Видове кръвни групи и разпространението им по света

Видове кръвни групи тяхното и разпространението им по целия свят

Червените кръвни клетки (еритроцити), имат вид на антиген върху тяхната повърхност. Състои се от захарни молекули, тези антигени се наричат ​​аглутиногени. Има два вида на аглутиногени: тип А и тип Б. В зависимост от типа на антиген на повърхността на червените кръвни клетки, определя различните видове кръвни групи.

Има четири основни типа кръв, направени от комбинации от тип А и тип В антигени.

Тип А : Червените кръвни клетки са от тип А аглутиноген.

Тип B : Червените кръвни клетки имат аглутиноген тип B.

Тип AB : Червените кръвни клетки имат както тип А и тип В аглутиногени.

Тип O : Червените кръвни клетки нямат никакви аглутиногени изобщо

Има и един протеин (наречен Rh фактор), който понякога се намира в червените кръвни клетки. Ако човек има Rh фактор, вида на кръвта им се нарича „Rh положителен.“ Ако на човек му липсва този протеин се нарича „Rh отрицателна.“ Комбинацията с видовете АВО кръвни описани по-горе, едно лице може да бъде A +, A-, B +, B -, AB +, АВ-, О +, или О-.

Видове кръвни групи и разпространението им по света

Кръвните групи варират в зависимост от географския регион: в скандинавците преобладава типа A кръв, докато тези, които в Централна Азия тип B.  Типът O на кръвта е най-често срещаният тип кръв по целия свят.

Кръвна група A: Централна и Източна Европа

Кръвната група A се среща често в Централна Европа. Почти половината от населението в Дания, Норвегия, Австрия, и Украйна имат тази кръвна група.Тази кръвна група се среща и при високи нива сред малки, несвързани групи от хора. В щата Монтана, САЩ, 80% от племето Blackfoot има кръвна група А.

Кръвна група B: Азия

B Кръвна група В е рядкост в Европа (около 10% от населението), но доста често срещани в Азия. Почти 25% от китайското население демонстрира тази кръвна група. Тази кръвна група е също доста често срещани в Индия и други страни от Централна Азия.

Кръвна група AB: Азия

Видове кръвни групи и разпространението им по света

Видове кръвни групи и разпространението им по света

AB кръвна група е най-рядката от всички. Тя се намира в до 10% от населението в Япония, Корея и Китай, но се среща изключително рядко в други региони.

Кръвна група O: Северна и Южна Америка

Типът кръв 0 е най-разпространен по целия свят и се осъществява с почти 100% от тези, които живеят в Южна Америка. Това е най-често срещаният тип на кръв сред австралийските аборигени, келти, тези, които живеят в Западна Европа и в Съединените щати.

Rh фактор

По-голямата част от хората във всеки географски регион са Rh положителен.Европеидната раса са с Rh отрицателен, с приблизително 17% от донорите на кръв демонстрират липсата на този протеин. Американците са следващите с най-голям дял от населението, на които липсва  протеинът определящ Rh. Те са с Rh отрицателна кръв: приблизително 10% в донорите от тази популация липсва този протеин.

Видове кръвни групи разпространение

Видове кръвни групи разпространение

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *