното „старо“ място се променя. Той се разпространява в цялото тяло. Сърбежът обикновено отсъства.

Фоликуларен – характерна черта на този са сферичните фоликули. Когато кожата е дълбоко засегната, се образува оток с гнойно съдържание. Причиняващият агент на фоликуларния дерматит е стафилокок, гъбички, подобни на дрожди и т.н. Всъщност това е една форма на инфекциозен дерматит. Обиковено се разпространява по мишниците и бедрата. При някои деца тези фоликули наподобяват лезии от акне по бузите.

Гъсеничен – лепидоптеризъм. Получава се поради дразнене, причинено от космите на тялото на гъсеници и пеперуди. Тежестта на увреждането зависи от индивидуалната чувствителност към този дразнител. Болестта се развива непосредствено след контакта, но се запазва доста дълго време.

Уртикариален – това е остра възпалителна болест. На кожата бързо се появяват големи мехури, които много сърбят. По външния вид уртикарията прилича на изгаряния от коприва.

Радиационен – излагането на йонизиращо лъчение може да доведе до възпаление и дразнене на кожата. Степента на тежест зависи от силата на облъчването.

Херпетиформен дерматит. Нарича се и болест на Duhring – полиморфна форма, където в една и съща област от кожата присъстват едновременно мехурчета, пълни с течност, папули – болезнено уплътнение и еритема – червени кръгли петна. Болестта е придружена от тежък сърбеж. Може да се разпространи и в цялото тяло, но е по-често върху раменете на раменните лопатки, задните части, гънките на краката и ръцете.

Булозен – дължи се на много фактори. Той се различава от другите форми с образуването на многобройни мехури с течно съдържание. Може да бъде придружено от изгаряне и зачервяване.

 

Локализация

Разпространението и локализацията на дерматита е пряко свързано с увреждащия фактор. Ако говорим за външен фактор, както се случва при контактен дерматит, тогава първо се засяга мястото, в което контактува с причинителя. Това означава, че ако сте алергични към битова химия, тя вероятно ще бъде в ръцете, ако сте алергични към полени, се появява обрив в назолабиалните гънки около носа и очите, като реакция на ухапване от насекомо. Заболяването дерматит се наблюдава на мястото на ухапването.

При липса на лечение или неадекватно лечение, обривът ще се разпространи по цялото тяло без ограничения.

Ако дразнещият фактор е отслабването на имунната система, разпадането в ендокринната система и обривите се появяват в онези области на кожата, които са свързани с основната причина за заболяването. Така че при дисменореен симетричен дерматит, възпаления и папули се появяват на лицето, врата и раменете, където рецепторите на кожата са чувствителни към нивото на естрогени.

При себореен дерматит, обривите и плаките се образуват на места с голям брой мастни жлези: скалпа, назолабиалните гънки и гърба.

Има и перианален дерматит.

Общи характеристики

Разликите в различните видове дерматити, разбира се, съществуват. Обикновените клинични признаци обаче съвпадат в повечето случаи:

 • място на възпалена червена кожа – еритема. Ако това е хронично заболяване, то може да няма зачервяване;
 • сърбеж – като правило, доста силен. Въпреки това, в някои форми той отсъства. Интензивността му зависи от степента на дразнене на нервните влакна;
 • подпухналост – понякога подуването не само на засегнатата кожа, но и по области на тялото е склонно към натрупване на течност – лицето, например, ръцете;
 • обрив – формата, размерът и цветът на обрива зависи от вида на заболяването;
 • блистери, те – се образуват в повечето случаи. Размерът и нежността им зависи не толкова от вида, колкото от тежестта на болестта;
 • парене – не се наблюдава във всички случаи, типично е за фотодерматит;
 • изглаждане на горния слой на кожата – след появата на лющене на кората, кожата под нея губи своята еластичност;
 • пилинг – особено изобилен със себорейна форма.

В някои случаи дерматитът се придружава от повишена температура, повишени лимфни възли, понякога гадене и повръщане. Тежестта на симптомите зависи от тежестта на заболяването и от индивидуалната чувствителност към алергените, които предизвикват дразнене.

Дерматитът е изпълнен с усложнения: има белези, тъмни петна, атрофия на кожата, дисхромия.

Диагностични методи

Диагнозата на всяко заболяване от появилите се видове дерматит, започва с изследване на пациента и оценка на оплакванията. Допълнителната информация се предоставя чрез локализация, но в този случай зоната на лезията показва причината за дразненето, а не състоянието на организма. Самата диагностика дерматит не причинява затруднения, тъй като симптомите са доста специфични.

Необходими са лабораторни тестове за точно определяне на дразнещия фактор и изследване на чувствителността на пациента към някой от алергените. Без това не е възможно да се изградят правилните тактики за лечение.

Назначават се следните анализи:

 • общ анализ на кръвта – позволява да се оцени нивото на левкоцитите. При възпаление тя е повишена;
 • биохимичен кръвен тест – позволява да идентифицирате алергени. Нивото на имуноглобулините зависи от наличието или липсата на определени алергени;
 • посявка на екскрецията от фокуса на възпалението – по този начин се определя дали има гъбички, бактерии, микроорганизми в течността, която трябва да се отдели;
 • бактериологичен посев – нива на отделяне на течност – в същото време да разбере чувствителността на пациента към различни антибиотици. Последните включват терапия;
 • имунограмата се препоръчва да се прави в тези случаи, когато има постоянни съпътстващи инфекции;
 • анализ на изпражненията – дава информация за дисбиозата. Последното е причина за много видове дерматити;
 • анализ на изпражненията за паразити;
 • кожни тестове – извършват се при контактен дерматит. Така се установява алергия от бивш произход.

В допълнение, могат да се предпише ултразвук и други допълнителни тестове.

Лекарства за лечение

Съществуват различни видове дерматит

Съществуват различни видове дерматит

Лечението на различните видове дерматит се избира индивидуално. В зависимост от тежестта на заболяването, етап на развитие, естеството на реакцията на алерген и изразителност се избират лекарства чрез вариране на дозата за терапевтичен минимум. Лечението включва както препарати за вътрешна употреба, така и за външна.

Задължителен елемент е премахването на дразнителя, за това той трябва да се установи. В някои случаи това е достатъчно, за да изчезнат симптомите на дерматит след няколко часа или дни.

При инфекциозен или гъбичен дерматит, първичната обработка има за цел унищожаване на вируси, гъбички и бактерии. Само след отстраняването на патогена започват да се лекуват кожните заболявания.

Повредените области се подлагат на антисептично лечение – хлорхексидин, например.

Назначават се също противовъзпалителни и антибактериални лекарства – еритромицин, левкомицин.

Ако има мехурчета, те трябва да бъдат пробити, но коричката не се отстранява, докато не се ексфолира естествено. Ако липсват блистери, то на лезиите се прилага мехлем на кортикостероидна база, при кожни лезии – хидрокортизон, преднизолон. Това се провежда за кратко време, продължителността се определя от лекаря.

Когато дерматитът е мокър, върху засегнатите области се прилагат бинтове, импрегнирани с течност на Буров.

При острата форма на заболяването или тежкия стадий кортикостероидите се прилагат перорално. Най-често се използва Преднизолон: 2 седмици, първо на 70 мг / дневно, а след това намалява дозата всеки ден с 5 мг.

Видове дерматит - алергичен контактен дерматит

Видове дерматит – алергичен контактен дерматит

Поглъщането на абсорбенти помага да се възбудят причинителите на болестта и продуктите на разпадане. Подходящ е дори за прост активен въглен.

За да премахнете сърбежа, се предписват антихистамини: Супрастин, Цетиризин.

Задължителен компонент на терапевтичното лечение е специалната диета, от която се изключват всички продукти, които са потенциални алергени. Те включват месо, кисели краставички, яйца и мляко, много сушени плодове, тропически плодове, кафе, какао, шоколад, десерт, сложни сосове като майонеза. Ежедневно диетата в началото на лечението може да включва само продукти с ниско алергенни храни: не тлъста варена риба, ечемик, тиквички, краставици, сушени круши и ябълки. Ако никой от тези продукти не причини дерматит, постепенно в диетата ще бъдат включени продукти от средната категория: агнешко, елда, картофи, зелени плодове.

Коментираните видове дерматит са разнообразни, причиняват се от различни фактори. За да се предпазите от заболяване, трябва да водите здравословен начин на живот: спазвайте правилата за хигиена, използвайте богато на витамини, а не на въглехидрати продукти, необходимо е повече движение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *