Видове кръвни групи и разпространението им по света

Видове кръвни групи тяхното и разпространението им по целия свят

Червените кръвни клетки (еритроцити), имат вид на антиген върху тяхната повърхност. Състои се от захарни молекули, тези антигени се наричат ​​аглутиногени. Има два вида на аглутиногени: тип А и тип Б. В зависимост от типа на антиген на повърхността на червените кръвни клетки, определя различните видове кръвни групи.

Има четири основни типа кръв, направени от комбинации от тип А и тип В антигени.

Тип А : Червените кръвни клетки са от тип А аглутиноген.

Тип B : Червените кръвни клетки имат аглутиноген тип B.

Тип AB : Червените кръвни клетки имат както тип А и тип В аглутиногени.

Тип O : Червените кръвни клетки нямат никакви аглутиногени изобщо

Има и един протеин (наречен Rh фактор), който понякога се намира в червените кръвни клетки. Ако човек има Rh фактор, вида на кръвта им се нарича „Rh положителен.“ Ако на човек му липсва този протеин се нарича „Rh отрицателна.“ Комбинацията с видовете АВО кръвни описани по-горе, едно лице може да бъде A +, A-, B +, B -, AB +, АВ-, О +, или О-.

Видове кръвни групи и разпространението им по света

Кръвните групи варират в зависимост от географския регион: в скандинавците преобладава типа A кръв, докато тези, които в Централна Азия тип B.  Типът O на кръвта е най-често срещаният тип кръв по целия свят.

Кръвна група A: Централна и Източна Европа

Кръвната група A се среща често в Централна Европа. Почти половината от населението в Дания, Норвегия, Австрия, и Украйна имат тази кръвна група.Тази кръвна група се среща и при високи нива сред малки, несвързани групи от хора. В щата Монтана, САЩ, 80% от племето Blackfoot има кръвна група А.

Кръвна група B: Азия

“Фигурин

B Кръвна група В е рядкост в Европа (около 10% от населението), но доста често срещани в Азия. Почти 25% от китайското население демонстрира тази кръвна група. Тази кръвна група е също доста често срещани в Индия и други страни от Централна Азия.

Кръвна група AB: Азия

Видове кръвни групи и разпространението им по света

Видове кръвни групи и разпространението им по света

AB кръвна група е най-рядката от всички. Тя се намира в до 10% от населението в Япония, Корея и Китай, но се среща изключително рядко в други региони.

Кръвна група O: Северна и Южна Америка

Типът кръв 0 е най-разпространен по целия свят и се осъществява с почти 100% от тези, които живеят в Южна Америка. Това е най-често срещаният тип на кръв сред австралийските аборигени, келти, тези, които живеят в Западна Европа и в Съединените щати.

Rh фактор

По-голямата част от хората във всеки географски регион са Rh положителен.Европеидната раса са с Rh отрицателен, с приблизително 17% от донорите на кръв демонстрират липсата на този протеин. Американците са следващите с най-голям дял от населението, на които липсва  протеинът определящ Rh. Те са с Rh отрицателна кръв: приблизително 10% в донорите от тази популация липсва този протеин.

Видове кръвни групи разпространение

Видове кръвни групи разпространение

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *